مشهد - ایرنا - مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد گفت: 100 اثر تاریخی دارای ارزش در محدوده این بافت 360 هكتاری شناسایی شده است.

وفا ثابتی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آثار ارزشمند تاریخی در این بافت بیشتر است اما این تعداد رقمی است كه پایگاه میراث فرهنگی ر حد وسع و بضاعت خود و اعتبارات توانسته در این محدوده شناسایی كند .
وی ادامه داد: هم اینك كار ثبت ملی 30 مورد از آثار شناسایی شده دارای ارزش در این محدوده در دست اقدام است .
مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد گفت: پرونده بقیه این آثار در دست تهیه است تا هفته آینده برای ثبت به سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارسال شود.

* طرح بازسازی با آثار تاریخی تعارض دارد
وی در ادامه اظهار كرد: طرح بازسازی و بهسازی بافت فرسوده پیرامونی حرم رضوی تعارضات زیادی با آثار تاریخی و بافت ارزشمند این محدوده داشت.
ثابتی افزود: بخاطر بی توجهی به این بافت، در قالب طرح بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی بناهای ارزشمندی تخریب شد كه بخشی ثبتی بود و قسمتی هم هنوز به ثبت نرسیده بود.
وی ادامه داد: در این میان 10 اثر با وجود ثبت در فهرست آثار ملی و تاریخی تخریب شد و 30 مورد هم به صورت تك بنا در بافت پراكنده هستند كه برخی ثبت شده و بخشی هم در دست ثبت است.
مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد گفت: 10 اثر تاریخی ثبت شده از جمله مدرسه پریزاد، مسجد بالاسر ،مسجد شاه، حمام حسنقلی بیك، مسجد گوهرشاد و مدرسه دودر در محدوده حرم مطهر رضوی قرار دارند.
وی علت عدم رسیدگی به این آثار را محدودیت و نبود بودجه و اعتبار عنوان و بیان كرد: پارسال بدترین سال مالی را تجربه كردیم چون اعتبارات این حوزه اعم از ملی و استانی صفر بود و امكانی برای خرید و مرمت و بازسازی آثار تاریخی ارزشمند وجود نداشت.
ثابتی افزود: در واقع با نبود اعتبار بطور طبیعی حفاظت و مرمت آثار با مشكل مواجه می شود و به رغم درخواستهای زیاد و مواردی كه به صورت بحرانی و اضطراری نیازمند ورود میراث فرهنگی برای خرید، مرمت و حفاظت آثار است امكانی برای اقدام نداریم.

* وظیفه شهرداری و شورای شهر مشهد در قبال آثار تاریخی
وی در ادامه گفت: بر اساس قانون شورای شهر و شهرداری موظف به ورود در این حوزه و حفاظت میراث تاریخی هستند تا بخشی از درآمد شهر را برای حفاظت و مرمت بافت تاریخی هزینه كنند.
مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامونی حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد افزود: بر اساس بند ج ماده 166 قانون پنجم توسعه شوراهای اسلامی موظف هستند بخشی از درآمد شهر را به این امر اختصاص دهند كه حتی میزان آن هم در آیین نامه مشخص شده است.
وی ادامه داد: شهرداری مشهر تاكنون در مورد آثاری همچون خانه داروغه و توكلی اقداماتی انجام داده است اما اینها كافی نیست و بسیار اندك می باشد.
ثلبتی گفت: باید برای وظیفه ای كه شورای شهر بر عهده دارد به دنبال ساز و كارهای مناسب بود تا از عوارض پرداختی مردم برای حفاظت از بافت تاریخی مشهد استفاده شود.
اجرای طرح بهسازی و نوسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی از سال 1372 در وسعت 360 هكتار آغاز شد و تاكنون حدود 50 درصد پیشرفت داشته است.
در قالب این طرح بافت پیرامون حرم مطهر رضوی به چهار ناحیه تقسیم شده است. بر این اساس خیابانهای منتهی به حرم مطهر شامل بالاخیابان، پایین خیابان، طبرسی و امام رضا(ع) تعریض و علاوه بر آنها تعداد چهار خیابان دیگر كه از روی بافت مسكونی منطقه می گذرد تخریب می شود تا به سمت حرم مطهر بازگشایی شوند.
1906/1858