تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۴

تهران- ايرنا- آمار سازمان جهاني بهداشت نشان مي دهد كه سالانه 22 ميليون نفر در جهان در معرض اثرات سوء آفت كش ها قرار دارند و از ميان قربانيان اين آفت كش ها، كشاورزان با سهم 75 درصدي در رده نخست قرار دارند.

به گزارش ايرنا، محيط زيست به طور فزاينده در معرض طيف گسترده اي از آسيب ها همچون تخريب منابع، نابودي جنگل ها و آلودگي آب و خاك ناشي از پسماندهاي خانگي و كشاورزي است.
به اعتقاد كارشناسان، آلايندگي ناشي از مصرف سموم و كود شيميايي يكي از مهمترين آلاينده هاي محيط زيستي است كه نيازمند مديريت از سوي نهادهاي مرتبط است.
بايد در نظر داشت به رغم تصور عموم كه سرانه مصرف سموم در ايران اختلاف زيادي با ساير كشورهاي دنيا و ميانگين جهاني ندارد، اما به اعتقاد كارشناسان، مساله مهم قاچاق اين كالا و استاندارد نبودن آن است كه صدمات زيادي را به طبيعت و سلامت انسان وارد مي كند.
بررسي ها نشان مي دهد استان هاي مازندران، گيلان و گلستان بيشترين مصرف سرانه آفت كش ها و سموم را به خود اختصاص داده اند كه اين مساله مشكلات زيادي را در عرصه سلامت به همراه داشته است. اما در مقابل، سيستان و بلوچستان، بوشهر و ايلام كمترين مصرف سرانه آفت كش ها را دارند.
طبق آمار سازمان جهاني بهداشت، سالانه 22 ميليون نفر در جهان در معرض اثرات سوء آفت كش ها قرار دارند و از ميان قربانيان، اين آفت كش ها كشاورزان با سهم 75 درصدي در رده نخست قربانيان هستند.
مسوولان بخش بهداشت معتقدند يكي از دلايل افزايش سرطان ها به ويژه سرطان هاي گوارشي در استان هاي شمالي كشور ناشي از مصرف نادرست سموم و كود شيميايي است.
تا پيش از جنگ جهاني دوم، بيشتر مواد شيميايي استفاده شده عليه آفات از مواد معدني مانند آرسنيك و گوگرد بود و به طور همزمان، استفاده از گياهاني همچون گل پيرتروم، نيكوتين و روتنون نيز مرسوم بود. دهه1940 ميلادي سرآغازي بود كه در آن ' انقلاب حشره‎ كش ها' به وقوع پيوست و استفاده از آن همه گير شد.
تاكنون حدود هشت ميليون ماده شيميايي انسان ساخت شناسايي شده است كه حدود 70 هزار تركيب آن استفاده رايج دارند، يكي از اين تركيبات شيميايي كه هر روز با پيشرفت علم و فناوري بر تعداد و مقدار مصرف آنها در محيط افزوده مي شود، آفت كش هايي هستند كه براي مبارزه با آفات كشاورزي و بهداشتي به طور وسيعي استفاده مي شود.
اما بعد از گذشت چندين سال از مصرف اين مواد شيميايي، بشر به اثرات مخرب آن بر طبيعت و سلامت پي برد. از اين رو درصدد حذف آن از چرخه و بازگشت به گذشته برآمد، يعني در اين راه تلاش كرد كه از روش هاي بيولوژيك و با استفاده از شكارچيان طبيعي به جنگ آفات برود كه البته با افزايش جمعيت اين روند تا حدودي دشوار اما نه ناممكن خواهد بود.
'شينا انصاري' مدير كل دفتر پايش فراگير سازمان محيط زيست، نبود نظارت بر ميزان مصرف و نوع سموم و كود مصرفي در كشور توسط كشاورزان را يكي از نقاط ضعف اين حوزه اعلام كرده بود.
وي همچنين نبود ارزيابي ريسك سموم قبل از ثبت، مصرف سموم قديمي و بعضا خطرناك، واردات آفت كش هاي قاچاق، استوك يا احيانا ثبت نشده، ضعف در آناليز آفت كش ها از نظر ناخالصي مواد همراه و ايزومرهاي نوري، كمبود آزمايشگاه هاي كنترل باقيمانده آفت كش ها و سموم در محصولات غذايي را از جمله مهمترين چالش هاي اين حوزه مي داند.
به گفته انصاري، مطالعات انجام شده روي محصولات كشاورزي داخلي مشخص كرده است كه در 63 درصد از محصولات نمونه هايي از بقاياي سم و كود ديده شده است.
بر اساس آخرين آمار، آفت كش ها و سرطان رابطه مستقيمي با هم دارند به گونه اي كه سالانه 800 كودك زير 15 سال در جهان بر اثر مصرف بي رويه آفت كش ها به تومور مغزي و سرطان خون مبتلا مي شوند.
انصاري با بيان اين كه پايش مهمترين مبناي تصميم گيري در مديريت محيط زيست است، گفته است: علاوه بر آلودگي هوا، آلودگي آب نيز داراي خطرات بسياري براي سلامت انسان ها است، به گونه اي كه اكنون يكي از نگراني هاي مهم در شهر تهران آلودگي آب هاي سطحي با فاضلاب و پسماند و استفاده از اين آب براي محصولات كشاورزي است كه بايد با پايش و مديريت صحيح اين مشكل برطرف شود.
علمي 9014**2017