به گزارش ایرنا، چهار جزیره كوریل جنوبی افزون بر برخورداری از منابع نفت و گاز و ذخایر آبزیان به دلیل واقع شدن در اقیانوس آرام دارای موقعیت راهبردی برای توكیو و مسكو است و روسیه نیز تاكنون بارها بر غیرقابل برگشت بودن آن به ژاپن تاكید كرده است.
بنا به اعلام ژنرال سرگئی سورویكین مراحل مطالعاتی استقرار پایگاه نظامی روسیه در جزیره ماتووا در حال بررسی است و شماری از نیروهای حوزه نظامی خاور دور این كشور نیز در محل مستقر شده اند.
وی اظهار كرد: جزیره ساخالین و مجمع الجزایر كوریل جنوبی مراكز دفاع شرقی روسیه هستند كه تضمین كننده امنیت و تمامیت ارضی كشور محسوب می شوند.
شبكه دوم تلویزیون دولتی روسیه نیز در این باره گزارش داد كه گروه كارشناسی وزارت دفاع و انجمن جغرافیایی این كشور در حال انجام عملیات كارشناسی در باره برنامه استقرار پایگاه هستند.
بنا به این گزارش، یكی از برنامه های كاری این هیات كارشناسی، بررسی بازسازی فرودگاه متروكه این جزیره است كه در جنگ جهانی دوم استفاده می شد.
روسیه و ژاپن با وجود گذشت حدود 70 سال از جنگ دوم جهانی، هنوز موافقتنامه صلح امضا نكرده اند؛ زیرا توكیو امضای موافقتنامه را مشروط به واگذاری این جزایر كرده كه به تصرف نیروهای شوروی سابق درآمد و روسیه نیز وضعیت كنونی را به عنوان پیامدهای جنگ دوم جهانی تمام شده و غیرقابل بازگشت اعلام كرده است.
مسكو پیش از این اعلام كرده كه حاكمیت روسیه بر جزایر كوریل جنوبی قابل تردید نیست و نتایج كنفرانس یالتا، بیانیه پتسدام و برخی دیگر از اسناد موید این واقعیت است.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز بر ادامه «مالكیت» بر این جزایر تاكید كرده و گفته است: مجمع الجزایر كوریل به هیچ بهایی (به ژاپن) فروشی نیست و حاضر به هیچ معامله نیستیم. ما هیچ چیز را نمی فروشیم، بلكه حاضریم بسیاری از چیزها را بخریم، ولی آماده ایم با شركای خود از جمله ژاپن برای عقد موافقتنامه صلح گفت وگو كنیم.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز چندی پیش اعلام كرد كه درباره بازگشت این جزایر مذاكره ای آغاز نخواهد شد.
توكیو در صدد است تا با پیگیری مذاكرات امضای قرارداد صلح پس از جنگ دوم جهانی، زمینه بازگشت جزایر كوریل را فراهم كند كه با ثبات مواضع مسكو، اقدام های ژاپن بویژه سفر چندی قبل وزیر خارجه و نخست وزیر این كشور به روسیه بی نتیجه مانده است.
سایه این جزایر بر روابط اقتصادی و سیاسی دو كشور و همچنین برنامه سفر پوتین به ژاپن كه قرار است اواخر سال جاری میلادی انجام گیرد، سنگینی می كند، زیرا انتظار می رود مقامات ژاپنی این موضوع را در جریان مذاكرات سران مطرح كنند.
جزایر كوری، همچنین محل ورود زیردریایی های روسیه به اقیانوس آرام است و اهمیت راهبردی نظامی برای این كشور دارد.
اروپام391** 1516
تاریخ انتشار: ۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۳
مسكو- ایرنا- فرمانده نیروی پدافند هوایی روسیه اعلام كرد كه موضوع تاسیس پایگاه ناوگان اقیانوس این كشور در جزیره ماتووا واقع در مجمع الجزایر كوریل جدا شده از ژاپن را بررسی می كند كه می تواند موجب اعتراض توكیو شود.