به گزارش خبرنگار ايرنا در فضاي عمومي استان كردستان و در ميان گفت و گوهاي روزمره مردم، بيكاري و نبود شغل يكي از مباحث اصلي و جدي است و مي توان گفت امروز در هر خانواده كردستاني حداقل يك نفر بيكار تحصيل كرده وجود دارد.
روي آوري بسياري از جوانان كردستاني به مسافركشي در مسيرهاي شهري و بين شهري، ميوه فروشي به وسيله وانت در خيابان ها و ورودي و خروجي شهرهاي استان، افزايش چشمگير تعداد مغازه هاي سوپرماركت، مهاجرت از كردستان به سمت استان هاي برخوردار براي يافتن شغل و حتي خارج از كشور از جمله در شمال عراق، از جمله ملموس ترين نمادهاي بيكاري در استان كردستان است.
بر اساس آمارهاي غير رسمي تعداد بيكاران دانش آموخته دانشگاهي در استان كردستان 150 هزار نفر اعلام شده و اين آمار روز به روز افزايش مي يابد در حالي كه از اين طرف محلي براي بكارگيري اين افراد وجود ندارد و اين مساله منجر به بروز مشكلات فراواني براي خانواده ها شده است.
* ميزان بيكاري در استان كردستان 13.22 درصد است
اگرچه بارها ميزان بيكاري در استان كردستان از زبان مسوولان مرتبط با اين حوزه اعلام شده است و برخي اين آمار را 28 درصد و برخي هم بيش از 40 درصد اعلام مي كنند اما آمارهاي رسمي كمتر از اين دو رقم را نشان مي دهد.
مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي استان كردستان ميزان بيكاري جمعيت 10 تا 29 سال استان كردستان را 13.22 درصد اعلام كرد و گفت: در بهار سال گذشته ميزان بيكاري 9.8 درصد، در تابستان 9.4 درصد، در پاييز 12.5 درصد و در زمستان هم 21.2 درصد بود.
احمد رشيدي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به اينكه نرخ بيكاري در ميان رده سني 15 تا 24 سال نيز 13.3 درصد است، اظهار كرد: نرخ مشاركت اقتصادي استان نيز 40 درصد است.
به گفته وي 26.6 درصد از جمعيت فعال استان كردستان در سال گذشته در حوزه كشاورزي، 25.9 درصد در حوزه صنعت و 47.5 درصد نيز در حوزه خدمات مشغول به كار بودند.
رشيدي با اشاره به هزينه هاي بالاي آمارگيري گفت: اعتبارات جداگانه اي براي آمارگيري به اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي اختصاص نمي يابد و آمارهاي موجود را از مركز آمار كشور دريافت مي كنيم.
برخي از صاحب نظران اقتصادي اين آمارها را قبول ندارند و معتقدند وضعيت كنوني استان و روي آوري جوانان به شغل هاي كاذب از جمله دستفروشي گوياي وضعيت اشتغال استان است.
رشد روز افزون تعداد بيكاران در كردستان در حالي است كه اين استان از نظر منابع طبيعي و خدادادي يكي از استان هاي غني كشور است؛ كردستان 227كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد و مرز رسمي باشماق مريوان اكنون يكي از پايانه هاي صادراتي مطرح در سطح كشور محسوب مي شود.
از سوي ديگر وجود معابر كولبري و بازارچه هاي مرزي از ديگر ظرفيت ها و پتانسيل هاي اين استان است كه مي تواند در ايجاد اشتغال و رفع بيكاري نقش موثري داشته باشد.
وجود دشت هاي حاصلخيز كشاورزي، دامپروري، شيلات و ابزيان، معادن غني، جاذبه هاي گردشگري و تاريخي، آب فراوان و مردمان پرتلاش و سختكوش از ديگر ظرفيت هاي اين استان است كه با بالفعل كردن هر يك از اين بخش ها و حمايت از آن مي توان علاوه بر ايجاد شغل براي مردم استان كردستان، بيكاران ساير استان ها را نيز در اين استان مشغول به كار كرد.
با وجود اين ظرفيت ها و استعدادها اما به دليل نبود زيرساخت و فقدان سرمايه گذاري در بخش هاي اصلي و زيربنايي در سال هاي گذشته و افزايش جمعيت و به تبع افزايش تعداد افراد تحصيل كرده، تعداد بيكاران در استان كردستان نمود بيشتري پيدا كرده است.
كردستان يك عقب ماندگي تاريخي را از رژيم گذشته به دنبال خود مي كشد و پس از انقلاب اسلامي نيز جنگ و ناآرامي در اين استان مزيد بر علت شد تا كردستان از روند توسعه عقب بماند و تمام تلاش هاي نظام و دولت صرف تامين امنيت شود اما با اتمام جنگ و شروع دوران سازندگي در كردستان، سرمايه گذاري هاي كلان به منظور ايجاد اشتغال پايدار انجام نشد.
صاحب نظران اقتصادي معتقدند با توجه به ضعف زيرساخت ها در كردستان و فقدان سرمايه گذاري كلان در اين استان، نياز است دولت بودجه هاي جهشي براي جبران عقب ماندگي هاي ناشي از دوران جنگ و ناامني به كردستان اختصاص دهد چرا كه در يك روند عادي و با بودجه هاي سالانه نمي توان در كردستان تحولي به وجود آورد.
اعطاي يك امتياز ويژه به استان كردستان كه بتواند شاخص هاي توسعه اي اين استان را ارتقا دهد و به دنبال آن بتوان زيرساخت ها را تقويت كرد و در راستاي ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي سرمايه گذار داخلي و خارجي جذب نمود در كاهش بيكاري موثر است.
دولت تدبير و اميد براي برون رفت وضعيت فعلي كردستان از بحران بيكاري و در جهت كمك به رونق اقتصادي و تسهيل در جذب سرمايه گذاري، لايحه ايجاد منطقه آزاد تجاري صنعتي بانه مريوان را تصويب كرد و بعد براي تصويب نهايي به مجلس شوراي اسلامي فرستاد اما متاسفانه اين لايحه دو بار از سوي نمايندگان مجلس رد شد.
مردم كردستان و صاحب نظران حوزه اقتصادي و توسعه معتقدند جبران عقب ماندگي هاي زيرساختي تنها در توان دولت است و بخش خصوصي به دليل آماده نبودن زيرساخت ها حاضر به سرمايه گذاري در اين استان نيست زيرا كه صرفه اقتصادي براي اين بخش ندارد.
دولت برنامه هايي در جهت ايجاد اشتغال و رفع بيكاري در استان در دستور كار قرار دارد كه در صورت به سرانجام رسيدن اين برنامه هاي مي توان چند هزار شغل در اين استان ايجاد كرد.
دولت همچنان به تصويب طرح ايجاد منطقه آزاد تجاري صنعتي بانه و مريوان اميدوار بوده و در كنار آن نيز رايزني هاي گسترده اي از سوي استاندار و ساير مسوولان براي جذب سرمايه گذاران داخلي و خارجي در حال انجام است.
ساماندهي بازارچه هاي مرزي و معابر كول بري به منظور ايجاد اشتغال واقعي براي مرزنشينان و منتفع شدن آنان از مبادلات مرزي از ديگر برنامه هاي در دست اجراي دولت تدبير و اميد در كردستان است.
استاندار كردستان با اذعان به اينكه بيكاري اكنون يكي از معضلات استان كردستان است بر پيچيدن نسخه اي ويژه براي رفع اين معضل تاكيد دارد و مي گويد: در جامعه اي كه مشكل روز آن بيكاري است بايد به اشتغال آفريني توجه ويژه شود و راهكار آن در چنين جوامعي از جمله كردستان ايجاد و توسعه بنگاه هاي كوچك و خُرد است.
عبدالمحمد زاهدي تاكيد كرد: در كنار اقداماتي كه براي ايجاد اشتغال زمان بر است بايد دنبال راهكارهايي باشيم كه زودتر منجر به اشتغال شود.
او ظرفيت هاي استان كردستان را براي ايجاد اشتغال و كارآفريني بالا دانست و به حوزه تجارت الكترونيك به عنوان يكي از اين ظرفيت ها اشاره كرد و گفت: كردستان مي تواند مركز تجارت الكترونيك كشور شود.
او به مقوله اقتصاد هنر در كردستان به عنوان ديگر ظرفيت اين استان اشاره كرد و افزود: كردستان استاني فرهنگي و هنري به شمار مي رود و هنر اين استان از ظرفيت بالايي براي اقتصادي شدن برخوردار است.
استاندار كردستان آمادگي مجموعه مديريتي استان كردستان با وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي در راستاي ايجاد اشتغال در حوزه هاي مختلف را اعلام كرد و گفت: بيكاري معضل امروز كردستان است و از اين رو همه دستگاه هاي اجرايي براي ايجاد اشتغال و رفع بيكاري تلاش مي كنند.
استاندار كردستان با اعلام اينكه كارهايي كه در استان در راستاي توسعه صورت گرفته خوب است، گفت: ما اقدامات كوتاه و بلند مدت را براي توسعه استان دنبال مي كنيم.
زاهدي به جذب سه سرمايه گذار خارجي در سقز و بانه در حوزه هاي گردشگري و توليدي در سال گذشته اشاره كرد و گفت: همچنين سال گذشته زمينه ايجاد كارخانه هاي سيمان، لاستيك و سيگار فراهم شد و عمليات اجرايي اين طرح ها شروع شده است.
او همچنين از افتتاح كامل شركت پتروشيمي كردستان تا دو ماه آينده خبر داد و گفت: غير از اين شركت، مجوز احداث يك شركت پتروشيمي ديگر را براي استان گرفته ايم.
وي به اخذ مجوز احداث يك پالايشگاه در كردستان نيز اشاره كرد و افزود: زمين مورد نياز براي احداث اين پالايشگاه نيز اختصاص يافته است.
مجموعه مديريتي در استان كردستان با تلاش هرچه تمام تر به دنبال رفع موانع و مشكلات بر سر راه توليد به منظور حفظ اشتغال جديد و افزايش ظرفيت و توان توليدي واحدهاي توليدي و صنعتي استان در جهت افزايش تعداد شاغلان است.
براي نيل به اين هدف كارگروه رفع موانع توليد به رياست استاندار كردستان نيز از سال گذشته تشكيل شده و تاكنون چندين جلسه آن برگزار شده است.
مديركل دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري كردستان از تلاش دولت براي كمك به طرح هاي سرمايه گذاري در مناطق كمتر توسعه يافته از جمله كردستان خبر داد و گفت: در اين راستا 20 طرح سرمايه گذاري با 200 ميليارد ريال در استان براي دريافت تسهيلات به بانك معرفي شده است.
نيازي يعقوبي معرفي اين تعداد طرح را در راستاي انعقاد تفاهم نامه اي ميان استانداري، بانك سينا و بنياد علوي دانست و هدف آن را رفع محروميت، توسعه اقتصادي و حفظ اشتغال موجود در راستاي حمايت از طرح هاي اشتغال زا در مناطق كمتر توسعه يافته اعلام كرد.
او گفت: به منظور اجرايي شدن تفاهم نامه مذكور و بررسي اولويت طرح هاي پيشنهادي جلسات متعدد كارشناسي در دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري كردستان با حضور بانك و دستگاه هاي اجرايي برگزاري شد كه تاكنون تعداد 20 طرح سرمايه گذاري در بخش هاي صنايع تبديلي كشاورزي و گردشگري به مبلغ بيش از 200 ميليارد ريال از طريق كميسيون مذكور مورد بررسي و تعيين اولويت شده و براي تصويب و بررسي توجيه فني، مالي و اقتصادي به بانك سينا معرفي شده است.
يعقوبي افزود: خوشبختانه تعداد زيادي از اين طرح ها موفق به تكميل پرونده و بررسي در استان شده و جهت تصويب نهايي به مركز ارسال شده اند.
وي اظهار اميدواري كرد با بهره برداري از اين طرح ها شاهد رونق در بخش هاي صنايع تبديلي كشاورزي و گردشگري در استان كردستان باشيم.
مديركل دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري كردستان در ادامه گفت: اين تفاهم نامه به منظور اعطاي تسهيلات بانكي به مبلغ 200 ميليارد ريال در قالب تامين مالي طرح هاي كوچك و متوسط در استان به اشخاص حقيقي و حقوقي واجد شرايط و فعال در بخش هاي اقتصادي توجيه دار و اشتغالزا در چارچوب ضوابط تعيين شده منعقد شده است.
يعقوبي با اعلام اينكه نرخ سود تسهيلات اعطايي بر اساس نرخ مصوب شوراي پول و اعتبار خواهد بود گفت: با اين تفاوت كه معادل 10 درصد از سود هر فقره تسهيلات اعطايي به عنوان يارانه توسط بنياد علوي و استان تقبل مي گردد.
وي اضافه كرد: مدت بازپرداخت تسهيلات در قالب سرمايه در گردش حداكثر يك سال و در قالب تامين سرمايه ثابت جهت طرح هاي ايجادي يا توسعه اي با احتساب دوره ساخت يا تكميل پروژه، حداكثر 6 سال است.
دولت در تلاش است با استفاده از ظرفيت هاي بخش خصوصي و تشويق سرمايه گذاران و تجار به سرمايه گذاري در كردستان از ميزان بيكاري در اين استان بكاهد.
3033/1904
گزارش از فرزاد نويدي
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۹
سنندج- ايرنا- استان كردستان براساس ارزيابي شاخص هاي توسعه اي در رده هاي آخر كشور قرار دارد و پايين بودن اين شاخص ها همچنين بر وضعيت اشتغال نيز تاثير مستقيم گذاشته و باعث شده اين استان در زمينه بيكاري در رده استان هاي اول كشور قرار گيرد.