تهران - ايرنا - يك ناشر گفت: تعريف نقش ويراستار و توجه به شغل ويراستاري از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اولين قدم براي ورود به نشر توسعه يافته در كشور است.

به گزارش روز پنج شنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، ايرج ضرغام مدير انتشارات فاطمي در نشست ويرايش از نگاه ناشران با بيان اين مطلب افزود: ما بايد در ابتدا تعريف از ويراستار داشته باشيم. هنوز تعريفي دقيق از ويراستار نه تنها در جامعه بلكه در بين ناشران وجود ندارد. دليلش هم اين است كه ناشران در دو گروه دولتي و خصوصي در ايران فعاليت دارند. ناشران دولتي هيچ اطلاعاتي دربار‌ه‌‌ي نشر و ويراستار ندارند و ناشران دولتي احتياج به يك ويراستار آگاه دارند.
وي در پاسخ به اين سوال كه چگونه صنعت نشر ايران مي‌‌تواند به اهميت ويرايش و ويراستار پي ببرد گفت: كتاب خوب متولد نمي‌شود، مگر اينكه يك ويراستار حرفه‌اي در كنار نويسنده ناشر باشد. بايد اهميت ويرايش يك كتاب را براي ناشر، نويسنده مخاطب و ويراستار تعريف كرده و نقش آن را جا بيندازيم.
وي با بيان اينكه ناشران بايد از پرداخت هزينه ويرايش ابايي نداشته باشند، گفت: ناشران ما بايد به عنوان يك دغدغه بپذيرند كه هر كتابي در هر شرايطي بايد ويرايش شود. اشتباهي كه نويسندگان ما دارند اين است كه فكر مي‌‌كنند كتابي كه نوشته‌اند، احتياجي به ويرايش ندارد. در صورتي كه همه كتاب‌‌ها بدون استثنا براي ويرايش احتياج به يك ويراستار دارد. به طور كلي هر نويسنده و ناشري ويراستار مي‌‌خواهد.
ضرغام با بيان اينكه در كشورهاي پيشرفته سازمان ويراستار يك بخش است و انواعي دارد تصريح كرد: در خارج كشور، سازمان‌‌هاي پيشرفته نشر واسطه‌اي با نام آژانس ادبي وجود دارد كه به هيچ عنوان ناشران مطرح و بزرگ كتاب را از نويسنده نمي‌گيرند و آژانس ادبي واسطه تمام نويسندگان با ناشران هستند. اين آژانس ناشران مختلف را مي‌‌شناسد و به نويسندگان معرفي مي‌‌كند. در واقع آژانس ادبي مي‌‌داند براي چه ناشراني، چه كتاب‌‌هايي بفرستد.
مدير انتشارات فاطمي در ادامه گفت: در ايران كار ويراستاري برنامه‌ريزي و سياست‌گذاري نشر و مديريت نشر را يك نفر انجام مي‌‌دهد. اين كار خطاي انساني را بالا مي‌‌برد. خوشبختانه انجمن صنفي ويراستاران در حال متولد شدن است. به نظر مي‌‌رسد اين انجمن حلقه گمشده بين ناشران، نويسندگان و ويراستاران باشد. بايد آژانس ادبي در دل اين انجمن شكل بگيرد و وزارت ارشاد نقش مهمي در معرفي و ايجاد انجمن صنفي ويراستاران دارد.
رضا ناجيان مدير انتشارات رسا ديگر سخنران اين نشست نيز گفت: برخي تصور مي‌‌كنند كه در زمينه كتاب‌‌هاي ادبيات و رمان در كشور به ويراستار نيازي نيست اما يك ويراستار در غرب در زمينه كتاب‌‌هاي رمان و داستاني حتي در زمينه شخصيت داستان نظر مي‌‌دهد و به عنوان ويراستار مشاور در كنار نويسنده قرار مي‌‌گيرد. اين خلايي است كه ما در ايران نداريم و انجمن صنفي ويراستاران مي‌‌تواند در اين زمينه وارد عمل شود.
وي در ادامه اظهار كرد: يكي از آسيب‌‌هاي ويراستاري در كشور ما عدم فهم مخاطب از متن است. يعني استفاده از كلمات نامناسب نويسنده در تاليف كتاب و عدم ويرايش توسط ويراستار باعث مي‌‌شود يك مخاطب حتي با خواندن يك باره كتاب هم متن آن را نفهمد.
وي با بيان اينكه امروزه اقتصاد نشر در ايران دچار ركود شده است تصريح كرد: مشكل اصلي ويراستاري نشر اين است كه در خلق آثار جديد نياز به ويراستار احساس نمي‌شود. ناشران نيز امكان سرمايه‌گذاري براي ويراستار ندارند. زيرا ناشران در قبال ويراستار آثارشان هزينه گزافي را بايد پرداخت كنند. بنابراين افزايش قيمت كتاب با هزينه ويراستاري مخاطب را گريزان مي‌‌كند.

**بررسي راهكارهاي توزيع كتاب در تالار گفتگو
سه نشست تخصصي همزمان با دهمين روز برگزاري بيست و نهمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران در تالار گفتگو برگزار مي‌‌شود.
به گزارش ستاد خبري بيست و نهمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، از ساعت 10و30 دقيقه تا 12و15 دقيقه روز جمعه 24 ارديبهشت ماه تالار گفتگو با حضور مهداد عالي‌پور، ميزبان نشست تخصصي «راهكارهاي تبليغ كتاب با تاكيد بر فناوري‌‌هاي جديد» است.
همچنين از ساعت 14 تا 15و45 نيز نشست راهكارهاي عملي ارتقاي توزيع كتاب در ايران به همت شركت تعاوني توزيع كنندگان كتاب تهران در تالار گفتگو بررسي مي‌‌شود.
در همين روز از ساعت 16و15 دقيقه تا 18 نقش دولت در صنعت نشر ايران؛ مسايل و مشكلات با سخنراني مسعود پايدار علي اكبر اشعري، محمدرضا برازش، حسن كيائيان و محمدرضا توكل برگزار مي‌‌شود.
تالار گفتگو در بخش كميته فعاليت‌‌هاي فرهنگي، جنب نماد نمايشگاه كتاب ضلع غربي برپاست.
بيست و نهمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران با شعار «فردا براي براي خواندن دير است...» از 15 تا 25 ارديبهشت در مجموعه نمايشگاهي شهر آفتاب برگزار مي‌شود. مجموعه شهر آفتاب در اتوبان خليج فارس، روبه روي حرم مطهر امام خميني (ره) قرار دارد.
بيست و نهمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران با شعار «فردا براي براي خواندن دير است...» از 15 تا 25 ارديبهشت در مجموعه نمايشگاهي شهر آفتاب برگزار مي‌شود. مجموعه شهر آفتاب در اتوبان خليج فارس، روبه روي حرم مطهر امام خميني (ره) قرار دارد.
فراهنگ **1085**1569