مسكو- ایرنا- طرح های در دست بررسی سدسازی در مغولستان از سوی یك شركت چینی روی رودهای تامین كننده آب دریاچه بایكال بزرگ ترین ذخیره گاه آب شیرین جهان در روسیه، احتمال خشك شدن تدریجی و كاهش این پهنه 31500 كیلومتر مربعی كه 20 درصد آب شیرین جهان را در خود جای داده، مطرح كرده است.

به گزارش ایرنا، د یاچه بایكال كه در برخی نظرسنجی های اینترنتی در صدر فهرست عجایب هفتگانه روسیه قرار گرفته و در فهرست جهانی یونسكو به عنوان میراث بشری هم ثبت شده در جنوب سیبری میان استان های ایركوتسك و بوریاتیا قرار دارد كه ارتفاع آب آن دربرخی بخش ها به یكهزار و 167 متر می رسد.
تحقیقات علمی و زمین شناسی نشان می دهد كه بایكال به عنوان یكی از قدیمی‌ ترین و عمیق‌ ترین ذخیرگاه های طبیعی آب شیرین جهان به دلیل اینكه در منطقه ای دور افتاده ‌قرار دارد، آسیب زیست محیطی ندیده و زیستگاه جانورانی است كه فقط در این دریاچه یافت می‌شود و می توان به گونه های زیادی از بی‌ مهرگان، چند گونه از ماهی‌ها و فك آب شیرین اشاره كرد كه تنها فك آب شیرین جهان به شمار می رود.
روزنامه ایزوستیا در این باره نوشته است: مغولستان برای احداث سد و نیروگاه برقابی روی رودخانه سلنگا تامین كننده 80 درصد آب بایكال برنامه ریزی كرده است.
بنا به این گزارش، احداث سدهای سه گانه بر روی سلنگا و دو رودخانه دیگر متصل به آن، تاثیرهای جبران ناپذیری بر وضع زیست بوم دریاچه بایكال می گذارد كه این نگرانی به صورت غیرعلنی توسط وزارت انرژی روسیه مطرح شده است.
از سوی دیگر این احتمال از سوی كارشناسان روسی مطرح شده كه ممكن است مسكو برای خودداری از اجرای طرح های سه گانه سد سازی كه یك شركت چینی برای اجرای آن 827 میلیون دلار سرمایه در نظر گرفته است، پیشنهادها و امتیازهایی را به مغولستان ارائه كند، زیرا در شرایط كنونی از شرایط خرید برق از روسیه ناراضی است.
اروپام 391** 1516