اراك - ایرنا - برنامه تحول نظام سلامت كه از نیمه اردیبهشت سال 93 كلید خورده هفت گام اجرایی را در ترمیم و ساماندهی امور درمانی،حمایتی و بهداشتی دنبال می كند كه یكی از آنها در زمینه تجهیزات و ملزومات درمانی و پزشكی است.

فرایند تامین ملزومات و تجهیزات پزشكی در راهبردهای این برنامه مترقی سلامت، به بیمارستان ها سپرده شده و از سوی دیگر نیز با هدایتگری منابع مالی در گام ارتقای هتلینگ مراكز درمانی، بهبود و جبران كاستی های تجهیزات پزشكی دنبال شده كه این مهم در حوزه سلامت استان مركزی با تاثیرات مطلوب و رضایتمندی خدمات گیران همراه بوده است.
كارشناسان و مسئولان امور اجتماعی و سلامت استان مركزی بر این باورند كه برنامه تحول نظام سلامت با اهدافی چون حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات كلینیكی و پاراكلینیكی واستانداردسازی امور درمانی آغاز شد و امروز در ارزیابی یكی از گام های آن كه ساماندهی تجهیزات پزشكی است، كاهش قیمت، دسترسی آسان به تجهیزات و ملزومات پزشكی، بهبود امكانات پزشكی بیمارستان ها و رضایت مردم مشهود است.
یكی از مراجعان بیمارستانی كه به منظور ترمیم آسیب استخوانی به بیمارستان ولیعصر (عج) اراك مراجعه كرده بود، گفت: عمل جراحی را بدون آنكه به دنبال پروتز باشم انجام دادم و در محاسبه هزینه های درمانی با روشی كه در برنامه تحول سلامت دیده شده، میزان پرداختی معقولی داشتم.
زهرا ربیعی افزود: سه سال پیش كه همسرم به دلیل شكستگی ستون فقرات در سانحه رانندگی به بیمارستان مراجعه داشت، پزشك تهیه قطعه مورد نیاز را به همراه بیمار سپرد و بعد از دو روز سرگردانی این قطعه با قیمت گران از تهران تهیه شد اما، در عمل جراحی خودم این نقیصه حذف شده بود.
معاون دارو، غذا و تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك نیز در این خصوص گفت: تا قبل از برنامه تحول نظام سلامت طیفی از تجهیزات پزشكی مصرفی بدون برنامه نظارتی خاص و تنها در صورت اعلام نیاز پزشكان و بیماران بخش دولتی و خصوصی درمان استان تامین می شد و دانشگاه علوم پزشكی نظارت و اشراف بر این حوزه كه در زنجیره درمانی اهمیت زیادی دارد، نداشت.
دكتر مصطفی دلاور افزود: نرخ گذاری و عرضه تجهیزات پزشكی تا پیش از اجرائی شدن برنامه تحول سلامت شناور و وابسته به میزان تقاضا از سوی مردم و پزشكان بود، از سوی دیگر كیفیت اقلام موجود در بازار نیز رصد نمی شد.
وی عنوان كرد: با آغاز برنامه تحول نظام سلامت، بیمارستان ها موظف شدند كه تجهیزات پزشكی و داروئی پرمصرف را تهیه كرده و در این خصوص تهیه هیچ ملزومات پزشكی و مصرفی را به بیمار و همراه وی نسپارند.
معاون دارو و غدا و تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك خاطرنشان كرد: با سیاست وزارت بهداشت در دولت یازدهم در قالب نظام تحول سلامت راه بر قاچاق تجهیزات پزشكی و عرضه محصولات بی كیفیت و متفرقه در بازار مصرف مسدود و نحوه خرید این تجهیزات و ملزومات مدیریت شد.
دكتر دلاور گفت: صرفه و صلاح این تصمیم دولت، هم به نفع سیستم سلامت و هم به نفع بیماران شد چرا كه بیمار از صددرصد هزینه ها تنها شش تا 10 درصد را، بسته به نوع بیمه پرداخت می كند و با ساماندهی تجهیزات پزشكی، هزینه های اضافه در درمان نیز مدیریت شده و نیازهای این حوزه شفاف و بسامان است.
وی افزود: شناسنامه دار شدن تجهیزات پزشكی در طیف متنوع آن، پررنگ شدن مقوله نظارت بر این بخش كه همواره خلاء بزرگی بود، حذف فعالیت های غیرمجاز و شركت های متفرقه از دیگر مزایای این برنامه است.
دكتر دلاور گفت: تعیین قیمت های پایه در تجهیزات پزشكی توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی فعالیت های این حوزه را رقابتی كرد و در برخی اقلام حداقل 30 تا 50 درصد تعدیل قیمت رخ داده كه اتفاق بزرگی است.
وی توضیح داد: برای مثال تعدادی از لنزها، برخی ابزار و تجهیزات قلبی و پروتزها كاهش قیمت محسوسی دارند و این درحالیست كه با نظارت وزارتخانه تنها شركت های مجاز در این عرصه فعالیت دارند و این مهم كاهش قیمت همراه با افزایش كیفیت را سبب شده است.
معاون دارو، غذا و تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك اظهار كرد: برنامه تحول نظام سلامت در ساماندهی تجهیزات پزشكی مزیت دیگری نیز داشت و آن حمایت از تولید داخلی تجهیزات پزشكی و ملزومات مصرفی درمان بود چرا كه بر اساس این برنامه كالاهای پزشكی كه مشابه داخلی داشته باشند وارد نمی شوند و این را می توان حمایت عملی از راهبرد اقتصاد مقاومتی در عرصه سلامت دانست.
رئیس اداره تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك نیز گفت: درحال حاضر پنج شركت توزیع كننده لوازم و تجهیزات پزشكی مجاز در این استان فعالیت دارند و تعداد اصناف پزشكی استان نیز به 15 صنف می رسد.
عباس مهرآبادی افزود: دو شركت تولید كننده وسایل و تجهیزات پزشكی نیز در استان مركزی فعالیت دارند.
وی گفت: اجرای برنامه تحول سلامت در گام تجهیزات و ملزومات پزشكی سه هدف عمده داشت كه نخستین هدف تامین ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشكی توسط بیمارستان ها بود و این مسئله سرگردانی بیماران را از بین برد و و به خدمات بیمارستانی در این بخش نظم بخشید.
رئیس اداره تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك خاطرنشان كرد: اداره تجهیزات پزشكی قرابت كاری در حوزه دارو و غذا داشت ولی قبل از اجرای برنامه تحول نظام سلامت در مجموعه درمان دیده شده بود و انتقال آن به معاونت دارو و غذا استقلال بیشتری را برای این مجموعه به همراه داشت.
مهرآبادی اظهار كرد: هرچند پس از گذشت سه سال از انتقال این مجموعه به معاونت دارو و غذا هنوز در خصوص نیروی انسانی كمبودهایی وجود دارد اما راهبردهای محوری بر مبنای اولویت مدیریت در منابع تجهیزات پزشكی انجام شده كه بی سابقه بوده است.
وی عنوان كرد: جلوگیری از ورود كالاهای قاچاق تجهیزات پزشكی از دیگر اهداف محقق شده برنامه تحول نظام سلامت بود و دولت توانسته در این حوزه به اصلاح طرح تامین تا مصرف در ملزومات و تجهیزات پزشكی و درمانی دست یابد.
وی توضیح داد: در حال حاضر ساختار نظارتی خوبی بر گروه های تولیدكننده و وارد كننده تجهیزات پزشكی و توزیع كنندگان عمده و خرد انجام می شود و تمامی مراكز فعال در زنجیره تولید تا توزیع در هر استان باید ثبت شود.
مهرآبادی یادآور شد: شفاف سازی و تعیین حدود فعالیت ها و محدودیت های موجود از مبداء تا مصرف كننده تجهیزات پزشكی در برنامه تحول نظام سلامت مونیتوریگ شده و نظم خاصی در خدمات نمایندگی های رسمی استانی و كشوری وجود دارد به طوریكه كاستی ها و نیازها با سرعت كمی با درخواست بیمارستان ها تامین می شود و بیماران به هیچ وجه درگیر این بخش نیستند.
وی خاطرنشان كرد: الزامی بودن وجود مسئول فنی برای نمایندگان مجاز استانی برای تامین تجهیزات پزشكی از نقاط قوت برنامه تحول نظام سلامت است.
رئیس اداره تجهیزات پزشكی دانشگاه علوم پزشكی اراك افزود: بر اساس برنامه تحول نظام سلامت ؛ شركتهای وارد كننده و تولید كننده از طریق فراخوان قیمت های پیشنهادی را ارائه می كنند كه 30 تا 50 درصد زیر نرخ های قبل است و این كاهش ها در سامان بودجه ای دانشگاه و حوزه درمان اثرگذاری داشته است.
مهرآبادی توضیح داد: درحال حاضر به صورت ماهانه كمیته سیاستگذاری تجهیزات پزشكی و نیازهای بیمارستانی در استان مركزی تشكیل و در آن نیازها و اولویت ها فهرست بندی می شود و در مواردی كه برای خرید و تامین تجهیز خاص نیاز به تایید هیات امنای ارزی باشد با هماهنگی دانشگاه اقدام می شود.
وی خاطرنشان كرد : سالانه 300 تا 400 میلیارد ریال هزینه تامین تجهیزات و ملزومات مصرفی مراكز درمانی استان است و به دنبال آن هستیم كه امسال پنج تا 10درصد صرفه جویی در این بخش ایجاد شود.
وی اظهار كرد: مشخص نبودن ردیف اعتباری ، كمبود نیروی انسانی استخدامی فنی و كارآشنا از مشكلات این حوزه است كه باید برای رفع آن چاره اندیشی شود.
مهرآبادی عنوان كرد: جهش در حوزه تامین كیفی تجهیزات پزشكی استان از اتفاقات مهم در سه سال اخیر است و این راه باید با قوت دنبال شود.
وی با بیان اینكه باید در زمینه نگهداری تجهیزات پزشكی بیمارستان ها نیز ردیف خاصی ایجاد شود، بیان كرد: هفت گام برنامه تحول نظام سلامت، امنیت درمان را بیشتر كرد و توانست در بخش تجهیزات پزشكی گران قیمت 70 درصد هزینه ها را از دوش بیمار بردارد.
مهرآبادی اظهار كرد: بسیاری از بیماران در دوران قبل ازبرنامه تحول نظام سلامت به دلیل هزینه های سنگین از پیگیری درمانی منصرف می شدند اما با كاهش بار درمانی از جیب مردم به ویژه در حوزه تجهیزات پزشكی این مشكل حل شده است.
وی یادآور شد: تامین تجهیزات سرمایه ای بیمارستانی از دیگر مزایای اجرائی شدن برنامه تحول نظام سلامت بود و در سایه این برنامه بسیاری از دستگاه های تشخیصی و درمانی با فناوری بالاتری نصب شد و تجهیزات فرسوده و قدیمی از رده خارج شدند.
وی اضافه كرد: از محل هتلینگ بیمارستانی بسیاری از این تجهیزات بهسازی و نوسازی شد كه این مهم حتی تخت و صندلی بیمار و همراه، مونیتورینگ ، تجهیزات رادیولوژی و اتاق عمل و آزمایشگاه ها را شامل می شود.
مدیركل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استان مركزی نیز گفت: جای برنامه راهبردی تحول سلامت سالها در حوزه بهداشت و درمان خالی بود و با اجرای آن دلال بازی از زنجیره تجهیزات پزشكی جدا شد و تمركز در مدیریت تجهیزات پزشكی به بیمارستان ها سپرده شد.
غلامرضا فتح آبادی افزود: سهولت دسترسی به اقلام پزشكی و كاهش هزینه ها برای مصرف كنندگان و خدمات گیران تجهیزات پزشكی و نظارت بر كیفیت از دیگر مزایای این برنامه است كه جا دارد بیشتر معرفی شود.
20 مركز بیمارستانی در استان مركزی وجود دارد كه مدیریت 16بیمارستان در حوزه دولتی، سه بیمارستان در حوزه تامین اجتماعی و یك بیمارستان با حوزه خصوصی است.
6013/6012