به گزارش ايرنا علي اصغر داداش پور روز دوشنبه در نشست خبري در جمع خبرنگاران گفت: نوغانداري در فرهنگ باستاني كشور ايران وجود داشته اما در سالهاي اخير فعاليت در اين بخش كاهش داشته، بنابراين سياست و برنامه اصلي توسعه اين حرفه است.
وي با بيان اينكه در اين راستا مركز توسعه نوغانداري كشور در سال 1393 به عنوان زيرمجموعه معاونت توليدات دامي وزارت جهاد كشاورزي تشكيل شده است، افزود: بين 90 تا 95 درصد توليدات نخ در اين بخش در حوزه توليد فرش استفاده مي شود در حالي كه استفاده از ابريشم در محصولات آرايشي، بهداشتي، پزشكي، صنعتي و غيره نيز بايد انجام شود تا ارزآوري در اين بخش محقق شود.
نماينده رسمي ايران در كميسيون بين المللي نوغانداري گفت: توسعه اين حرفه با نيازسنجي در صنعت فرش در دستور كار است، ضمن اينكه توليد پيله كرم ابريشم به تنهايي كافي نيست بلكه نياز داريم صنعت ابريشم كشي در كشور توسعه يابد.
داداشي پور بيان كرد: پرورش كرم ابريشم و نوغانداري با توجه به دوره كوتاه 45 روزه وعدم نياز به سرمايه مالي بالا، يك شغل جانبي و موقت با مزيت اقتصادي است كه احياي آن در كشور را در برنامه داريم.
وي با اشاره به اينكه حفظ وضع موجود و احياي نوغانداري در استانهاي فراموش شده از اهداف برنامه پنج ساله اين مركز است، گفت: امسال 28 هزار جعبه تخم نوغان در كشور توزيع شده و در اين زمينه 18هزار خانوار در حوزه نوغانداري فعاليت دارند و پيش بيني ميشود 900 تن پيله ابريشم به ارزش200 ميليارد ريال توليد شود.
رئيس مركز توسعه نوغانداري كشور با بيان اينكه درخت توت به عنوان تنها غذاي كرم ابريشم در تمام نقاط كشور قابليت رشد دارد، افزود: براي حمايت از احيا و توسعه پرورش كرم ابريشم، پروژه توليد يك ميليون اصله نهال توت با مشاركت بخش خصوصي در حال اجرا است و توزيع نهال بر اساس سهميه بندي از بهمن ماه امسال به صورت رايگان در استان ها انجام مي شود.
وي با اشاره به اينكه سال گذشته واردات حدود 183 تن پيله و 358 تن نخ ابريشم به كشور ثبت شده، افزود: از جمله برنامه هاي حمايتي در اين زمينه واردات پيله كرم ابريشم به كشور و حمايت از صنعت ابريشم كشي براي استفاده از نخ ابريشم در صنعت فرش، البسه و پوشاك ابريشمي، محصولات پزشكي و آرايشي است.
وي در ادامه با بيان اينكه استان خراسانرضوي رتبه نخست كشور در زمينه ابريشمكشي را دارد، گفت: البته در گذشته 1200 كارگاه سنتي ابريشم كشي در اين استان فعال بوده است كه هم اكنون 400 كارگاه سنتي در شهرستان تربت حيدريه و بيش از 100 كارگاه در شهرستان مشهد فعاليت دارد.
رئيس مركز توسعه نوغانداري كشور گفت: بايد نگاه دانش بنيان به توليد پيله و نخ ابريشم داشته باشيم زيرا اين حوزه فعاليتي در تحقق اقتصاد مقاومتي مي تواند تاثير بسزايي داشته باشد.
وي با اشاره به اينكه آموزش ركن اساسي در افزايش درآمد نوغان داري محسوب مي شود، اظهار كرد: مديريت پرورش براي بهره برداري مطلوب از جعبههاي تخم نوغان مهمترين مساله در راستاي تقويت توان داخلي و تحقق اقتصاد مقاومتي است.
وي گفت: در اين رابطه خراسان رضوي با بهره برداري بهطور متوسط 40 كيلوگرم پيله كرم ابريشم از هر جعبه تخم نوغان از موقعيت مطلوبي برخوردار و دومين استان توليدكننده كرم ابريشم است.
در استان خراسان رضوي بيش از 2500 نوغاندار فعاليت دارند كه امسال حدود 5500 جعبه تخم نوغان توزيع و پيش بيني مي شود بيش از 200 تن پيله تر ابريشم در اين استان برداشت شود.
7496/5132
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۰
مشهد- ايرنا- رئيس مركز توسعه نوغانداري با تاكيد بر تلاش اين مركز براي احيا و توسعه نوغانداري در كشور گفت: با پيوستن 11 استان كشور به جرگه پرورش دهندگان كرم ابريشم، شمار استان هاي فعال در اين حوزه به 27 رسيده است.