تهران-ايرنا-براي كنترل قند خون داشتن فعاليت بدني منظم بسيار مفيد است. لازم نيست فعاليت هاي سنگين ورزشي داشته باشيد؛ روزي نيم ساعت پياده روي، يكي از بهترين و ساده ترين فعاليت هايي است كه مي توانيد انجام دهيد.

به گزارش گروه علمي ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي تهران، قند، شكر، مربا، عسل، آبميوه، شربت، كمپوت، نوشابه، بستني، انواع شيريني، شكلات و آب نبات براي شما مضر است.سبزيجات خام، پخته و سالاد بدون سس به مقدار فراوان مصرف كنيد. خوردن سبزيجات خام مانند پياز و سير، مرزه، كلم و تره، همراه با غذا موجب تاخير در افزايش قند خون مي شود.
كدو سبز، سير، شويد، قارچ،اسفناج، كرفس، لوبيا سبز، شلغم، بادمجان، گوجه فرنگي، فلفل دلمه اي، نمونه هايي از سبزي هاي پخته مفيد در برنامه غذايي هستند.
سبزيجات نشاسته اي مانند هويج، سيب زميني، نخود فرنگي، باقلا و ذرت درصورت پختن همانند برنج، قند خون را بالا مي برند. پس در مصرف آنها احتياط كنيد.
مصرف ميوه هاي بسيار شيرين و آبدار مثل موز، انجير، خربزه، انگور و انار شيرين را كاهش دهيد.
انواع ميوه‌هاي قرمز و بنفش (آلبالو، گيلاس) حاوي تركيبي طبيعي به نام آنتوسيانين هستند كه مي‌توانند به تنظيم قند خون كمك كنند.
مصرف مواد غذايي نشاسته اي مانند برنج، نان، سيب زميني، ذرت و غيره بايد محدود باشد، بهتر است براي اطلاع از مقدار مصرف آن، با متخصص تغذيه مشورت شود.
بهترين شكل مصرف نان، استفاده از نان سبوس دار است و بهترين گزينه، استفاده از نان سنگك و نان جو مي باشد.
مصرف خشكبار مانند انجير خشك، توت خشك، خرماي خشك و كشمش بايد محدود شود. با خوردن وعده هاي اصلي و ميان وعده ها در ساعت مشخص، مي توانيد از افت قندخون جلوگيري كنيد، تا مجبور به مصرف آب قند، شربت و مانند آنها نشويد.
غذاهاي پوره شده، پخته شده و آب پز شده زودتر هضم مي شود و قند را سريعتر بالا مي برند. روزانه 6 تا 8 ليوان آب و مايعات بنوشيد.
سعي كنيد از تمام گروه هاي غذايي در هر وعده مصرف كنيد. بطور مثال مواد نشاسته اي، سبزي ها، لبنيات و مواد پروتئيني( گوشت ،تخم مرغ) در يك وعده ي غذايي گنجانده شود.
اگر اضافه وزن داريد حتماً وزن خود را كم كنيد. به خاطر داشته باشيد كه كم كردن وزن بايد اصولي و زير نظر متخصص انجام شود. كاهش وزن كمك زيادي به كنترل قند خون مي كند.
قبل از پخت غذا، چربي هاي ظاهري گوشت ها (چربي هايي كه با چشم ديده مي شوند) و پوست مرغ را جدا كنيد. مصرف سينه مرغ نسبت به ران و ساير قسمت هاي مرغ بهتر است.
مصرف چربي هاي مضر را محدود كنيد، چربي هاي مفيد (غير اشباع) شامل روغن هاي مايع گياهي (زيتون، آفتابگردان، ذرت، كانولا، هسته انگور و گردو)، مغزدانه ها بصورت خام و روغن ماهي و چربي هاي مضر (اشباع) شامل روغن هاي جامد حيواني، دنبه، لبنيات پرچرب ، سرشير و كره حيواني مي باشد.
تخم مرغ را حداكثر دوبار در هفته مصرف كنيد ولي خوردن سفيده تخم مرغ به شرط آنكه كاملاً پخته باشد اشكالي ندارد. غذاهاي دريايي مانند ماهي (قزل آلا) سرشار از اسيدهاي چرب اُمگا-3 است، پس خوردن ماهي حداقل دو بار در هفته توصيه مي شود.
برخي از ادويه ها فعاليت انسولين را تشديد مي كنند. تحقيقات ثابت مي كند كه مصرف دارچين، ميخك و زردچوبه فعاليت انسولين را تا سه برابر افزايش مي دهند كه در بين آنها اثر دارچين از بقيه بيشتر است.

** توصيه هاي كاربردي براي كاهش مصرف قند:
لازم نيست قندها را كاملاً كنار بگذاريد،كافي است مصرف قندهاي خالص (قند و شكر) را براي خود محدود كنيد. برچسب هاي مواد غذايي را با دقت بخوانيد.
خوردن دسر و شيريني را براي زمان هاي خاص در نظر بگيريد. مي توانيد از كيك هاي تهيه شده از غلات سبوس دار يا شيريني هايي كه قند كمتري دارند، استفاده كنيد.
به جاي تنقلات شيرين، ميوه تازه مصرف كنيد. از ميوه هاي تازه براي شيرين كردن و طعم دادن به ماست استفاده كنيد. مصرف آجيل خام و خشكبار (برگه هاي ميوه) را فراموش نكنيد.
علمي (1) ** 1201 **1440