اصفهان- ایرنا- با توجه به فرا رسیدن فصل تابستان و ایام تعطیلات دانش آموزان، موضوع شهربازی ها و ایمن و استاندارد بودن آنها در صدر توجه قرار دارد هرچند به گفته كارشناسان استاندارد حدود 70 درصد شهربازی های استان اصفهان مجوز استاندارد دارند.

به گزارش ایرنا، استاندارد سازی شهربازی ها از سال 1387 در كشور اجباری شد و هرگونه بهره برداری از وسایل بازی فاقد استاندارد، غیرقانونی است و وسائل و تجهیزات بازی فاقد استاندارد، پُلُمب می شود.
شهربازی های سازه ای، بادی و پارك ها و سُرسُره های آبی و زمین های بازی(شامل تاب و سُرسُره) مشمول استاندارد اجباری و بهره برداران از آنها مُلزم به رعایت موارد قانونی و مسائل ایمنی و كیفی در آنها هستند.
بر این اساس، اگر دستگاهی نیز با وجود استاندارد بودن از نظر بازرسان استاندارد دارای عیب و نقص تشخیص داده شود در صورت اقدام نكردن برای رفع آن، این دستگاه پُلُمب می شود.
بهره برداران از تجهیزات بازی باید ابتدا اقدام به عقد قرارداد با شركت های مورد تایید اداره كل استاندارد كنند تا مراحل نصب و بهره برداری از این وسایل پس از تایید استاندارد بودن آنها، توسط این شركت ها انجام شود.
این شركت ها در مدت قرارداد وظیفه نظارت و نگهداری كامل از این وسایل را بر عهده دارند.
سازمان ملی استاندارد كشور همه شهرداری ها و بهره برداران از شهربازی ها را نیز موظف كرده است تا بدون تایید اداره استاندارد، اقدام به بهره برداری از وسایل بازی در پارك ها و شهرهای بازی نكنند.
همچنین استاندارد كابل راه ها مانند تله كابین، تله سیژ و تله اسكی نیز از سال 1393 اجباری شد.

*** 70 درصد شهربازی های اصفهان مجوز استاندارد دارند
نزدیك به 84 شهربازی در استان اصفهان با یكهزار و 250 دستگاه و وسیله بازی فعال است بطوریكه در سال های اخیر شاهد راه اندازی چند شهربازی بزرگ با تجهیزات جدید نیز در اصفهان بودیم كه تعدادی از آنها در مجموعه های سرپوشیده است.
كارشناس امور استاندارد اداره كل استاندارد استان اصفهان روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به آخرین بازرسی ها و آمار حدود 70 درصد از این شهربازی ها دارای مجوز معتبر از اداره كل استاندارد هستند و مابقی در حال طی مراحل اخذ مجوز هستند و تعدادی نیز اخطار گرفته یا دستگاه های بازی آنها پُلُمب شده است.
مریم اسماعیلیان با تاكید بر اینكه از سال گذشته تا كنون هیچ حادثه خاصی در شهربازی های استان نداشتیم، افزود: زمین های بازی نیز مشمول استاندارد اجباری هستند و نامه ها و اخطارهای لازم در این زمینه به شهرداری ها داده شده است.

*** تشدید بازرسی از شهربازی ها از اواخر اردیبهشت امسال
این كارشناس استاندارد همچنین با اشاره به تشدید بازرسی ها از شهربازی های استان اصفهان از اواخر اردیبهشت امسال گفت: این بازرسی ها با توجه به نزدیك شدن فصل گرما و بویژه برای پارك های آبی تشدید شده است.
وی با اشاره به اینكه بازرسی از شهربازی ها روند طولانی و دقیق دارد، افزود: مواردی مانند تجهیزات هیدرولیك، مدارك و مستندات مورد نیاز، آموزش ها، تجهیزات آتش نشانی و برقی در این بازرسی ها بررسی می شود.
وی دیگر موارد بازرسی را فواصل بین دستگاه ها، حصارها، زنجیرهای تاب، اتصالات برقی، كمربندهای ایمنی، جوشكاری، خستگی فلزات، سیم بكسل و كلیه اتصالات مانند پیچ و مهره ها و در سازه های بادی را فواصل بین سازه و فضای اطراف، استحكام پلاستیك و ارتفاع سازه عنوان كرد.
اسماعیلیان، حداكثر طول عمر سازه های بادی برای استفاده را پنج سال اعلام و خاطرنشان كرد: طول عمر برای سایر سازه های بازی اعلام نشده است.
این كارشناس خاطرنشان كرد: اگر تعدادی از تجهیزات و وسائل شهربازی استاندارد نباشد، خود شهربازی پُلُمب نمی شود بلكه دستگاه ها پُلُمب می شود و تا رفع نواقص و اخذ مجوز، اجازه استفاده از آن را ندارند.
وی تصریح كرد: بطور معمول هر سه ماه یكبار شركت های خصوصی اقدام به بازدید از این اماكن می كنند.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا درباره وضعیت شهربازی ملك شهر اصفهان گفت: این شهربازی عمر زیادی دارد اما تجهیزات و دستگاه های آن جدید شده است و مجوز استاندارد دارد.
وی درباره یكی دیگر از شهربازی های بزرگ اصفهان، خواهان عدم اشاره به نام این شهربازی شد و توضیح داد: این شهربازی از نظر انطباق فنی مشكلی ندارد و مدارك و مستندات آن برای اخذ مجوز استاندارد در حال بررسی و پیگیری است.

*** شهربازی ها موظف به نصب تابلوی استاندارد شدند
اسماعیلیان همچنین از قانون جدیدی كه امسال ابلاغ شده است خبر داد و گفت: بر اساس این قانون، مجوز استاندارد مربوط به هر دستگاه بازی در شهربازی ها باید در كنار آن نصب شود تا مردم بتوانند آن را از نزدیك ببینند.
وی درباره زمان اجرای این قانون اظهار كرد: این قانون به تازگی ابلاغ شده و امسال بهره برداران موظفند از زمان تمدید مجوزها ، این قانون را رعایت كنند.
این كارشناس با اشاره به فعالیت كارگروه استانداردسازی و كیفیت كالا و خدمات در استانداری اصفهان گفت: موضوع استانداردسازی شهربازی ها و زمین های بازی در این كارگروه مطرح و بر اجرا شدن آن بویژه توسط شهرداری ها تاكید شده است.
وی 2 مشكل اصلی اداره كل استاندارد استان در زمینه استاندارد سازی شهربازی ها را استاندارد سازی زمین های بازی وابسته به شهرداری ها و قرارداد شهربازی ها با بهره برداران و بخش خصوصی عنوان و تصریح كرد: ما مهلت لازم را به این اماكن برای رفع نواقص و اخذ مجوز لازم می دهیم.
بنظر می رسد مهمترین خواسته متولیان استاندارد این است كه نهادهایی مانند شهرداری ها و شركت های خصوصی بطور فعالانه و جدی تری به موضوع استانداردسازی شهربازی ها و پارك های بازی توجه كنند زیرا این موضوع باید اطمینان و اعتماد مردم و جلوگیری از هرگونه حادثه ای می شود.
گ/3011/ 6022