امروزه، تشكیلات پرستاری در حوزه درمان همه جوامع شاخ و برگ زیادی یافته و به مدد این قشر كیفیت اقدامات پزشكی و روند درمانی بیماران در مسیر درمان سپری می شود.
به دلیل نقش كلیدی پرستاران در زنجیره درمانی، واكاوی مسائل آنان با حضور مسئولان و كارشناسان حوزه سلامت استان مركزی در میزگرد تخصصی ایرنا انجام شد.
اجرائی نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاران، سختی كار و آسیب های روانی و جسمی پرستاران، ضعف امنیت شغلی، كمبود پرسنل پرستاری، ناكافی بودن حقوق و مزایا، دیده نشدن برخی تكالیف جاری درپرداخت ها و نواقص طرح اعتبار سنجی بیمارستانی از جمله مشكلات و دغدغه های پرستاران استان مركزی از جمله مطالبات پرستاران در میزگرد ایرنا بود.
نبود راهكار موثر در جذب پرستاران جوان، لزوم بازنگری كتاب تعرفه های پزشكی با لحاظ فعالیت حرفه ای پرستاران، روش های انگیزشی و نظارتی بر عملكرد شاغلان حوزه پرستاری، همخوانی تراز آموزش و بالینی از دیگر موضوعات و مشكلات عنوان شد.
استان مركزی با یك میلیون و 414 هزار نفر جمعیت دارای 20 بیمارستان فعال با یكهزار و 945 تخت مصوب و 750 تخت فعال در حوزه درمان دولتی و خصوصی است و با احتساب این چرخه بزرگ خدماتی، دیده شدن پرستاران به عنوان پیشانی حوزه درمانی و محور پیگیری و اجرای خدمات مراقبت بالینی اهمیت خاص دارد. قشری كه همواره با وجود تمام مشكلات و كاستی ها به صورت حرفه ای بر بالین بیماران حاضر شده و گلایه های شغلی آنان ذره ای در ارائه خدمات به بیمار دخیل نمی شود.
*** حقوق و مزایای پرستاران متناسب با سختی كار آنان نیست
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: هر پرستار در هرماه 10 نوبت كاری را در مراكز درمانی شلوغ و پرازدحام سپری می كند و در شرایط فرسایشی جسمی و روحی قرار می گیرد اما متناسب با این سختی كار حقوق و مزایا دریافت نمی كند.
دكترحسین سرمدیان افزود: در برخی كشورها جایگاه پرستاران از نظر سطح درآمد، نوع كار وسختی دیده می شود اما در كشور ما برخی گلایه های شغلی برای این قشر وجود دارد.
وی درباره میزان پرداختی پزشكان و پرستاران گفت: نباید ارقام به دو این قشر یكسان پرداخت شود زیرا پزشكان با احتساب دوران تحصیل در میانسالی (36 سالگی) شروع به طبابت می كند و تمام دوران شیرین جوانی خود را صرف علم آموزی كرده درحالی كه پرستار در مدت زمان كوتاه تری می تواند به كسب درآمد دست پیدا كند.
وی گفت: اما این مسئله نافی سختی كار پرستاران نیست و این قشر باید به تناسب تكالیف و اثرگذاری در حوزه درمان از حقوق و مزایای كافی بهره مند باشد چرا كه حرفه پرستاری فرسایشی است و شب كاری و حضور مستمر با آلام بیمار حكم می كند كه درآمد این قشر در چارچوب ضوابط مشخص متناسب با نوع كارشان لحاظ شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك افزود: با وجود اینكه قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در خانه ملت در سال های قبل تصویب شده، اما در عمل اجرا نشده است و می طلبد كه با تحقق مواد این قانون انگیزه پرسنل پرستاری تقویت شده و مطالبات آنان پاسخ داده شود.
دكترسرمدیان اظهار كرد: پرستاران علاوه بر شب كاری و شرایط روحی بیماران و همراهان آن ها با خطراتی چون انتقال برخی از بیماری ها بر اثر تماس با بیمار، فرورفتن سوزن به دست، حضور در بخش مسمومیت ها، بخش روان پزشكی، زد و خورد در اورژانس و تحویل بیمار نیز مواجه اند و در ساز و كار شغلی آنان باید تمامی این مسائل مورد توجه واقع شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: گاهی برخی از ناآگاهی ها فشار روحی مضاعف برای پرستاران ایجاد می كند و برای نمونه مساله تمام شدن سرم و نگرانی بیمار و همراه برای خروج سریع آن از دست كه مدام مورد اعتراض مردمی است درحالیكه با توجه به فشار بدن بیمار، با خاتمه یافتن ماده تزریقی هرگز هوا وارد بدن نمی شود و اگر پرستار به دلیل مشغله كاری با تاخیر بر بالین بیمار حاضر شود، خطر مرگ وجود ندارد.
دكتر سرمدیان، درخصوص معضل كمبود نیروی پرستار بر اساس استانداردها اظهار كرد: به ازای هر تخت بیمارستانی باید 2،5 پرستار وجود داشته باشد ولی در استان مركزی در حال حاضر كمبود 150 درصدی نیروی پرستاری وجود دارد و این به معنای بار مضاعف كار بر دوش شاغلان موجود است.
وی گفت: این در حالیست كه تناسب نیروی پرستاری بر اساس حجم مراجعه و پذیرش بیمار در سطح بیمارستان های شلوغ و خلوت استان نیز رعایت نشده و شاغلان پرستاری در بیمارستان های شلوغ از جمله ولیعصر (عج) اراك شرایط كاری سخت تر و فشار شدید كار را بر دوش دارند.
وی عنوان كرد: از 12 بیمارستان فعال حوزه دولتی استان مركزی نیمی از مراكز ضریب اشغال تخت بالا و نیمی دیگر ضریب اشغال تخت پایین دارند و این در حالیست كه استاندارد نیرو به تخت همسان دیده شده و تحقق نیافتن این استاندارد بار كار بر نیروی انسانی تحمیل می كند.
وی افزود: نیازها و شرایط درمانی استان مركزی ایجاب می كند كه به جای دو هزار تخت مصوب در این استان باید چهار هزار تخت مصوب درمانی وجود داشته باشد و به جای شرایط كنونی حدود یك پرستار به ازای هر تخت باید پنج پرستار دیده شود و در یك كلام می توان گفت درحال حاضر در استان مركزی با 20 درصد پرستاران در سیستم درمانی خدمات رسانی داریم و این به معنی تحمل بار فعالیت و از خودگذشتگی نیروهای پرستاری است.
دكتر سرمدیان تركیب پرستاری در حوزه دولتی استان را ناهمگون و نیازمند اصلاح دانست و گفت: بیمارستان ولیعصر(عج) اراك یكی از مراكز درمانی شلوغ است كه به علت مشكلات ساخت و ساز و تراكم بخش ها، دایره فعالیت و زحمات پرستاران افزایش یافته است و در مقابل در مراكز بیمارستانی برخی شهرستانها به دلیل كمبود بیمار بار كار برای پرستاران مهیا نیست و آنان دغدغه كمتری در ارائه خدمات درمانی و بالینی دارند.
وی افزود: بازتعریف خدمات رفاهی پرستاران در حین فعالیت از جمله وضعیت استراحت، تغذیه مناسب و تسهیلات مطلوب ضروریست و نیاز است این مهم در هتلینگ بیمارستانی پررنگ تر دیده شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك افزود: درآمد پایین پرستاران، ساعت های كار طولانی، نوبت كاری نامناسب، ضعف ایمنی، همگن نبودن كادر پرستاری وكم بودن تعداد پرستاران مرد خواسته های مهم صنفی پرستاران است كه باید به طور متمركز از وزارتخانه تقویت و انجام شود.
دكتر سرمدیان افزود: متاسفانه نسبت پرستاران مرد به زن در استان مركزی دو به 98 است درحالیكه خدمات مراقبتی نیمی از بیماران كه مرد هستند نیاز به نیروی انسانی همجنس دارد و هنگام مراقبت از بیمار مسائلی وجود دارد كه حضور پرستار مرد را ضروری می كند.
وی بیان كرد: این نیاز در شرایطی است كه مردان به علت درآمد كم این حرفه كمتر تمایل به انتخاب این رشته را دارند و از این منظر نیز اهمیت اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری برجسته می شود.
وی گفت: واگذاری وظایف متعدد به پرستار و برداشته شدن برخی وظایف از دوش بهیار، كمك بهیار و انجام كار خارج از وظیفه به سختی كار این قشر دامن زده كه با كمك سلامت یار این فشار كمتر می شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی اراك گفت: یكی از مزایای مهم و ارزشمند برنامه نظام تحول سلامت، پرداخت مطالبات پرستاران است كه در استان مركزی با تاخیر 16 ماهه همراه بود و اینك به حدود هفت ماه رسیده و با اجرای برنامه تحول سلامت 70 درصد مطالبات افزایش یافت و اضافه كار و كارانه پرستاران پرداخت شد.
دكتر سرمدیان گفت: با اجرای برنامه نظام تحول سلامت در استان مركزی میزان سزارین 18 درصد كاهش یافته اما با وجود كاهش آمار هنوز با استاندارد بین المللی فاصله داریم كه در تداوم كار باید جبران شود.
وی گفت: نوسازی بیمارستان ولیعصر (عج) رها شده بود اما ظرف مدت یك سال و نیم اسكلت و سازه طبقه 12 این مركز درمانی ساخته شده است و اگر این بیمارستان بهره برداری شود در كیفیت كار و شرایط پرستاران اثر مستقیم دارد.
***مطالبه بر زمین مانده پرستاران در اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرائی شود
سرپرست دانشكده پرستاری و مامائی اراك نیز گفت: هفت سال از تصویب قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری در مجلس شورای اسلامی میگذرد، دراین سالها جامعه پرستاری چشم انتظار اجرائی شدن این مطالبه خود هستند.
دكتر فرزانه گل آقائی افزود: هر تغییر، ابزار خود را می خواهد و قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ابزاری است كه می تواند وضعیت درآمد این قشر را بر مبنای عدالت تغییر دهد و سطح درآمدی آنان را با شرایط كار سخت همخوان كند، اما هنوز اجرای این قانون معطل مانده است.
وی عنوان كرد: با آغاز اجرای برنامه نظام تحول سلامت، پرستاران انتظار داشتند راه حلی برای اجرائی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری دیده شود و جایگاهی برای آن منظور شود اما تا كنون چنین چیزی محقق نشده است.
وی اظهار كرد: جامعه پرستاری به عنوان یكی از مهمترین اركان نظام سلامت كشور در زمره مشاغل سخت و زیان آور طبقه بندی میشود و با وجود اینكه در سالهای اخیر همواره مطالبات آنان طرح شده اما كمتر شاهد دستیابی به این خواستها بوده اند.
سرپرست دانشكده پرستاری و مامائی اراك گفت: مراقبت درمان در قلب گروه دیده می شود كه پرستار و پزشك ركن آن هستند و نمی توان یكی را از گروه حذف كرد و هرگز در مقابل هم قرار نمی گیرند.
وی گفت: در گروه درمانی هر یك از اعضا شامل پرستار، پزشك، تكنسین اتاق عمل، علوم آزمایشگاهی و بهیار نقش خود را همسو با تیم انجام می دهند و نارسایی در خدمات هر عضو در كیفیت كار تمامی اعضا اثر می گذارد بنابراین باید تمامی اركان مهم دیده شوند.
وی افزود: حاكمیت نگاه اقتصادی و مالی به حوزه سلامت لطمات جبران ناپذیری به جامعه وارد می كند و در حقیقت عضو گروه مراقبت بالینی اعم از پزشك و پرستار باید عشق و تعهد حرفه ای را اولویت كار خود داشته باشد اما این مهم مانع مطالبات پرستاران نیست و مسئولان كلان سلامت باید در قبال این قشر زحمتكش پاسخگو باشند چرا كه اجرا نشدن قانون تعرفه خدمات پرستازی انگیزه این قشر را كاهش می دهد.
سرپرست دانشكده پرستاری و مامائی اراك گفت: هم اكنون 150 مركز پرستاری دولتی و خصوصی فعالیت آموزشی دارند و سالانه 10 هزار دانشجو از این مراكز دانش آموخته می شوند اما جذب دانش آموختگان این رشته در كشور متناسب با خروجی حوزه آموزش نیست.
دكترگل آقائی افزود: محاسبه حق الزحمه برخی خدمات برای پرستاران مانند گرفتن نوارقلب، بخیه زدن و سونداژكردن در برنامه تحول سلامت دیده نشده و این تعرفه فقط برای پزشك است ،حال آنكه اجرای آن به دست پرستار است.
وی اظهار كرد: رسیدن به كیفیت مطلوب ارائه خدمات درمان تمامی اعضای تیم مراقبت بالینی را با هم می خواهد و فرد محوری و صف محوری به جامعه درمانی آسیب وارد می كند.
وی گفت: نیاز است وزارت بهداشت و درمان چاره اساسی برای كمبود نیروی انسانی در بخش پرستاری بیندیشد تا انگیزه پرستاران افزایش یافته و بتوانند با تمام توان و كیفیت به بیماران خدمت كنند.
وی توضیح داد: حرفه پرستاری به دلیل ماهیت كار با انواع فشارهای روانی همراه است و زمانی كه كمبود نیرو هم به آن اضافه شود، مشكل مضاعف شده و برخی اوقات پرستاران با دیدن صحنه های تالم بیماران و یا فوت آنان، بدترین لطمات روحی را می خورند و استرس و سختی كار موجب فرسایش بیش از حد آنان می شود.
سرپرست دانشكده پرستاری و مامایی اراك گفت: گسترش اضطراب و افسردگی در بین پرستاران به زیان مردم، حوزه بهداشت و درمان و جامعه است، چون دقت كار را پایین می آورد و باید عوارضی كه از نداشتن امنیت شغلی، كم بودن حقوق و مزایای كافی، قرارداشتن در معرض انواع بیماریها، ساعات كار طولانی برای پرستاران وجود دارد ، برطرف شود.
وی گفت: نیروهای پرستاری، دو سوم كادر حوزه سلامت بالینی را شامل می شوند و باید با پرداخت مطالبات به حق آنان در راستای داشتن تیم درمان سالم به سوی جامعه سالمتر حركت كرد.
وی افزود: این حرفه جاذبه لازم را برای دانشجویان ندارد و اختلاف درآمدی باعث می شود تا پرستاران را به فكر مهاجرت به خارج كشور سوق دهد و ضروریست كه برای ماندگاری و بهره گیری از دانش آنان اقدام عاجل صورت گیرد.
سرپرست دانشكده پرستاری و مامائی اراك گفت: راهكار ماندن و جذب پرستاران در این حرفه، همكاری مسئولان برای اجرای قوانین بر زمین مانده است و تعرفه گذاری خدمات پرستاران در شهرستان های استان باید متناسب و اصولی شود، همانطور كه خدمات پزشكی و آزمایشگاهی تفاوت دارد لازم است آئین نامه اجرائی در حوزه پرستاران هرچه زودتر به مرحله اجرا درآید.
وی با یادآوری اینكه فاصله بین تئوری و عمل در مراكز آموزشی وجود دارد، افزود:در این راستا باید هماهنگی بیشتری در مدیریت درمان و حوزه آموزش صورت بگیرد.
دكتر گل آقائی افزود: بار طرح اعتبار سنجی بیمارستانی به دوش پرستاران است درحالیكه این طرح از پایه نواقصی دارد و از سویی در تكالیف قانونی پرستاران نیز دیده نشده است .
*** رویكرد پرستار محوری در مدیریت بالینی كیفیت خدمات را بهبود می دهد
رئیس هیات مدیره نظام پرستاری اراك هم گفت: رویكرد پرستار محوری در مدیریت بالینی با توجه به جایگاهی كه پرستاران در زنجیره سلامت در كنار پزشكان دارند، كیفیت خدمات سلامت و درمان را بهبود می بخشد.
محسن غنجی افزود: پیش از انقلاب، پرستاری جایگاه حرفه ای خود را نیافته بود اما بعد از انقلاب اسلامی این شغل روز به روز با استانداردها بیشتر عجین شد و اینك نیز انتظار است كه بسترهای قانونی برای پرستاران عملیاتی شود.
وی اظهار داشت: تكلیف پرستار در فرایند درمان ضمن مراقبت بالینی، فراگیری و آموزش مستمر است و رویكرد جامعه پرستاری، سلامت محوری مردم است و این طیف جامعه درمانی بیشترین خدمات را در هنگام بیماری ارائه می كنند لی كمترین میزان دریافتی دارند.
وی گفت: جذابیت شغل پرستاری كم نیست و در صورتی كه دیده شوند و حقشان ادا شود با احساس مسئولیت حرفه ای رضایتمندی شهروندان را با حساسیت پی می گیرند و اینك نیز با وجود كم بودن حقوق و مزایا از كارشان در ارائه خدمات درمانی و بالینی كم نمی گذارند.
وی گفت: پرستاری در گروه مشاغل سخت و زیانآور قرار دارد، اما افراد از مزایای بازنشستگی سخت و زیان آور برخوردار نمی شوند و شاغلان این بخش به علت مشكلات متعدد آسیب های جسمی و روحی می ببنند و می طلبد كه مدیران، برنامه ریزان و كارشناسان به این قشر توجه بیشتری كنند.
وی، رعایت نكردن زمان تعیین شده وقت ملاقات، دخالت همراهان در فعالیت پرستاران، فقدان تصمیم گیری، تشویق های نامناسب و ناهمگن بین پرستارن، فقدان امنیت شغلی در مراكز خصوصی، شفاف نبودن فرایندها و نپذیرفتن زنان پرستار بعد از مرخصی زایمان را از دیگر مشكلات این قشر برشمرد.
رئیس هیات مدیره نظام پرستاری اراك با تاكید بر آموزش پرستاران گفت: اجرا نشدن قانون تعرفه گذاری در ارائه خدمات پرستاران موجب شده بی عدالتی در بین پرستاران حاكم شود و آنان از این مساله همواره ناراضی هستند.
غنجی افزود: اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاران هشت سال بلاتكلیف مانده و اما و اگرهای زیادی برای آن وجود دارد ولی پرستاران هرگز مطالبه بیشتر از حقشان را ندارند.
وی اظهار كرد: كمبود تخت های بیمارستانی باعث می شود یك پرستار در یك اتاق كوچك از چند بیمار بستری مراقبت كند و فضای نامناسب درمانی بر مشكلات تردد و رسیدگی بالینی می افزاید و هیچ كس به جز خود پرستار نمی تواند سختی كار در این شرایط را درك كند.
وی گفت: مشكلات دانشجو پرستار، بخشی دیگر از معضلات است كه برای انجام فعالیت درمانی و فراگیری باید یك تسهیلگر بركار دانشجو نظارت داشته باشد و این مسئله نیز با كمبود نیرو و شرایط فعلی بیمارستان های اراك فشار زیادی است چرا كه یك غفلت كوچك نیز جبران پذیر نیست.
***ضرورت طرح مسائل حوزه پرستاری
مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشكی اراك نیز گفت: روز ملی پرستار در كشور ما سالروز تولد حضرت زینب (س) شناخته شده است ولی از هر فرصتی باید برای بررسی مشكلات پرستاران استفاده كرد چرا كه ما معتقدیم مسائل حوزه پرستاری باید به طور مستمر گفته و پیگیری شود.
علی اكبر شمسی افزود: مفهوم پرستاری وسیع است و گروهی از مشاغل نظیر كاردان و كارشناس اتاق عمل، بهیار و كمك بهیار و مجموعه پرستاران را شامل می شود.
وی اظهار كرد: یكهزارو 300 پرسنل در رده های مختلف پرستاری در مراكز درمانی و بیمارستانی استان مركزی به فعالیت مشغول هستند و 120 ماما نیز در این مجموعه خدمت رسانی دارند.
وی گفت: بخش عمده ای از مشكلات جامعه پرستاری حاصل اجرا نشدن قانون تعرفه گذاری است و ضروری است دلایل اجرا نشدن آن توسط مدیران سطح بالایی استان و كشور مورد پیگیری قرار گیرد.
وی اظهار كرد: بسیاری از خدمات هم اینك توسط پرستار انجام می شود اما در رده محاسبات نیست برای مثال شیمی درمانی به عنوان یكی از خدمات كاری سخت به عهده پرستار قرار داده شده در حالی كه در ردیف وظایف پزشك تعریف شده و پرستاران از انجام آن منفعت مالی نمی برند.
وی توضیح داد: سختی كار پرستاران سال هاست كه بازنگری نشده و ثابت مانده است و می طلبد در این خصوص اقدام لازم صورت بگیرد.
وی ادامه داد: حیطه مسئولیت پرستاران باید شفاف سازی و به روز شود چرا كه اینك بسیاری از اقدامات توسط پرستار انجام می شود كه در حیطه وظایفش نیست اما بر زمین مانده و باید انجام شود از سوی دیگر مشغله های متنوع نمی گذارد كه پرستار تكالیف واقعی خود را در فرصت كافی انجام شود و همین مساله گاهی موجب رنجش بیماران و همراهان و خود پرستار می شود.
شمسی افزود: شناخت ناكافی جامعه از حرفه پرستاری و تكالیف آنان نیز معضل دیگری است كه به شكایات دامن می زند، عامه مردم تصور می كنند هر كس كه با روپوش سفید پشت ایستگاه پرستاری قرار دارد پرستار است و یا پرستار باید همه كار بیمار را انجام دهد.
وی اظهار كرد: عمده مشكل پرستاران شلوغ بودن بخش ها و كمبود نیرو در نوبت كاری است، بار اضافی ناشی از تعداد زیاد بیماران و همراهان آنان باعث می شود تا تحمل این افراد كم شود و متاسفانه این مشكلات یك روز و چند ساعت نیست بلكه 30 سال است.
وی ادامه داد: 98 درصد پرسنل درمانی پرستاران زنان هستند كه به علت فیزیولوژی بدنی، توان كافی برای انجام اضافه كار و به ویژه نوبت كاری شبانه را برای جبران كمبود نیرو ندارند ولی با تمام مشكلات هرگز در روند فعالیت درمانی اهمال كاری نكرده با تاسی به حضرت زینب (س)با الگوگیری از صبر این بانو به بیماران خدمات درمانی مطلوب ارائه می كنند.
نماینده دانشجویان پرستاری نیز گفت: آموزش بالینی بخش بزرگی از دوره پرستاری را تشكیل می دهد، با این آموزش است كه مهارت ها شكل می گیرند و فراگیر توانایی كسب می كند و می تواند خود را آماده خدمت كند كه باید به طور مستقل و گاه تنها مسئولیت مراقبت از بیماران را به عهده گیرد.
مهدی ابراهیمی افزود: هر چه آموزش بالینی غنی تر، شیوه های رفتاری مربیان با دانشجویان بهتر و توانایی بیشتری برای همراهی دانشجویان وجود داشته باشد، آموزش با سرعت و كیفیت مناسب تری پیش خواهد رفت.
وی اظهار كرد: همكاری نكردن كادر پرستاری بیمارستان ها با دانشجویان، مناسب نبودن مدت و گذراندن دوره تئوری قبل از شروع كارآموزی به منظور افزایش اطلاعات از مشكلات دانشجویان این رشته است.
وی، با انتقاد از دریافتی كم در مدت زمان كار دانشجویی گفت: مبلغ ناچیزی بابت خدمات ارائه شده به دانشجویان پرستاری پرداخت می شود كه حتی پول توجیبی رفت و آمد كارآموزی نیست با این وجود به آن كسر مالیات تعلق می گیرد.
نماینده دانشجویان پرستاری اظهار كرد: در برخی اوقات با وجود تبحر در انجام مراقبت و یا پانسمان، كادر پرستاری اجازه كسب تجربه و انجام امور بالینی را نمی دهند و این نوع برخوردها سرخوردگی برای دانشجویان ایجاد می كند.
وی گفت: عمده مشكل دانشجویان پرستاری مدیریت صحیح در باروری توانمندی ها و مهارت های دانشجویان است كه نارضایتی دانشجویان را فراهم آورده و این قشر در انتظار رفع موانع و ایجاد فضای باز كارآموزی در مراكز درمانی هستند.
وی، با نگرانی از آینده شغلی پس از اتمام دوره طرح اظهار كرد: فراهم نبودن فرصت كار از مهمترین دغدغه هایی است كه دانشجویان پرستار و به ویژه دانش اموختگان مرد در این رشته با آن مواجه هستند.
ابراهیمی، مشخص نبودن شرح وظایف دانشجو در بخش، رعایت مراحل آموزش بالینی یعنی ابتدا مشاهده ، سپس عملكرد همراه مربی و نهایتا عملكرد مستقیم، رعایت پیش نیازهای دروس كارآموزی، نظارت كافی بر روند آموزش بالینی، كم توجهی به نظرات دانشجو در برنامه ریزی كارآموزی، ناهماهنگی دروس نظری و كارآموزی، كمبود امكانات رفاهی، هماهنگ نبودن اهداف آموزشی با انتظارات پرسنل بخش و كافی نبودن تعداد نمونه یادگیری را از مهمترین نقاط ضعف آموزش بالینی عنوان كرد.
مدیریت 15 بیمارستان استان مركزی در اختیار حوزه دولتی(12 بیمارستان در حال حاضر فعال است)، سه بیمارستان خصوصی و یك بیمارستان با بخش خصوصی است.
6991/6013/6012
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۹
اراك - ایرنا - حوزه درمان از بخش های حساس و مهم در تامین سلامت جامعه است كه از زنجیره ای از خدمات تشكیل شده و پرستاران در این زنجیره اهمیت و جایگاه ویژه ای دارند.