تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۸

شیراز- ایرنا- گفت: كارشناس باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری كشور گفت: آثار به دست آمده از كاوش ها در تپه پوستچی شیراز بیانگر این است كه این تپه به دوره های پیش از تاریخ تعلق دارد.

علیرضا سرداری روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا بیان كرد: كاوش های باستان شناسی در تپه پوستچی كه در جنوب بلوار رحمت شهر شیراز واقع شده منجر به كشف و شناسایی آثار و شواهدی از دوره های پیش از تاریخ و تاریخ در این منطقه شده است.
سرپرست تیم كاوش درمنطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز افزود: این محوطه فرهنگی- تاریخی كه در محدوده ای به مساحت 12 هكتار در كنار بلوار رحمت قرار دارد بی شك وسعتی بیش از این داشته اما متاسفانه در سال های اخیر بر اثر ساخت و سازها، حدود نیمی از آن تخریب و نابود شده است.
سرداری ادامه داد: شواهد اولیه حاصل از بررسی ها و كاوش های باستان شناسی، بیانگر وجود لایه های فرهنگی از دوره باكون در هزاره پنجم پیش از میلاد، دوران آغاز تاریخ و همچنین متعلق به دوره اشكانیان است.
او بیان كرد: شواهد یاد شده، پیشینه شكل گیری شهر شیراز را به شش هزار و 500 سال پیش منسوب می كند.
سرداری افزود: درواقع به نظر می رسد كه دشت میانكوهی شیراز با دربرداشتن محوطه ها، تپه ها و آثار تاریخی متعدد از دوران پیش از تاریخ، قابلیت سكونت از زمان نوسنگی داشته و با توجه به وسعت زیاد این محوطه در دوره باكون، این احتمال وجود دارد كه تپه پوستچی یكی از بزرگ ترین مناطق این دوره است كه می تواند در استان فارس كم نظیر باشد.
به گفته این باستان شناس، یافته های مكشوف از كاوش، شامل قطعات سفال های منقوش و ساده، مهره ها، ابزارهای سنگی و آثار معماری است كه علاوه بر شناخت فرهنگ های قدیم در دشت شیراز، نحوه مراوده و چگونگی فعالیت های اقتصادی و تجاری منطقه را در محدوده ای گسترده تر تا رودكُر و دشت های دیگر استان فارس نیز مشخص می سازد.
وی افزود: برش هایی كه در سال های گذشته درنتیجه خاكبرداری و تخریب از وسط تپه پوستچی صورت گرفته، آثاری تا عمق 6 متر را آشكار ساخته است و به نظر می رسد كه چنانچه این كاوش ها تا لایه های پایین تر ادامه یابد، شواهدی از دوران قدیمی تر تا نوسنگی نیز یافت شود.
دوره باكون یكی از مهم ترین فرهنگ های عصر مس سنگی ایران و مرحله مهمی در زمینه تغییرات اجتماعی- اقتصادی جوامع پیش از تاریخ ایران در فارس محسوب می شود. با توجه به پژوهش های باستان شناسی، اطلاعات مفیدی از این دوره فراهم شده است كه بیانگر گسترش یك فرهنگ نسبتا همگون با پراكنش سفال منقوش در سراسر فارس و استان های همجوار آن است.
كاوش های باستان شناختی تپه مهر علی در شهرستان اقلید در شمال فاس در سال های 1385 و 1387 مدارك قابل توجهی از فرهنگ دوره باكون را آشكار ساخت.

** تپه پوستچی مكان مناسبی برای كسب اطلاعات باستان شناسی
سرپرست تیم كاوش در منطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز اظهار داشت: شهر شیراز یك دشت و منطقه مهم تاریخی است كه تپه پوستچی نیز یك منطقه باستان شناسی مهم و مربوط به دوران پیش از تاریخ است .
سرداری ادامه داد: تپه پوستچی یك محل مناسب برای استقرار و سكونت در دوران باستان بوده و به همین دلیل مكان مناسبی برای انجام فعالیت های باستان شناسی، كشف و كسب اطلاعات از دوران پیش از تاریخ و مربوط به هزاران سال قبل است.
وی اظهار داشت: ارائه اطلاعات بیشتر درباره تپه پوستچی شیراز نیازمند كار گسترده تر و همچنین مستلزم این است كه روند كاوش ها در این منطقه تاریخی ادامه یابد تا ما به لایه ها و آثار بیشتری دست یابیم و پس از آن اطلاعات كسب شده را در اختیار افكار عمومی قرار دهیم.
سرداری گفت: مطالعه در این منطقه تاریخی می تواند منجر به شناسایی آثار گسترده و قابل توجهی شود كه با ساخت موزه در محل، به طور دائمی در معرض نمایش عموم قرار گیرد.
كارشناس باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری كشور ادامه داد: عملیات كاوش در منطقه تاریخی تپه پوستچی شیراز كه كار مشترك پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری كشور و دانشگاه هنر شیراز است از نیمه اردیبهشت ماه جاری آغاز شده و تا نوزدهم خردادماه 95 ادامه دارد.
وی افزود: در این كاوش ها 13نفر از دانشجویان رشته باستان شناسی دانشگاه هنر شیراز، یك نفر كارشناس باستان شناسی میراث فرهنگی فارس به سرپرستی مشترك علیرضا سرداری از پژوهشكده باستان شناسی و دكتر حسنعلی عرب ازدانشگاه شیراز فعالیت دارند.
3002 /6118/ 1596