بجنورد- ایرنا- مدیركل دامپزشكی خراسان شمالی با اشاره به آغاز فصل گرما و احتمال رخداد تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو در برخی استان ها و مناطق همجوار، در باره رعایت نكات بهداشتی برای جلوگیری از بروز این بیماری در استان و ابتلای افراد به آن توصیه های كارشناسی ارائه داد.

به گزارش ایرنا، دكتر سیدمحمدمهدی احمدی با بیان این كه تب خونریزی دهنده كریمه-كنگو (CCHF) یكی از بیماری های مشترك بین حیوان و انسان است كه در كشور ما نیز دیده می شود، گفت: آلودگی با ویروس عامل این بیماری در دام ها عوارض بالینی مهمی ایجاد نمی كند، ولی در انسان به شكل یك بیماری شدید با مرگ و میر بالا بروز می كند.
وی در تشریح راه های ابتلا به بیماری تصریح كرد: گزیده شدن توسط كنه های آلوده كه از بدن دام ها خونخواری می كنند یا له كردن كنه ها و تماس با خون و بافت آلوده آن ها، هم چنین تماس با خون و سایر ترشحات مبتلایان و نیز لاشه دام های آلوده می تواند موجب انتقال این بیماری خطرناك به انسان شود.
وی خاطرنشان كرد: كشتار غیرمجاز دام در منازل و معابر عمومی، مصرف گوشت و فرآورده های دامی تولید و عرضه شده خارج از زنجیره نظارتی دامپزشكی و رعایت نكردن تدابیر پیشگیرانه هنگام تماس با دام ها و اماكن نگهداری دام می تواند بیماری را به انسان منتقل كند.
به گفته دكتر احمدی، كارگران كشتارگاه، قصابان، دامداران، زنان خانه دار، دامپزشكان و شاغلان مراكز بهداشتی و درمانی بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند و باید اصول و نكات بهداشتی را به طور كامل رعایت كنند.
وی عمده راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری را مبارزه با كنه ها به عنوان مخزن و ناقل اصلی بیماری از طریق سم پاشی منظم جایگاه پرورش دام و حمام دادن دام ها، به كارگیری اقدامات حفاظت فردی برای دور ماندن از گزش كنه و پرهیز از تماس با منبع بیماری دانست و افزود: استفاده از لباس كار مناسب و دستكش هنگام تماس با دام یا لاشه آن و قطعه كردن گوشت، و نیز پرهیز از ذبح دام خارج از كشتارگاه و تهیه و مصرف گوشت دارای مهر و برچسب دامپزشكی در این خصوص حیاتی است.
مدیركل دامپزشكی خراسان شمالی با بیان این كه ویروس عامل تب كریمه-كنگو در برابر شرایط محیطی اسیدی، حرارت مناسب، الكل و بسیاری از مواد ضدعفونی كننده حساس است و غیرفعال می شود، یادآور شد: در تمام كشتارگاه های دام استان لاشه دام های ذبح شده 24 ساعت در دمای 4درجه سانتیگراد، نگهداری و سپس به بازار عرضه می شود كه باعث كاهش pH گوشت و از بین رفتن ویروس می شود؛ بنابراین توصیه همیشگی ما این است كه شهروندان از مصرف گوشت دام هایی كه به طور غیرمجاز و در شرایط غیربهداشتی ذبح شده است، خودداری كنند. وی اضافه كرد: هم چنین در مناطق روستایی و عشایری كه شاید مردم دسترسی كمتری به فرآورده های خام دامی مورد تأیید دامپزشكی داشته باشند، ضروری است گوشت تازه گرم را حداقل 12 ساعت در دمای یخچال (4-0 درجه) نگهداری و سپس مصرف یا منجمد كنند تا از ابتلای احتمالی به این بیماری مصون باشند. به گفته وی، این مدت زمان برای آلایش خوراكی مثل دل و جگر باید دو برابر شود.
احمدی ادامه داد: با توجه به حساسیت ویروس به حرارت، چنانچه فرآورده های خام دامی به خوبی پخته شود، خطر انتقال بیماری از بین خواهد رفت.
این مقام مسئول خاطرنشان كرد: اداره كل دامپزشكی استان سال گذشته با هدف مبارزه با انگل های خارجی دام و پیشگیری از شیوع بیماری هایی نظیر تب كریمه-كنگو، سمپاشی و حمام دادن بیش از 630 هزار رأس دام و 800 هزار مترمربع سمپاشی جایگاه نگهداری دام ها را به انجام رساند.
خراسان شمالی در شمال شرق كشور با دارابودن بیش از 2 میلیون رأس دام سبك و نزدیك به 60 هزار رأس دام سنگین قطب پرورش دام سبك محسوب می شود.
7184/ 6042