تهران- ایرنا- نتایج یك تحقیق نشان می دهد كه نوعی سوسك‌ برای جهت یابی، تصویری را از خورشید، ماه و ستارگان در ذهن ضبط و از این تصویر برای جهت یابی استفاده می‌كند، یافته ای كه می تواند برای طراحی الگوریتم هایی به منظور هدایت خوردروهای بدون راننده به كار رود.

به گزارش ایرنا از بی بی سی ورلد، دانشمندان سوئدی دریافتند كه سوسك‌های موسوم به سرگین غلتان هنگامی كه روی سرگین می‌روند تصویر آسمان را به خاطر می‌سپارند و هنگام غلتاندن آن، تصویر را با آنچه در لحظه می‌بینند، مقایسه و موقعیت خود را پیدا می‌كنند.
مطالعات قبلی نشان داده بودند كه سرگین‌غلتان‌ها توانایی شگفت‌انگیزی در جهت‌یابی با استفاده از نور كهكشان راه شیری دارند.
مطالعه جدید بر مبنای همان مطالعات انجام شده و نشان می‌دهد كه سرگین‌غلتان‌ها چه طور تصویر آسمان را در مغزشان ضبط می‌كنند.
سرگین‌غلتان‌ها با گلوله كردن سرگین جانوران، آن را به جایی دور از دسترس رقبا می‌برند و از این ذخیره برای تغذیه خود و بچه‌هایشان استفاده می‌كنند. جهت یابی، در ذخیره كردن منابع غذایی سرگین‌غلتان‌‎ها اهمیت بالایی دارد.
تحقیق اخیر درباره قدرت جهت‌یابی سرگین‌غلتان‌ها در آفریقای جنوبی و در محیطی با 'آسمان مصنوعی' انجام شد كه محققان می‌توانستند در آن شدت نور و محل اجرام سماوی را تغییر دهند.
آنها همچنین دریافتند كه سوسك‌های سرگین‌غلتان در آسمان چیزهایی را می‌بینند كه چشم انسان قادر به دیدن آنها نیست.
دكتر باسل الجندی كه این تحقیق را در دانشگاه لوند هدایت كرد، می‌گوید: 'اگر سوسك‌ها مثلا فقط از خورشید برای جهت‌یابی استفاده می‌كردند، با آمدن یك ابر گم می‌شدند. در واقع نشانه‌های بیشتری در نظام جهت‌یابی‌ نیاز است تا آن را قابل اتكا كند، و به همین خاطر است كه سرگین‌غلتان‌ها از همه اجرام آسمانی كه می‌بینند در جهت‌یابی استفاده می‌كنند.'
مورچه‌ها هم از به خاطر سپردن تصاویر برای جهت‌یابی استفاده می‌كنند، اما اتكای آنها به تصویر محیط طبیعی اطرافشان است، در حالی كه سرگین‌غلتان‌ها از آسمان برای پیدا كردن مسیر خود استفاده می‌كنند.
دكتر الجندی می‌گوید آنچه این تحقیق درباره جهت‌یابی سرگین‌غلتان‌ها آشكار كرده، می‌تواند برای انسان‌ها مفید باشد.
به گفته او، می‌توان از این نتایج برای طراحی الگوریتم‌هایی برای هدایت خودروهای بدون راننده استفاده كرد.
علمی **1311**2017