تهران - ایرنا - میرجلال الدین كزازی شاهنامه‌پژوه و استاد دانشگاه تهران با حضور در سرای اهل قلم با بیان اینكه شاهنامه خردنامه است گفت: در تمام اشعار فردوسی در شاهنامه خرد و اندیشه ستوده شده از این رو می‌‌توان شاهنامه را خردنامه نامید.

به گزارش روز شنبه گروه فرهنگی ایرنا به نقل از ستاد خبری بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران، میرجلال‌الدین كزازی شاهنامه‌پژوه و استاد دانشگاه تهران در نشست فردوسی‌شناسی و شاهنامه‌پژوهی ضمن خواندن ابیاتی از شاهنامه گفت: هرجا كه كتاب هست گنجینه‌های گران‌بهایی همچون شاهنامه را می‌‌توان در آنجا یافت، من هر زمان كه می‌‌خواهم درباره شاهنامه سخن بگویم. در می‌‌مانم زیرا نمی‌دانم چه زمینه‌ای را برگزینم پژوهش كنم و بكاوم. كسی كه شاهنامه را پژوهش می‌‌كند به شناوری می‌‌ماند كه در دریای ژوف فرو افتاده است.
وی در ادامه درباره‌ی اندیشه‌های ارزشمند حكیم ابوالقاسم فردوسی چنین توضیح داد: باور من این است كه هرچه در شبانه روز رخ می‌‌دهد بیهوده نیست تفكر اندیشه ژرف در بیت‌های شناهنامه یافت می‌‌شود. آنچه در شاهنامه وجود دارد خرد آدمی است زیرا خرد بستر و خواستگاه همه اندیشه‌هاست.
وی ادامه داد: شاهنامه با سخن از خرد آغاز می‌‌شد و بیت نخستین آن درباره خرد با انسان سخن می‌‌گوید:
به نام خداوند جان و خرد / كزین برتر اندیشه برنگذرد
او درباره استاد حكیم ابوالقاسم فردوسی گفت: استاد شاهنامه را با ستایش و نیایش آفریدگار را آغاز می‌‌كند فردوسی آفریدگار خویش را بزرگ می‌‌داند. چنانچه در اشعارش می‌‌گوید برترین ستایشی كه می‌‌توان از آفریدگار كرد و جایگاه برتر این ستایش می‌‌تواند اندیشه و خرد آدمی باشد كه استاد ستودن آفریدگار را در آن می‌‌بیند. می‌گوید سخن را آغاز می‌‌كنم با نام آفریدگار خویش، جان و خرد و گوهر بنیادین در اشعار شاهنامه فردوسی است كه در ادبیات این اثر استفاده شده است.
كزازی با ارزشمند خواندن اندیشه و خرد آدمی در زندگی حال او افزود: همه جانداران، جان دارند، در واقع جان زندگی تنی و بیرونی ما را پایه می‌‌ریزد اما خرد هم گوهری است برای زندگی درونی آدمی و به نوعی آدمیت و انسانیت آدمی در گرو اندیشه و خرد اوست وگرنه همه جانداران جان دارند و آنچه كه انسان را از دیگر جاندارن متمایز می‌‌كند خرد اوست.
این شاهنامه‌پژوه و استاد دانشگاه در ادامه افزود: فردوسی چنان خردمندی بزرگ و اندیشه‌ورز است كه فرد را در اشعارش ارج می‌‌نهد و آن را ستوده است.
به ابیات شاهنامه توجه كنید: «خرد دلگشای و خرد رهنمای/ خرد دستگیر به هر دو سرای/ خرد زیور شهر باران بود/ ستایش خرد را به از راه‌داد/ خرد بهتر از هر چه ایزد بداد ». با تفكر و پژوهش در ابیات شاهنامه می‌‌توان شاهنامه را خردنامه نامید.
وی با سرودن ابیات دیگری از شاهنامه گفت: «خرد تیره مرد روشن‌روان» در این بیت استاد فردوسی خرد را با یك‌دیگر می‌‌سنجد و به ما می‌‌فهماند سرانجام آنچه برتری دارد خرد است. استاد می‌‌گوید آدمی اگر خردی تیره داشته باشد اما روانی روشن هرگز در جهان نمی‌تواند شادمانه زندگی كند. زیست شادمانه در گرو خرد است. روشن است بسیارند كسانی كه روانی روشن دارند اما خردمند نیستند انسان‌های روان‌روشنی داریم كه بی‌بهره از خرد هستند. به همین دلیل راحت می‌‌توان آنها را فریب داد. خرد همانگونه پیامبر (ص) فرمودند: آدمی را به بهشت می‌‌رساند از طرفی هم می‌‌گویند خردمندان واندیشه ورزان بسیار كمی هستند در واقع فردوسی شیفته و سودایی خرد است. به طوری كه در شاهنامه آغاز و پایانش را به ستایش از خرد آدمی اختصاص داده است.
نشست تخصصی فردوسی شناسی و شاهنامه پژوهی با حضر میرجلال الدین كزازی از بزرگان ادبیات فارسی و شاهنامه پژو، كیخسرو دهقانی، پریسا سیمین مهر نقال و شاهنامه خوان و قدمعلی سرامی و محمود صادقی اده استاد دانشگاه فرهنگیان در سرای اهل قلم برگزار شد.

** نقش دولت در صنعت نشر كتاب ایران در نمایشگاه بررسی شد

در نشست نقش دولت در صنعت نشر ایران عنوان شد، دولت دست از مداخله در كار نشربردارد و برگزاری نمایشگاه را به تشكل‌های نشر بسپارد.
به گزارش ستاد خبری بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران، علی‌اكبر اشعری حمایت از نشر را از وظایف دولت دانست و گفت: هدایت، حمایت و نظارت سه وظیفه‌ای است كه در حوزه نشر برعهده دولت است. موضع من واگذاری صددرصد امور به تشكل‌ها است ولی تشكل‌ها به شدت دچار ضعیف هستند. پیشنهاد من این است كه در نمایشگاه تشكل‌ها یك جلسه خودانتقادی بگذارند و با ارزیابی‌ها درست مسئولیت برگزاری نمایشگاه كتاب را در ادوار آینده بر عهده بگیرند.
حسن كیائیان مدیر نشر چشمه نیز در این‌باره گفت: دولت نقش مهمی در كتاب و نشر دارد و موجب بیشتر شدن انتشارات شده و باید افزایش كمی موجب افزایش كیفی شود اما متاسفانه این‌گونه نشد. كمتر از ده ناشر حرفه‌ای در نشر ایران است كه بیش از چند دهه كار می‌كنند. سال‌هاست است كه نشر ایران با كاهش تقاضا مواجه شده است. در وضعیت كنونی از طرفی شاهد ركود بازار كتاب هستیم اما بسیاری از افراد بنام اسم ناشر سررسید منتشر می‌كنند و این اصلا برای صنعت چاپ و نشر كشور خوب نیست.
هم‌چنین در این نشست نادر قدیانی گفت: در ده سال گذشته حمایت از نشر كتاب اصلا معنی ندارد. اگر از همان اول بگوییم كه هیچ‌گونه حمایتی از صنعت نشر كتاب نمی‌شود. خوب تكلیف صنعت نشر روشن می‌‌شود. انتظار می‌رود اجرای نمایشگاه كتاب به ناشران و تشكل‌های نشر داده شود تا فعالان نشر مسائل را مدیریت كنند.
هم‌چنین محمدرضا توكل دیگر ناشر حاضر در این نشست به طرح دیدگاه‌هایش پرداخت و گفت: در رابطه نقش دولت با صنعت نشر بحث زیاد شده و تا وقتی كه پول از نفت است و نفت در دست دولت، دولت تصدی‌گر است.
وی ادامه داد: در دو حوزه با دخالت دولت مواجهیم. یكی رقابت ناشران دولتی با بخش خصوصی و دیگر تصدی‌گری ما با مداخله‌ دولت در صنعت نشر. دولت اقتضا می‌‌كند در حوزه قانون‌گذاری و سیاستگذاری راهبردی حضور پیدا كند. دولت هرچه به سمت تصدی‌گری رفته هیچ كاری پیش نرفته است. مالكیت قانون‌گذاری امروز رشد كرده است و دولت باید تصدی‌گری را كاهش دهد و كار را به بخش خصوصی واگذار كند.
وی در ادامه گفت: گفت‌وگوی بین دولت و صنعت داشت مثل یك نهال است كه باید حراست شود. در نشر ما عملا فرصت حرفه‌ای شدن صورت نمی‌‌گیرد و این هم به خاطر نقش دولت در صنعت نشر است. صنعت نشر بسترهای لازم را ندارد و این بسترها فراهم نیست تا نشر ما به سمت حرفه‌ای شدن برود.
در ادامه این نشست فتح‌الله فروغی گفت: ما نیازمند حمایت دولت هستیم به شرطی كه دولت دست ناشران را در فعالیت‌های صنفی باز بگذارد و نخواهد در همه‌ی امور مداخله كند. اگر از حمایت حرف می‌‌زنیم منظور حمایت مالی نیست. منظور حمایت زیرساختی صنعت نشر است. باید نقشه‌ی مهندسی فرهنگی نشر را ترسیم كنند. اینگونه چالش‌های صنعت نشر را تبیین كنند و برای حل آن‌ها اقدام كنند. ما نمی‌‌توانیم نقشه راه داشته باشیم ولی پژوهش نباشد.
محمودرضا برازش نیز در ادامه این نشست گفت: دولت تنها نیست باید نظام را نیز مدنظر گرفت. از جمله قوه مقننه هم در این مسائل دخیل است و با تصویب قوانین روزآمد و درست به كمك دولت بیاید و دست دولت را با مصوبه‌های قانونی در واگذاری فعالیت‌های نمایشگاه كتاب و دیگر حوزه‌های كتاب به تشكل‌های نشر باز بگذارد. از طرفی بزرگان صنعت نشر كتاب باید برای اصلاح ساختاری صنعت نشر كتاب و كارآمد كردن آن آستین‌ها را بالا بزنند.
بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران با شعار «فردا برای برای خواندن دیر است...» از 15 تا 25 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار می‌شود. مجموعه شهر آفتاب در اتوبان خلیج فارس، روبه روی حرم مطهر امام خمینی (ره) قرار دارد.
فراهنگ **1085**1569