در اين گزارش آمده است: بيماري ايدز، اچ .اي.وي(HIV) و يا هر نام ديگري كه مي خواهيد روي آن بگذاريد در كشور و به ويژه استان ما - كرمانشاه - در حال شيوع است.
ايدز نيز همچون ديگر بيماري ها از طريق ويروسي كه فرد ناقل دارد به فرد جديد منتقل مي شود. همانطور كه براي جلوگيري از ويروس انفلوآنزا و يا سرماخوردگي توصيه مي شود هنگام عطسه جلوي دهانمان ماسك قرار دهيم تا بيماري شيوع پيدا نكند براي جلوگيري از اتتقال و جلوگيري از شيوع اين بيماري نيز پزشكان و متخصصين علوم پزشكي راه هايي را كشف كرده اند كه هر كدام طي سالهاي اخير از موفقيت هاي مهم دنياي علم پزشكي به حساب مي آيد.
در سالهاي ابتداي ورود اين بيماري تمام نگرانيها به سمت معتادين تزريقي معتوف بود و به دليل ملاحظات اخلاقي كمتر بحثي از آن بود و تنها راه شيوع اين بيماري تزريق با سرنگ مشترك و انتقال از طريق خون عنوان مي كردند اما امروز نحوه شيوع اين بيماري در حال تغيير است و به سمت رفتارهاي پرخطر آميزشي سوق پيدا كرده است.
اين بيماري برخلاف اكثر بيماري هاي ويروسي فرد مبتلا و يا ناقل علايم و مشخصات نماياني ندارد و تنها با انجام آزمايش هاي خاص قابل تشخيص است و اين خصيصه خود مراقبتي هاي بيشتر را مي طلبد.
در قرون وسطي پزشكان اروپايي كه اكثرا آرايشگران، گرمابه داران و يا زنان آموزش نديده بودند چون قدرت درمان و تشخيص بيماري هاي داخلي را نداشتند درمان اين چنين بيماري هايي را ممنوع كرده و اين بيماريها را به شياطين نسبت مي دادند و درمان آن را به جادو و خرافات مي سپردند تا زماني كه فرد مي مرد. آنها چون چشمشان را به روي واقعيات بسته بودند و متخصصين اين امر نبودند مسوول مرگ هزاران نفر شدند اما در همان زمان ايرانيان مسلمان به درمان مشكلات داخلي و عملهاي جراحي داخلي و چشم مشغول بودند.
امروز در كرمانشاه سه هزار و 551 نفر مبتلا به ويروس ايدز شناسايي شده و احتمال وجود 10 هزار نفر شناسايي نشده نيز وجود دارد كه هر كدام مي توانند در روز چندين نفر را به جمع مبتلايان بيفزايند.
حساسيت موضوع به حدي بالا رفته كه مديران حوزه سلامت پرده از آمارهاي محرمانه يكي دو دهه گذشته بر مي دارند و در نشستي خبري كه در مركز معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه برگزار و رسانه هاي استان را به ياري مي طلبند.
رييس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات درماني استان كرمانشاه در اين نشست با ابراز نگراني از تغيير الگوي شيوع بيماري ايدز از معتادين تزريقي به آميزش هاي جنسي در كشور گفت: اين شيوه انتقال يك الگوي خطرناك و خطري جدي است.
دكتر حسين كريم اين تغيير الگو را نشانه تغيير در ساختارهاي فرهنگي عنوان كرد و بيان داشت: اين معضلي است كه ممكن است از هردري وارد خانه هر كسي بشود.
وي آموزش و كنترل در كنار افزايش اعتقادات مذهبي را در مهار اين بيماري موثر دانست و گفت: اگر بخواهيم يكي از اين راه ها را حذف كنيم يقينا به نتيجه نخواهيم رسيد و ايدز كار خودش را خواهد كرد.
رييس دانشگاه علوم پزشكي با تاكيد بر اينكه كتمان و خويشتن داري دردي را از جامعه دوا نمي كند، تصريح كرد: كار مقابله با شيوع اين بيماري نيازمند كمك ائمه جمعه و جماعات، افراد صاحب نظر فرهنگي اجتماعي و اصحاب رسانه است. چاره اي نداريم جز اينكه پيشگيري كنيم و خطرات را به مردم بگوييم.
وي افزود: شناسايي بيمار و كنترل ويروس پاشنه آشيل اين غول است. شناسايي بيمار كمك مي كند در طول درمان علاوه بر آموزش رفتاري ، قدرت ويروس نيز گرفته شود. بيماراني كه تحت درمان قرار مي گيرند ديگر ناقل بيماري نيستند و سيكل انتقال بيماري قطع مي شود.
كريم با اشاره به سلامت 9 نوزاد متولد شده از مادران مبتلا به ويروس ايدز به دليل مراقبت هاي پزشكي گفت: بيماران مبتلا يا افرادي كه رفتارهاي پرخطر داشته اند و مشكوك به دريافت ويروس ايدز هستند نبايد ترسي از مراجعه به مراكز درماني داشته باشند.
وي اظهار داشت: نگاه به اين بيماري تغيير كرده و همچون سابق لكه ننگي براي فرد نيست كه پس از مدتي بميرد بلكه يك بيماري عادي است كه اگر مورد مراقبت و درمان قرار بگيرد فرد مبتلا عمري طبيعي را خواهد داشت.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه نيز در ادامه اين نشست با بيان اينكه كرمانشاه رتبه اول كشور در شناسايي بيماران مبتلا به ايدز را دارد گفت: در كشور 30 هزار و 183 نفر مبتلا به بيماري ايدز شناسايي وجود دارند كه 15 درصد آنها خانم هستند.
دكتر ابراهيم شكيبا بيان داشت: 10 هزار نفر در استان مبتلا به ايدز هستند كه 10 درصد آنها را خانمها تشكيل مي دهند.
وي آمار مبتلايان تحت درمان در كشور را 15 درصد اعلام و تصريح كرد: آمار مبتلايان تحت درمان در كرمانشاه 18 درصد است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي گفت: 34 درصد از مبتلايان استان در سال 94 زنان بوده اند، با توجه به شيوع اين بيماري در ميان زنان دو مركز مشاوره جديد در مناطق پرخطر و آسيب پذير براي زنان راه اندازي شده است.
وي عمده ترين برنامه دولت در اين رابطه را برنامه ريزي و ساماندهي زنان خياباني عنوان كرد و اظهار داشت: 52 درصد از افراد مبتلا به ايدز از گروه سني 21 تا 35 سال هستند كه اين زنگ خطري براي خانوادهها براي مراقبت بيشتر از جوانان است. مصرف داروهاي روانگردان و رفتارهاي پرخطر در جوانان احتمال ابتلا به ايدز را نيز افزايش داده است.
شكيبا بيان داشت: براي هر فرد تحت درمان ماهيانه 700 هزار تومان هزينه مي شود كه اين خدمات تا پايان عمر به صورت رايگان است.
وي گفت: طبق برنامه هاي سازمان بهداشت جهاني تا سال 2020 بايد 90 درصد از افراد مبتلا به ايدز شناسايي، 90 درصد شناسايي شدهها تحت درمان و 90 درصد از بيماران تحت درمان پايبندي كامل را نسبت به درمان داشته باشند. در افق اين سازمان سال 2030 سال پايان درگيري ويروس HIV اعلام شده است.
8066
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۴
كرمانشاه - ايرنا - نشريه شهر من چاپ كرمانشاه در شماره 12 دهم خرداد ماه 95 گزارشي را با عنوان «شفاف ميگوييم؛ ايدز درحال شيوع است» به قلم عبدالله مرادي منتشر كرده است.