شيراز- ايرنا- گفت: كارشناس باستان شناسي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري كشور گفت: آثار به دست آمده از كاوش ها در تپه پوستچي شيراز بيانگر اين است كه اين تپه به دوره هاي پيش از تاريخ تعلق دارد.

عليرضا سرداري، سه شنبه در گفت و گو با ايرنا بيان كرد: كاوش هاي باستان شناسي در تپه پوستچي كه در جنوب بلوار رحمت شهر شيراز واقع شده منجر به كشف و شناسايي آثار و شواهدي از دوره هاي پيش از تاريخ و تاريخ در اين منطقه شده است.
سرپرست تيم كاوش درمنطقه تاريخي تپه پوستچي شيراز افزود: اين محوطه فرهنگي- تاريخي كه در محدوده اي به مساحت 12 هكتار در كنار بلوار رحمت قرار دارد بي شك وسعتي بيش از اين داشته اما متاسفانه در سال هاي اخير بر اثر ساخت و سازها، حدود نيمي از آن تخريب و نابود شده اشت.
سرداري ادامه داد: شواهد اوليه حاصل از بررسي ها و كاوش هاي باستان شناسي، بيانگر وجود لايه هاي فرهنگي از دوره باكون در هزاره پنجم پيش از ميلاد، دوران آغاز تاريخ و همچنين متعلق به دوره اشكانيان است.
او بيان كرد: شواهد ياد شده، پيشينه شكل گيري شهر شيراز را به شش هزار و 500 سال پيش منسوب مي كند.
سرداري افزود: درواقع به نظر مي رسد كه دشت ميانكوهي شيراز با دربرداشتن محوطه ها، تپه ها و آثار تاريخي متعدد از دوران پيش از تاريخ، قابليت سكونت از زمان نوسنگي داشته و با توجه به وسعت زياد اين محوطه در دوره باكون، اين احتمال وجود دارد كه تپه پوستچي يكي از بزرگ ترين مناطق اين دوره است كه مي تواند در استان فارس كم نظير باشد.
به گفته اين باستان شناس، يافته هاي مكشوف از كاوش، شامل قطعات سفال هاي منقوش و ساده، مهره ها، ابزارهاي سنگي و آثار معماري است كه علاوه بر شناخت فرهنگ هاي قديم در دشت شيراز، نحوه مراوده و چگونگي فعاليت هاي اقتصادي و تجاري منطقه را در محدوده اي گسترده تر تا رودكُر و دشت هاي ديگر استان فارس نيز مشخص مي سازد.
وي افزود: برش هايي كه در سال هاي گذشته درنتيجه خاكبرداري و تخريب از وسط تپه فوق صورت گرفته، آثاري تا عمق 6 متر را آشكار ساخته است و به نظر مي رسد كه چنانچه اين كاوش ها تا لايه هاي پايين تر ادامه يابد، شواهدي از دوران قديمي تر تا نوسنگي نيز يافت شود.
دوره باكون يكي از مهم ترين فرهنگ هاي عصر مس سنگي ايران و مرحله مهمي در زمينه تغييرات اجتماعي- اقتصادي جوامع پيش از تاريخ ايران در فارس محسوب مي شود. با توجه به پژوهش هاي باستان شناسي، اطلاعات مفيدي از اين دوره فراهم شده است كه بيانگر گسترش يك فرهنگ نسبتا همگون با پراكنش سفال منقوش در سراسر فارس و استان هاي همجوار آن است.
كاوش هاي باستان شناختي تپه مهر علي در شهرستان اقليد در شمال فاس در سال هاي 1385 و 1387 مدارك قابل توجهي از فرهنگ دوره باكون را آشكار ساخت.

** تپه پوستچي مكان مناسبي براي كسب اطلاعات باستان شناسي
سرپرست تيم كاوش در منطقه تاريخي تپه پوستچي شيراز اظهار داشت: شهر شيراز يك دشت و منطقه مهم تاريخي است كه تپه پوستچي نيز يك منطقه باستان شناسي مهم و مربوط به دوران پيش از تاريخ است .
سرداري ادامه داد: تپه پوستچي يك محل مناسب براي استقرار و سكونت در دوران باستان بوده و به همين دليل مكان مناسبي براي انجام فعاليت هاي باستان شناسي، كشف و كسب اطلاعات از دوران پيش از تاريخ و مربوط به هزاران سال قبل است.
وي اظهار داشت: ارائه اطلاعات بيشتر درباره تپه پوستچي شيراز نيازمند كار گسترده تر و همچنين مستلزم اين است كه روند كاوش ها در اين منطقه تاريخي ادامه يابد تا ما به لايه ها و آثار بيشتري دست يابيم و پس از آن اطلاعات كسب شده را در اختيار افكار عمومي قرار دهيم.
سرداري گفت: مطالعه در اين منطقه تاريخي مي تواند منجر به شناسايي آثار گسترده و قابل توجهي شود كه با ساخت موزه در محل، به طور دائمي در معرض نمايش عموم قرار گيرد.
كارشناس باستان شناسي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري كشور ادامه داد: عمليات كاوش در منطقه تاريخي تپه پوستچي شيراز كه كار مشترك پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري كشور و دانشگاه هنر شيراز است از نيمه ارديبهشت ماه جاري آغاز شده و تا نوزدهم خردادماه 95 ادامه دارد.
وي افزود: در اين كاوش ها 13نفر از دانشجويان رشته باستان شناسي دانشگاه هنر شيراز، يك نفر كارشناس باستان شناسي ميراث فرهنگي فارس به سرپرستي مشترك عليرضا سرداري از پژوهشكده باستان شناسي و دكتر حسنعلي عرب ازدانشگاه شيراز فعاليت دارند.
3002 /6118