به گزارش ايرنا، محمداسماعيل مطلق روز يكشنبه در نشست تبيين سياست هاي كلي جمعيت مبتني بر سلامت مادر و كودك در آمفي تئاتر دانشگاه پيام نور شهرستان مراغه افزود: نرخ رشد جمعيت بر اساس آمار سال 1392 حدود 1.8 (يك و هشت دهم) فرزند براي هر مادر بود.
وي اظهار كرد: اين وزارتخانه با شروع طرح تحول سلامت، اقدام هاي گسترده اي را در اين خصوص انجام داده كه انتظار مي رود اين آمار افزايش يابد و بايد تا اعلام نتايج سرشماري سال جاري منتظر ماند.
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يادآور شد: پس از اجراي طرح تحول نظام سلامت در كشور تا كنون نرخ باروري از 1.8 به 1.9 افزايش يافته كه اين آمار نشان ميدهد اجراي اين طرح با افزايش يك دهمي نرخ باروري همراه بوده است.
مطلق ادامه داد: افزايش نرخ باروري به 2.1 (دو و يك دهم) فرزند ميانگين ايده آلي است كه تمامي كشورها به دنبال تحقق آن در رشد جمعيت خود هستند كه ايران نيز بايد طبق سياست هاي كلي جمعيت مد نظر رهبر معظم انقلاب به اين ميانگين برسد.
وي گفت: با توجه به اينكه از دهه 1360 تاكنون به صورت ميانگين، سن ازدواج از چهار تا شش سال بالا رفته و هم اكنون اين ميانگين در پسران 26.7 و در دختران نيز 23.6 سال است كه بايد در راستاي سياست هاي كلي جمعيت اين ميانگين دو سال كاهش داده شود.
وي اضافه كرد: با كاهش ميانگين ازدواج بدون شك ميانگين باروري نيز افزايش مي يابد به طوري كه مي توان با تحقق آن نرخ باروري را به 2.1 رساند.
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يادآوري كرد: مسئوليت هاي اين وزاتخانه در شش بند از 14 بند سايت هاي كلي جمعيت عجين شده كه در بيشتر آن ها به صورت مستقيم يا همكار ساير نهادها فعاليت مي كند.
مطلق افزود: تامين سلامت جامعه، مادران و نوزادان و جامعه عصاره اين شش بند است كه اگر دست اندركاران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به تلاش هاي خود در اين زمينه ادامه دهند، مي توان به تمامي اين اهداف دست يافت.
وي اظهار داشت: بروز طلاق از ديگر علت هاي عمده كاهش نرخ باروري در كشور است كه ساير نهادها بايد با همكاري هم براي كاهش آن گام بردارند و در سال گذشته افزايش نيافتن ميزان آمار اين معضل، نويدي بر موفقيت است.
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: طبق بررسي هاي انجام شده، 50 درصد علت طلاق، اعتياد است.
مطلق، بيكاري و اعتياد را از مهمرين علت هاي افزايش ميانگين ازدواج و كاهش نرخ باروري عنوان و اضافه كرد: نهادهاي مربوط بايد در اين راستا تمامي تلاش خود را انجام دهند تا بر اقدام هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در اجراي سياست هاي كلي جمعيت مكمل باشد.
وي اظهار كرد: رسيدن نرخ باروي مراغه به 2.3 ( دو و سه دهم) نويدي بر موفقيت طرح هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در اجراي سياست هاي كلي جمعيت در اين شهرستان است.
معاون فني دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي نيز در اين آيين با بيان اينكه نرخ باروري كنوني در كشور 1.9 است كه بايد به حد جايگزيني و به ميزان 2.1 برسد، گفت: بايد در كنار تلاش براي افزايش باروري در جامعه، افزايش سلامت خانوادهها نيز مدنظر قرار گيرد.
محمد اسلامي، افزود: براساس تحقيقات، تمايل زوجهاي جوان در شرف ازدواج، به باروري سه دهم بالاتر از ميانگين مد نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يعني 2.3 بوده و بايد بررسي شود چرا اين تمايل محقق نميشود.
وي اظهار كرد: در يك بررسي ديگر بين زوج هايي كه پنج سال از زندگي مشترك آن ها مي گذرد مشخص شده است كه آنان خواهان باروري با ميانگين 2.3 (دو و سه دهم) هستند.
معاون فني دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي، افزايش سن ازدواج در جامعه از دلايل كاهش تمايل خانوادهها به فرزندآوري بيشتر بوده است بطوري كه سن ازدواج دختران كه اكنون به 24 سالگي افزايش يافته، تولد فرزند اول در 28 سالگي، فرزند دوم در 32 سالگي و فرزند سوم در سن بالاي 35 سالگي مادر را به همراه دارد كه نيازمند مراقبتهاي زياد است.
اسلامي، با تاكيد بر لزوم رعايت حفظ فاصله سه تا پنج سال در فرزندآوري خانوادهها، ادامه داد: رعايت نكردن الگوي كلي فاصله سني بين فرزندآوري( سه و نيم سال)، سقط ناخواسته و القايي (عمدي)، تك فرزندي و نخواستن فرزند از مهمترين علت هاي شايع كاهش نرخ باروري است.
وي گفت: ارايه آموزش هاي مداوم براي مادران بين سن 18 تا 35 سال باردار و مراقبت هاي ويژه زير 18 و بالاي 35 سال كه سن بارداري پرخطر محسوب مي شود از مهمترين مولفه هايي است كه با توجه به آن مي توان از نظر كمي و كيفي نرخ باروري را افزايش داد.
سرپرست دانشكده علوم پزشكي مراغه نيز در اين آيين گفت: مسئولان حوزه بهداشت و درمان اين دانشكده موفق شده اند كه سن باروري اين شهرستان را به 2.3 برسانند كه اين آمار نويدي بر موفقيت نظام سلامت در افزايش ميزان باروري است.
علي جنتي، افزود: بر اساس سياست هاي كلي جمعيت، جامعه اي پويا است كه براي داشتن سلامت به جامعه مادران به خصوص در سنين باروري توجه ويژه اي داشته باشند.
معاون بهداشتي دانشكده علوم پزشكي مراغه نيز در اين آيين گفت: اين دانشكده طي سال گذشته در راستاي افزايش نرخ باروري فعاليت هاي خود را در زمينه هاي مختلف شامل باروري سالم و جمعيت، مراقبت از مادران باردار و شيرده، مراقبت هاي پيش از بارداري، مراقبت از كودكان و نوزادان، مهارت هاي فرزند پروري، بهبود تغذيه، پيشگيري از بيماري هاي واگير و غيرواگير و بهداشت دهان و دندان انجام داده است.
احمد مجتهدي، افزود: در اين محورها اقدام هايي از جمله توزيع كتاب هاي سن باروري به تعداد يك هزار و 422 جلد، آموزش يك هزار و 350 زوج، افزايش 10 درصدي مشاوره هاي فرزندآوري و افزايش مراقبت هاي پيش از بارداري به ميزان 81 درصد انجام شده كه موجب افزايش نرخ باروري از 2.2 درسال 93 به 2.3 در سال 94 شده است.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعيت در 147 كيلومتري جنوب تبريز مركز آذربايجان شرقي واقع است.
/6060/3034/8023/518
تاریخ انتشار: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۶
مراغه – ايرنا – مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفت: با روند افزايش سن ازدواج ، ميانگين نرخ باروري كشور در سال 1430 به صفر مي رسد.