تهران - ایرنا - محقق دانشگاه فردوسی مشهد در یك پژوهش آزمایشگاهی، نانو جاذبی را مورد آزمایش قرار داد كه قادر است فلزات سنگین را از محیط خاك جذب كند.

به گزارش روز پنجشنبه پایگاه اطلاع رسانی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری، این پژوهش را «ثمانه آریابد» محقق دانشگاه فردوسی مشهد با همكاری بخش خصوصی انجام داده است.
این پژوهش پایان نامه دوره دكتری «آریابد» است كه به تأیید داوران ستاد ویژه‌ توسعه‌‌ فناوری نانو ریاست جمهوری رسیده است.
محقق دانشگاه فردوسی مشهد در توضیح پژوهش خود از چاه ‌های جذبی به ‌عنوان یكی از روش ‌های دفع فاضلاب‌ های صنعتی یاد كرد و گفت: از آنجایی ‌كه نانو ذرات دی‌ اكسید تیتانیوم از نظر زیست‌ محیطی بی‌ خطر هستند، استفاده از آنها به‌ منظور جذب فلزات سنگین مناسب است.
وی افزود: به دلیل اینكه جذب فلزات سنگین تحت تأثیر عواملی نظیر وضعیت شوری و میزان مواد آلی است، از این‌ رو در این طرح، به بررسی امكان استفاده از نانو ذرات دی‌ اكسید تیتانیوم به‌ عنوان جاذب فلزات سنگین و تاثیر پارامترهای وضعیت شوری و میزان مواد آلی در كارایی این نانو ذرات پرداخته شده است.
به گفته این محقق، استفاده از نانو ذرات دی‌ اكسید تیتانیوم در راستای مدیریت فاضلاب‌ های صنعتی و جذب و حذف فلزات سنگین موجب می ‌شود، این فرایند با كارایی بیشتر و زمان كمتری صورت بگیرد. همچنین به دلیل قدرت جذب بالاتر این نانو ذرات نسبت به فرایندهای مشابه، هزینه‌ انجام عملیات آلودگی ‌زدایی نیز كاهش خواهد یافت.
وی تصریح كرد: نانوذرات به دلیل دارا بودن نسبت سطح به حجم بالا، از سطح فعال به‌ مراتب بیشتری نسبت به ذرات در مقیاس میكرو و بالاتر برخوردار است. بدین ‌جهت نواحی جذب این نانو ذرات بسیار زیاد است و می‌ تواند فلزات سنگین را با كارایی بسیار بالاتری جذب كند.
«آریابد» افزود: یكی از مشكلات اساسی محیط ‌زیست، افزایش تدریجی غلظت فلزات سنگین در خاك به دلیل عدم تجزیه‌ آنها توسط میكروارگانیسم ‌ها است. فلزات سنگین از راه ‌های مختلفی وارد زنجیره‌ غذایی انسان و حیوان می ‌شوند. فاضلاب‌ ها، مواد دفعی حاصل از فعالیت كارخانه‌ ها، زباله ‌ها و گردوغبار راه‌ های معمول ورود فلزات سنگین به زنجیره‌ غذایی است. این فلزات آثار خطرناكی را بر انسان و محیط‌ زیست می‌ گذارد، به ‌نحوی ‌كه حذف آنها از خاك بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
علمی(1)**1023**1545