تهران -ايرنا-پژوهشگر برتركشورمان با تاكيد براينكه مخترع فقط بايد با علم زورآزمايي كند، گفت: مخترعان كشور را نبايد درگير امور اقتصادي طرح از جمله توليد و تجاري سازي طرح كرد.

سيد مهدي كماالدين عزآبادي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا، افزود:پژوهشگر و مخترع در ايران در شرايط فعلي بايد تمام مراحل كار خود از تحقيق و پژوهش تا تجاري سازي را خود انجام دهد، اين در حالي كه در بسياري از كشورهاي پيشرفته مراكز و بنگاه هاي ويژه اي امور مربوط به تجاري سازي طرح را دنبال كرده و مخترع با فراغت بال فقط به امور پژوهشي مي پردازد.
وي ادامه داد:يك مخترع در صورتيكه به لحاظ اقتصادي بخواهد وارد بازار توليد و ساخت و ساز انبوه محصول طرح خود شود به طور حتم انرژي مفيد خود را از دست خواهد داد و حيف است كه ذهن مخترعين كشورمان درگير امور اقتصادي طرح ها شود.
پژوهشگر مقيم شهر يزد و مديرعامل يك شركت در حوزه فناوري هاي پيشرفته كه طرح ارائه شده او در ششمين جشنواره خليج فارس در استان بوشهر از سوي هيات داوران به عنوان يكي از پنج طرح برگزيده انتخاب شد، معتقد است:دولت بايد ايده ها و ابداعات مخترعان را از آنان خريداري كند و در اختيار سرمايه گذاران قرار دهد و براي ترغيب بيشتر سرمايه گذاران نيز در ارائه انواع تسهيلات نهايت همكاري را داشته باشد.
وي در ادامه همچنين اظهار كرد: مخترعان براي اينكه از قابليت صادراتي ايده ها و طرح هاي نوآورانه خود بهره مند شوند بايد به منظور جلوگيري از ساخت و كپي طرح ها و اختراعات شان ايده و طرح خود را علاوه در داخل بصورت بين المللي نيز آنرا ثبت كنند.
اين پژوهشگر برتر اضافه كرد: چراكه با صدور نخستين محموله يك طرح با ارزش افزوده از روي آن كپي برداري مي شود، همانطور كه برخي طرح ها در خارج از كشور بدون اجازه صاحب خارجي طرح در ايران كپي و ساخته مي شود.
عزآبادي درادامه با اشاره به اختلاف خود با يك شركت آمريكايي گفت:تاكنون چندين طرح ابتكاري ارائه شده از سوي من به يكي از شركت هاي مهم آمريكايي حتي به مرحله توليد نيز رسيده است اما حقوقم ناديده گرفته شده است.
وي كه مدعي است اين طرح ها را با جزئيات كامل از طريق مكاتبات الكترونيكي مانند پست الكترونيك و تماس تلفني در اختيار رابط خود و شركت آمريكايي قرار داده است، هدف از اين كار خود را فروش طرح و يا سرمايه گذاري و شراكت در توليد انبوه محصول عنوان كرد و گفت:در صورتيكه در حال حاضر مسئولان اين شركت مدعي هستند كه آن كسي كه رابط شما در شركت ما بوده است از اينجا رفته است.
عزآبادي ادامه داد:به دليل اينكه هزينه ثبت اختراع كه بصورت عمده در كشورآمريكا صورت مي گيرد بيش از 15هزار دلار است و تقريبا بالاست هنوز موفق به ثبت طرح خود در خارج از كشور نشده و اين كار از عهده اش خارج است.
وي همچنين با اشاره به مشكلات ثبت اختراع در كشورمان نيز گفت: ثبت اختراع در تمام دنيا بصورت خود اظهاري است و اين اين هيچ ارتباطي با اداره ثبت كننده ندارد، چراكه سرمايه گذاري در طرح ها و ايده ها بايد به لحاظ اقتصادي توجيه پذير باشد و اگر طرحي از قابليت و ارزش لازم برخوردار نباشد به خودي خود از دور خارج مي شود و كسي براي سرمايه گذاري و توليد سراغ آن نخواهد رفت.
پژوهشگر برتر ششمين جشنواره دانايي خليج فارس در ادامه اظهار كرد:مركز مالكيت معنوي قوه قضائيه قبل از ثبت اختراع و ايده در ابتدا طرح را به زعم خود براي انجام امور كارشناسي و اعمال نظر به برخي مراجع ذيصلاح ارسال مي كند كه از دانش كافي براي اين كار برخوردار نيستند.
اين مخترع افزود: در صورتيكه يك اختراع مشابه و سابقه داشته باشد مطابق بند پنج ماده 4 قانون ثبت اختراعات وعلائم تجاري مصوب1386 اخطار رد اختراع صادر مي شود و بصورت مجدد مخترع بايد گام هاي ابتكاري، مزاياي اختراع خود در مقايسه با اختراعات قبلي و همچنين دانش فني مورد ادعا و سوابق قبلي را براي كارشناس مربوطه تجزيه و تحليل و به همين ممكن است كارشناسان مربوطه قانع نشده و ادعا كنند كه طرح ارزش لازم را ندارد و در ادامه پاسخگوي مخترع نباشند.
وي همچنين با اشاره به اينكه در حال حاضر حوه ارتباط با خارج از كشور به روش هاي گوناگون تسهيل شده است، گفت: متاسفانه در برخي موارد طرح ها به سرقت مي رود و كساني هستند كه به محض اينكه به ارزش طرحي پي مي برند سريع از آن كپي گرفته و به خارج از كشور منتقل مي كنند و مي فرشند.
وي با بيان اينكه، از سال 1385 تاكنون هيچ طرحي را براي ثبت در داخل كشور ارائه نكرده است گفت: چراكه اطلاعات را بصورت كامل و همراه با جزئيات گرفته و پس از آن يا جواب نمي دهند يا مي گويند طرح شما به درد نمي خورد، برخي طرح ها بيش از 20 سال است كه به مرجع ذيصلاح ارائه شده و متاسفانه تاكنون پاسخ مشخصي به آنها داده نشده است.
ابداع كننده سيستم چند منظوره هيدروپنوماتيك كه مدعي است طرح ابداعي او در صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و آب و فاضلاب كاربرد دارد و داراي ارزش افزوده بسيار بالايي است، در ادامه در ارتباط با اينكه، آيا اين طرح بومي سازي شده يا اختراع محسوب مي شود نيز اظهاركرد:اين طرح در سطح بين الملل فاقد مشابه است و در داخل به ثبت رسيده است.
وي با اشاره به كاربردهاي سيستم ابداعي خود گفت: از اين دستگاه براي رفع انسداد بخش مشبك لوله جدار چاههاي عميق آب و نفت و همچنين بستن دهانه لوله ها به طور سريع براي قطع جريان سيال در موارد عادي و اضطراري استفاده مي شود.
اين مخترع يزدي همچنين در خصوص برنامه هايش براي تجاري سازي طرح برتر خود نيز با بيان اينكه برخي دست اندركاران حوزه علمي و پژوهشي كشور در يك نمايشگاهي در خرداد ماه سال گذشته در تهران به ارزش اين طرح پي بردند گفت: آنها پيشنهاد دادند كه پس از اينكه يك شركت را به ثبت رساندم براي تجاري سازي طرح كمك هاي لازم را براي تجاري سازي اين طرح خواهند داشت.
1836**1440