دكتر 'رضا قراخانلو' در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: براساس يافته هاي علمي فعاليت هاي بدني و جسماني كه ورزش نيز بخشي از آن است مي تواند ارتباط جدي با ساختمان و عملكرد مغز داشته باشد و آثار مثبت اين فعاليت هاي بدني بر روي مغز، مورد تاييد بسياري محققان قرار گرفته است.
وي افزود: در دوران كودكي همانگونه كه شاهد رشد قسمت هاي مختلف بدن از جمله استخوانها و عضلات هستيم، مغز هم به لحاظ ساختمان و هم از نظرعملكرد، درحال رشد است و انجام فعاليت هاي بدني مي تواند به شكل هاي مختلفي تاثير مثبت بر رشد مغز برجاي بگذارد.
عضوهيات علمي دانشگاه تربيت مدرس يادآور شد: در دوران ميانسالي و آغاز سالمندي، مغز هم مانند ديگر قسمت هاي بدن مانند عضلات و استخوانها دچار نوعي افول و پسرفت مي شود و در اين شرايط هم فعاليت هاي بدني مناسب مي تواند مانع افول و زوال مغز در افراد شود.
قراخانلو با بيان اينكه شيوه هاي تاثير فعاليت هاي بدني بر مغز به دو دسته كلي 'فيزيولوژيك' و 'رواني و رفتاري' قابل تقسيم است، گفت: به لحاظ فيزيولوژيك، امروزه روشن شده است كه فعاليت بدني با توليد عوامل تروفيكي كه موجب تغذيه سالم بافت عصبي مي شوند مي تواند به رشد مغز و حفظ ساختمان بافت عصبي و سلولهاي آن كمك كند و حتي مي تواند موجب ساخته شدن سلولهاي عصبي جديد شود كه از اين عوامل تروفيكي مي توان به BDNF و يا نوروتروفين ها اشاره كرد.
رئيس سابق كميته ملي المپيك ايران خاطرنشان كرد: از سوي ديگر، گردش خون مغز هم مي تواند به وسيله فعاليت بدني، دستخوش اصلاح و بهبود شود.
وي تصريح كرد: فعاليت هاي بدني به طور جدي مي تواند هم در افراد سالم و هم در افراد بيمار موثر واقع شود، مثلا در افرادي كه در شروع ابتلا به عوارضي مانند آلزايمر و ام اس يا ساير بيماري هاي عصبي قرار دارند فعاليت بدني مي تواند اثرات تخريبي بيماري را كاملا محدود كند.
قراخانلو بيان داشت: گذشته از موارد فيزيولوژيك، به لحاظ رواني از نظر پيداكردن نشاط و شادي و همچنين از منظر يادگيري فعاليت هاي مختلف ورزشي و بدني و تكنيك ها و مهارت ها هم، ورزش مي تواند بر مغز تاثير بگذارد.
وي ادامه داد: امروزه پرداختن به فعاليت هاي بدني چه در افراد سالم و چه در بيماران به عنوان يك رويه رسمي و گسترده در كنار رويه هاي پزشكي مانند جراحي و دارو درماني مورد استفاده قرار مي گيرد و البته مزيت فعاليت بدني و ورزش در مقايسه با اقدامات رايج پزشكي، كم هزينه تر و راحت تر هستند و عوارض جانبي به دنبال ندارد.
رئيس پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي به تشكيل كارگروه 'مغز سالم با ورزش' در اين پژوهشگاه از سال گذشته اشاره كرد و گفت: اين كارگروه از طريق توسعه فعاليت هاي هدفمند از جمله تحقيقات علمي، چاپ كتاب و بروشور، تدوين برنامه هاي تمريني خاص و ارائه آنها در قالب فيلم، لوح فشرده و نوشتار نسبت به توسعه فعاليت بدني براي افراد درمعرض آلزايمر، پاركينسون، ام اس و ديگر بيماري هاي عصبي و يا مبتلايان به اين بيماري ها اقدام مي كند.
به گفته قراخانلو در اين كارگروه تخصصي، نمايندگاني از بخش فيزيولوژي اعصاب، روانشناسي، انجمن هاي علمي ام اس و آلزايمر و متخصصان فيزيولوژي ورزش حضور دارند و در حال حاضر نسبت به تدوين برنامه هاي آموزشي براي مربياني كه مي خواهند با بيماران عصبي و يا سالمندان كار كنند اقدام شده است.
وي از اجراي مقدمات تدوين كتاب هاي خاص ورزش و آلزايمر و تقويت همكاري با انجمن هاي علمي پزشكي در زمينه هاي كاري مشترك به عنوان ديگر اقدامات صورت گرفته در كارگروه 'مغز سالم با ورزش' ياد كرد.
قراخانلو وعده داد : به زودي فعاليت عملياتي مشترك با انجمن آلزايمر آغاز خواهد شد كه تمركز آن بر پيشگيري از سالمندي و پيشگيري از وقوع آلزايمر خواهد بود.
وي تصريح كرد: انجمن آلزايمر، كلينيكي در اختيار دارد كه برنامه هاي مختلف پيشگيري از سالمندي براي تعداد زيادي از مراجعه كنندگان را اجرا مي كنند اما جاي ورزش در ميان برنامه هاي آنها خالي است و ما درنظر داريم مربيان كارآزموده را به اين انجمن ها اعزام كنيم تا سالمندان همزمان كه در برنامه هاي هنري، فرهنگي، تفريحي و روانشناسي شركت مي كنند، فعاليت هاي ورزشي و بدني مناسب و موثر در مقابله با آلزايمر را به سالمندان آموزش ببينند.
به گفته رئيس پژوهشگاه تربيت بدني، جلب حمايت و توجه بزرگان و متخصصان مغز و اعصاب همچون پروفسور سميعي نيز در دستور كار كارگروه 'مغز سالم با ورزش' اين پژوهشگاه قرار دارد.
وي با بيان اينكه تهيه آمار دقيق از مبتلايان به بيماري آلزايمر در كشور كار چنداني آساني نيست و تعداد و مشخصات بسياري از مبتلايان به اين عارضه در آمارهاي رسمي به ثبت نرسيده است، تهيه بانك اطلاعاتي از بيماران مبتلا به آلزايمر و پاركينسون را يكي از اصول ضروري برنامه ريزي به منظور درمان مبتلايان به اين بيماري ها برشمرد.
علمي**1055**1440
تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۵
تهران - ايرنا - رئيس پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي گفت: نتايج تحقيقات نشان مي دهد، فعاليت بدني براي افرادي كه در شروع ابتلا به آلزايمر و ام اس يا ساير بيماري هاي عصبي هستند مي توانند اثرات تخريبي بيماري را كاملا محدود كنند.