تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۰

اسلام آباد - ایرنا - صدای پای ماه مبارك رمضان در پاكستان به گوش می رسد و این روزها مردم مسلمان این كشور در تكاپوی مهیا شدن برای ماه ضیافت الهی هستند. به احتمال زیاد، روز سه شنبه هفته جاری مصادف با اول ماه مبارك رمضان در پاكستان خواهد بود.

اینجا همه برای فرا رسیدن لحظه های شیرین و باصفای رمضان، لحظه های عرفانی سحر و دقایق پر ذوق و شوق افطار، پهن كردن سفره های افطار در كنار خیابان ها و داخل مساجد روزشماری می كنند.
مردم پاكستان در شرایطی با شوق و ذوق فراوان به استقبال رمضان می روند كه بخوبی از مشقات فراوان روزه داری در هوای داغ تابستان در كشوری كه حتی ساكنان پایتخت و شهرهای بزرگش در شبانه روز با ساعت ها قطعی برق مواجه هستند، آگاهند.
روزه داری در بسیاری از مناطق پاكستان از جمله پایتخت این كشور كه این روزها دمایی میان 40 تا 50 درجه، آن هم با ساعت ها قطعی برق، برای اكثریت قریب به اتفاق مردم كه توانایی خرید موتورهای برق گران قیمت را ندارند، از مشقات مردم پاكستان به ویژه در ایام رمضان است.
مشكلات ناشی از كمبود انرژی در این كشور و خاموشی ها و قطعی ساعات طولانی برق به حدی است كه حتی رنج های ناشی از ناامنی و تروریسم را در این كشور تحت الشعاع قرار داده است.
تنها درصد كمی از مردم این كشورِ دچار اختلاف طبقاتی شدید، كه درآمدهای نجومی دارند، می توانند با استفاده از ژنراتورها و موتوربرق های غول پیكر یا صفحات خورشیدی گران قیمت، رنج كمبود انرژی را كمتر حس كنند.
شرایط آب و هوایی و قطعی برق در شهرها و مناطق دور افتاده و به ویژه در روستاها به مراتب بدتر است. مردم برخی روستاها و شهرهای كوچك ناچارند روزانه حتی تا 20 ساعت بدون برق و در شرایط بسیار سخت، روزه داری كنند.
با وجود تمام این مشقات اما، ماه ضیافت الهی در پاكستان، حال و هوایی دیگر دارد؛ مردم مسلمان این كشور از روزها پیش برای فرا رسیدن بهار قرآن و ماه ضیافت الله لحظه شماری می كنند.
براساس اوقاعت شرقی، مردم پاكستان در ماه رمضان امسال حدود 17 ساعت از شبانه روز را روزه داری می كنند.
نهادی ملی به نام ستاد رویت هلال ماه در پاكستان پس از یقین حاصل كردن از رویت هلال ماه، آغاز ماه مبارك رمضان در این كشور و همچنین زمان عید فطر را اعلام می كند.
در این ماه است كه ملت خدا جوی پاكستان، صرف نظر از تعلق به هر مذهب، قوم و طایفه ای، بیش از هر وقت دیگر، دل به قرآن می سپارند و از این كتاب آسمانی برای تزكیه نفس، آمرزش گناهان، خودسازی در دنیا و توشه اندوزی برای آخرت خود مدد می جویند.
ماه رمضان به عنوان ماه بهار قرآن در بین مردم مسلمان پاكستان شناخته می شود. همزمان با آغاز ماه رمضان، مردم روزه دار در نقاط مختلف پاكستان در طول برگزاری نمازهای جماعت روزانه، جزیی از قرآن را در نشست های گروهی تلاوت می كنند.
بسیاری از رهبران دینی و گروه های مذهبی در آستانه فرا رسیدن ماه رمضان از مردم پاكستان می خواهند تا با وحدت، برادری و یكپارچگی در این ماه بندگی خدا، عالی ترین شكل وحدت را در برابر عناصر ضد اسلامی و آنهایی كه با پاشیدن بذر نفاق و فتنه بین مسلمانان قصد سو استفاده و ضدیت با دین مبین اسلام را دارند , به نمایش بگذارند.
همچنین نیروهای ارتش، امنیتی و پلیس پاكستان برای حفظ آرامش در این روزها و جلوگیری از هرگونه حادثه ای، تدابیر امنیتی خاصی اتخاذ می كنند.
در ماه مبارك رمضان نیز مثل دیگر ماه ها، مساجد در پاكستان در طول شبانه روز، پنج بار میزبان نمازگزاران است. براساس سنت دیرینه، در سراسر پاكستان همزمان با آغاز ماه رمضان مساجد و مراكز دینی برای میزبانی از نمازگزاران و عابدان تطهیر و تزیین می شود. حضور گسترده پاكستانی ها در مساجد به ویژه در طول ماه رمضان دیدنی است.
شیعیان پاكستان مانند دیگر مسلمانان این كشور در این ماه پرفیض و بركت در مساجد و مراكز دینی و امام بارگاه ها (حسینه ها) حضور می یابند و ضمن ادای نمازهای جماعت و حضور در جلسه تلاوت و تفسیر قران، پای سخنان وعاظ در باره ماه رمضان و فضایل این ماه می نشینند. این امام بارگاه ها در شب های قدر و ایام ضربت خوردن و شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع) مملو از شیعیان پاكستان می شود.
برگزاری میهمانی های افطاری در پاكستان، از سنت های زیبای رمضان در این كشور است. جنب و جوش مردم اسلام آباد در فاصله چند ساعت مانده به افطار، برای فراهم كردن وسایل نیاز برای افطاری، دیدنی است. بازارها و فروشگاه ها در ساعات نزدیك افطار مملو از جمعیت می شود.
پخت شیرینی ها و غذاهای ویژه ماه رمضان، در پاكستان رایج است. مثل ایران، اینجا در پاكستان هم زولبیا ('جلیبی' به لفظ اردو) نماد شیرینی افطار و شیرینی رمضان است. غذای معروف پاكستانی معروف به 'پكوره' هم در كمتر سفره افطار در این كشور دیده نمی شود.
همچنین همزمان با آغاز ماه میهمانی خدا، مردم این كشور نیازمندان و افراد تنگدست جامعه را از یاد نبرده و با كمك به فقرا، ماه رمضان را به ماه احسان و همیاری تبدیل می كنند.
كسبه نیز قیمت اجناس و مایحتاج اصلی از جمله سبزیجات، گوشت و موارد دیگر را تا حدودی كاهش می دهند تا سهمی در كمك به قشر فقیر و كم درآمد و كسب ثواب در این ماه داشته باشند.
فعالیت دستگاه های سیاسی و دولتی پاكستان نیز در ایام ماه رمضان كاهش می یابد از سوی دیگر ساعات آغاز و پایان فعالیت كارمندان دولتی نیز تغییر می كند و كارمندان یك ساعت زود تر از روزهای معمول، كار را ترك می كنند.
دیدنی ترین روزهای رمضان در پاكستان، روزهای پایانی ماه ضیافت الهی است. عید فطر بزرگترین عید مردم مسلمان این كشور است. از چند روز مانده به عید، خانواده ها بسته به توان مالی خود، در بازارها و فروشگاه های مختلف حضور می یابند با خرید شیرینی و كفش و لباس نو به ویژه برای كودكان، به استقبال عید می روند.
عید فطر در پاكستان سه روز است كه از طرف دولت تعطیل رسمی اعلام می شود. بازار دید و بازدیدها، عیدی دادن و عیدی گرفتن و مسافرت در ایام عید فطر در این كشور حسابی رونق دارد.
آساق**1723