فرزاد پاك روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: فیلمبرداری این فیلم در ایران، چین، گرجستان، تركمنستان، ازبكستان، قرقیزستان، تركیه و جمهوری آذربایجان به عنوان كشورهای واقع در مسیر جاده تاریخی ابریشم، 70 روز به طول می انجامد.
وی افزود: كارگردان این اثر مستند خاویر لفبر، فیلمبردار كریستوفر بویر،مجری آلفرد مونتسكو هستند و در بخش ایران نیز صدابردار وحید رضویان، مدیر تولید مسعود زمانی، دستیار تولید الناز پناه پور است.
پاك یادآور شد: این فیلم به سفارش كانال تلویزیونی ملی ARTE فرانسه در حال ساخت می باشد و براساس مذاكرات انجام شده، مقرر است فیلم پس از پخش در فرانسه در آینده نزدیك در ایران نیز پخش شود.
وی گفت: مرحله فیلمبرداری جاده ابریشم در ایران در شهرهای تبریز، تهران، قزوین، كاشان و یزد 11 روز به طول انجامید.
وی اظهار كرد: كل مستند تلویزیونی 'جاده ابریشم' در7 قسمت 26 دقیقه ای ساخته می شود و دو قسمت آن مربوط به ایران است كه حدود 10 دقیقه آن مربوط به شهر تبریز خواهد بود.
پاك گفت: بیشترین بخش ایران شناسی جاده ابریشم به خاطر اهمیت تبریز مربوط به این شهر است كه در مسیر این جاده تاریخی قرار داشته است.
وی با اشاره به جایگاه كم مانند تبریز در جاده تاریخی ابریشم تشریح كرد: در بخش تبریز مستند تلویزیونی 'جاده ابریشم'، به نقش این كهن شهر، بازار بزرگ تاریخی تبریز، تیمچه فرش مظفریه و فرش تبریز و سایر تیمچه های این شهر و كاروان سرای جمال آباد در حوالی شهرستان میانه در آذربایجان شرقی پرداخته شده است.
وی افزود: پرداختن به معماری و قدمت بازار قدیمی تبریز، تصویربرداری از محله ارامنه تبریز به منظور نشان دادن برادری و اخوت با مسلمانان، قدیمی ترین آرایشگاه تبریز، كلیسای مریم مقدس این شهر، تاریخچه جاده ابریشم، بررسی مقایسه ای تبریز امروز با تبریز دوره جاده ابریشم، نقش دیروز و امروز تبریز و ایران در تجارت، معرفی فرهنگ غنی و آداب و رسوم ایران و انعكاس داشته های فرهنگی و میراث ایران در سطح جهان و مبادلات فرهنگی بین المللی آن از جمله اهداف ساخت این فیلم مشترك است.
وی گفت: بخش های معرفی مسابقه چوگان به عنوان ورزش ایرانی و نقش اسب های اصیل ایرانی در مستند 'جاده ابریشم' در تهران فیلمبرداری شده است، ضمن اینكه تصویربرداری از سرای سعدالسلطنه و بازار قزوین، خانه های تاریخی و حمام فین كاشان و معرفی معماری، بادگیرها و مساجد یزد از دیگر بخش های مربوط به ایران فیلم مستند 'جاده ابریشم' را تشكیل می دهد.
تهیه كننده بخش ایران مستند تلویزیونی 'جاده ابریشم' یادآور شد: بعد از برجام، فضای فرهنگی و هنری مناسبی درباره ایران در سطح بین المللی شكل گرفته كه نمونه آن كار مشترك ایران و فرانسه برای ساخت فیلم مستند جاده ابریشم است.
مجری و گوینده فرانسوی متن مستند تلویزیونی 'جاده ابریشم' نیز به ایرنا گفت: تصویربرداری از محله ارامنه تبریز (بارون آواك)، تصویری از آزادی كامل اقلیت های این شهر و زندگی همراه با صلح، برادری و اخوت آنها را نشان می دهد.
آلفرد مونتسكو اظهار كرد: ماركوپولو كه به تبریز آمده بود به محله و كلیسای ارامنه رفت و آمد داشت و یكشنبه ها به كلیسای یوحنای مقدس می رفت كه زلزله های پیاپی كل این بنای مذهبی را از بین برده است.
وی افزود: كار فیلمبرداری مستند 'جاده ابریشم' در مرحله بعدی در كشورهای تركمنستان، ازبكستان و قرقیزستان ادامه می یابد و سپس به كشورهای دیگر مسیر جاده ابریشم خواهیم پرداخت.
جادهٔ ابریشم یا راه ابریشم شبكه راههای به هم پیوستهای با هدف بازرگانی در آسیا بود كه خاور و باختر و جنوب آسیا را به هم و به شمال آفریقا و خاور اروپا پیوند میداد؛ مسیری كه تا سدهٔ پانزدهم میلادی به مدت 1700 سال، بزرگترین شبكهٔ بازرگانی دنیا بود.
در جاده ابریشم، سفر از شرق به غرب جهان از شهری به نام چانگ - آن در چین آغاز میشد و پس از عبور از این سرزمین از چند شاخه راه گوناگون به آسیای میانه میرسید؛ برای ادامه مسیر، در بیشتر دورههای راه ابریشم، تاجران و مسافران این راه را گریزی جز گذر از ایران نبود.
جاده ابریشم، جاده پیوند و صلح بود؛ ابریشم راهی بود ایمن به دور از جنگها و ستیزه جوییهای كشورها و امپراتوریها، در هزارهها و سدهها. تلاقیگاه میان شرق و غرب.
در اواخر قرن نوزدهم فردیناند فون ریشتهوفن، جغرافی دان و زمینشناس آلمانی برای اولین بار واژه 'جاده ابریشم' را به كار برد و از آن پس بود كه این عبارت مقبول عامه مردم واقع شد.
این راه از شهرستان توان هوانگ در چین به ولایت كانسو میآمد و از آنجا داخل تركستان شرقی امروزی میشد و از درون آسیای مركزی میگذشت و از راه بیشبالیغ و آلمالیغ و اترار به سمرقند و بخارا میرسید.
در بخارا قسمت اصلی آن از راه مرو، سرخس، نیشابور، گرگان، بام و صفیآباد به ری میآمد و از ری به قزوین و زنجان و اردبیل و تبریز و ایروان میرفت و از ایروان به ترابوزان یا بیكی از بندرهای شام پایان میگرفت.
قسمت فرعی این راه از سمرقند به خوارزم و از خوارزم به سرای و هشترخان و از آنجا به كنار رودخانهٔ 'دن' و بندرهای دریای آزف پایان مییافت.
مصاحبه از: پیمان پاكزاد
3093/518
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۱
تبریز-ایرنا- تهیه كننده ایرانی فیلم مستند 'جاده ابریشم' از پایان بخش ایران این مستند تلویزیونی خبر داد و گفت: بخش ایرانی این اثر توسط گروه مشتركی از ایرانیان و فرانسویان تهیه و كل مستند از كانال ملی تلویزیون فرانسه موسوم به 'ARTE' پخش می شود.