به گزارش ایرنا،دكتر اصغر دادبه،در همایش 'بازخوانی اندیشه فردوسی ' در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهركرد افزود: در شاهنامه سه ضلع مثلث زبان و ادب ملی ،تاریخ ملی و اساطیری و حكمت ایرانی دیده می شود.
وی با بازخوانی تاریخ ایران گفت:هویت ملی ایرانی در سده چهارم هجری شكل گرفت و از آن زمان در فرهنگ ایرانی جریان پیدا كرد و این كه استاد غلامحسین زرین كوب درباره دو قرن سكوت نوشته است به منزله این است كه در قرن اول و دوم زبان و ادبیات ملی انسجام نیافته بود.
دادبه افزود: هویت ملی مانند مثلثی است كه ضلع نخستین آن زبان و ادب ملی، ضلع دوم آن تاریخ و اساطیر ملی و ضلع سوم آن حكمت و فلسفه ملی است كه جایگاه دین نیز در همین ضلع سوم است.
وی اظهار كرد: بزرگی فردوسی نیز به این خاطر است كه سخنگوی ملت ایران در جریان بازسازی هویتی خویش در این سده بود.
دادبه گفت: اهمیت شاهنامه در این است كه هر سه ضلع این مثلث هویتی را بازسازی كرد و بدین ترتیب هویت ملی بازسازی شده ایرانی به صورتهای مختلف به جریان درآمد.
وی اظهار كرد: روی دیگر این دو قرن، فریاد است چون جریان انتقال فرهنگ ایران به اسلام كه دكتر محمد محمدی ملایری در كتاب معظم تاریخ فرهنگ ایران به نیكی آن را تشریح كرده است در این دو قرن رخ داد.
این چهره ادبیات و فلسفه یاداور شد:در سده سوم طاهر ذوالیمینین حكومت ملی ایران را اعلام كرد و در نهایت در همین سده، سامانیان ایرانی ترین و ملی ترین حكومت ایرانی را بنا نهادند.
مدیر گروه ادبیات دائرةالمعارف بزرگ اسلامی افزود:در سده چهارم هویت ملی ایرانی شكل گرفت، زیرا مثلث هویت ایرانی در این قرن تكمیل شد و فردوسی، ابوریحان بیرونی، ابن سینا، رودكی و همه بنیانگذاران فرهنگ ایرانی در این سده زیست داشتند و زبان فارسی در این سده اثبات شد.
دادبه گفت: این عصر، سده طلایی تاریخ اسلامی است كه طی آن با وجود پیدایش فرهنگ یونان، فرهنگ ایرانی اثر خود را گذاشت و آن نحله اصلی تفكر كه فلسفه هم به نوعی از دل آن در آمد یعنی نحله معتزله تحت تاثیر همین فرهنگ ایرانی شكل گرفت.
متنشناس، مصحح نسخ خطی و پژوهشگر مركز پژوهشی میراث مكتوب نیز گفت:در شاهنامه فردوسی برخی از بیت ها مربوط به این شاعر بزرگ نیست و بعدها آن را وارد شاهنامه كرده اند.
سید عبدالرضا موسوی افزود:باید موسیقی بتواند ابیات شاهنامه را برای مردم بازگو كند كه شهرام ناظری،اكنون یك قطعه از داستان كاوه را خوانده است.
به گزارش ایرنا،در این همایش كه از سوی گروه ادبیات و زبان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهركرد برگزار شد،برنامه نقالی خوانی از سوی دو نوجوان اجرا شد.
2097
تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰
شهركرد-ایرنا-مدیر گروه ادبیات دایرةالمعارف بزرگ اسلامی گفت: فردوسی برای زنده نگهداشتن زبان پارسی نه یك فرد بلكه یك جریان زنده و پویاست كه سخنگوی مردم ایران بود.