تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۲

تهران - ايرنا - محققان دريافتند ورود ذرات كوچك پلاستيك به آب اقيانوس ها، مانع بلوغ آبزيان و موجب مرگ زودهنگام ماهيان مي شود.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از تلگراف، برخي از ماهيان كوچك، ذرات كوچك پليمري را كه با عنوان ميكروپلاستيك شناخته مي شوند، به منابع غذايي طبيعي خود ترجيح مي دهند و به دليل خوردن ميكروپلاستيك، عملا قبل از رسيدن به سن بلوغ از گرسنگي مي ميرند.
ميكروپلاستيك در طبيعت تقريبا غيرقابل تجزيه است. هنگامي كه ظروف يك بار مصرف، كيسه هاي نايلوني و ساير اشياي پلاستيكي دور ريخته مي شوند، از طريق فاضلاب ها و سيستم هاي ناكارآمد دفن و بازيافت زباله، در نهايت سر از اقيانوس ها و درياها درمي آورند. يكي ديگر از منابع توليد ميكروپلاستيك، ذرات پلاستيكي هستند كه در لوازم آرايشي و بهداشتي مورد استفاده قرار مي گيرند و پس از شست وشو از طريق فاضلاب به جريان آب هاي زيرزميني و درياها راه مي يابند.
ارزيابي آثار مخرب ميكروپلاستيك در طبيعت بسيار دشوار است، اما ميكروپلاستيك در بدن پرندگان دريايي، ماهي ها، وال ها و بسياري از آبزيان ديده شده است. اين مواد غيرقابل هضم و تجزيه، پس از ورود به بدن جانوران در سيستم گوارش آن ها انباشته شده و بالاخره منجر به مرگ آن ها مي شود.
بر اساس اين تحقيقات نوزاد برخي از انواع ماهيان كه در محيط هاي مملو از ميكروپلاستيك سر از تخم در مي آورند، به جاي پلانكتون كه غذاي طبيعي آن ها محسوب مي شود، تنها ميكروپلاستيك را مي خورند. بدين ترتيب پيش از بلوغ و رسيدن به باروري جان خود را از دست مي دهند. ظاهرا اين ماهيان كوچك، به دليل تغذيه غلط، توانايي واكنش به سيگنال هاي شيميايي هشداردهنده را كه موجب نجات جان آن ها از دست شكارچيان طبيعي مي شود، از دست مي دهند. همچنين بر اساس اين تحقيقات، در چنين محيط هايي درصد كمتري از تخم ها به ماهي بدل مي شوند. علت تغيير رفتار ماهيان و عدم واكنش آن ها به محرك هاي طبيعي، مبهم باقي مانده و هنوز در دست بررسي است.
بر اساس اين تحقيقات ميكروپلاستيك خسارات جبران ناپذيري را به محيط زيست درياها و اقيانوس ها وارد كرده است و اقدام فوري براي جلوگيري از ورد مقادير بيشتر ميكروپلاستيك به آب هاي كره زمين، يك ضرورت جهاني محسوب مي شود.
علمي (6) ** 9259**1440