مطالعه كتاب، روزنامه و هر آنچه باعث افزایش معلومات می شود، برای انسان كه موجودی ذاتا پرسشگر و همواره بدنبال پاسخی برای نادانسته های خود است، بسیار مفید و پرفایده است زیرا تحقیقات نشان می دهد، «خواندن» یك فرآیند فعال ذهنی است كه پایه های مهارت را می سازد.
مطالعه علاوه بر اینكه موجب گستردگی دایره لغات می شود، اعتماد به نفس و تقویت حافظه را بدنبال دارد هرچند یك سرگرمی ارزان نیز به شمار می رود.
مطالعه، قوای استدلال فرد را افزایش داده و عاملی برای تغییر نگرش انسان به زندگی و پذیرش كم وكاستی های خود است، از این رو در همه جوامع توصیه اكید به مطالعه و خواندن شده است.
اما اگر مطالعه و خواندن در محیطی آرام و بدور از سر وصدا انجام شود، نتیجه این كار بهتر و پایدارتر خواهد بود به این دلیل كه در چنین شرایطی مطالب در ذهن انسان بیشتر ثبت و ضبط خواهد شد.
از دیرباز كتابخانه ها مكانی مناسب و استاندارد برای امر مطالعه و كتابخوانی بودند؛ محلی كه در آن از سر وصدا خبری نیست و به دلیل قوانین و مقررات حاكم بر آن می توان با كیفیت بالا مطالعه كرد.
كتابخانه شامل مجموعهای از اطلاعات و منابع است كه توسط یك نهاد عمومی، خصوصی یا یك شخص نگهداری و اداره میشود.
بیشتر كتابخانه ها نظیر كتابخانه مدارس در كنار این خدمت، تالارهایی را برای مطالعه اختصاص داده اند.
** غیرفعال بودن تلفن های همراه در این مكان
یكی از این قوانین، غیرفعال كردن تلفن همراه زمان حضور در كتابخانه با هدف حفظ تمركز و حواس است، بنابراین افرادی كه وابستگی زیادی به این وسیله دارند، بهتر است برای مطالعه بهتر و نتیجه بخش، كتابخانه های عمومی را انتخاب كنند.
امروزه این مكان فرهنگی نه تنها به كار مطالعه علاقه مندان به كتاب و رمان می آید بلكه كاركرد درسی پیدا كرده و نظر بسیاری از دانش آموزان، دانشجویان و افرادی كه در حال آماده شدن برای كنكور سراسری هستند را به خود جلب كرده بطوری كه
با نزدیك شدن به امتحانات پایان ترم دانشجویان، دانش آموزان شاهد حضور بیش از پیش این افراد در كتابخانه های مختلف هستیم.
كتابخانه برای این افراد محلی مناسب برای دور هم بودن است تا علاوه بر رفع اشكال توسط یكدیگر، انگیزه بیشتری برای مطالعه پیدا كنند.
وجود میز و صندلی مطالعه كه استاندارد این كار است سبب می شود، فرد ساعت ها بدون احساس خستگی مطالعه كند.
ضمن اینكه تعدادی از كتابخانه ها بمنظور تشویق و ترغیب افراد به مطالعه شبانه روزی هستند، بدان معنا كه تعطیلی ندارند بنابراین می توان با خیالی آسوده در تمام ساعات شبانه روز در آن حضور داشت و درس خواند.
یك دانش آموز كلاس هشتم كه به تازگی امتحانات پایان ترم را سپری كرده به ایرنا می گوید: هر سال زمان امتحانات سعی می كنم به كتابخانه نزدیك منزلمان بروم تا با همكلاسی های خود درس بخوانم، این طور درس خواندن، حس رقابت را میان بچه ها افزایش می دهد، البته زمانی را هم به استراحت اختصاص می دهیم و با دوستان گپ وگفتی داریم.
رضا بهرامی با بیان اینكه در منزلشان اتاق مخصوص خود دارد، می افزاید: خواهر و برادرهای كوچكترم با سر و صدا برایم ایجاد مزاحمت می كنند و اجازه نمی دهند، حواسم جمع درس باشد، بنابراین كتابخانه را برای مطالعه ترجیح می دهم.
یك دانشجوی مهندسی نیز می گوید: از آنجا كه شیفت شب كار می كنم، مجبور هستم روزها خود را برای امتحانات پایان ترم آماده كنم، آپارتمان كوچك و تعداد اعضای خانواده از عواملی هستند كه سبب شده از مدتها پیش كتابخانه پارك شهر را به درس خواندن اختصاص دهم.
حسین عبادی می افزاید: استفاده از كتابخانه همچنین باعث می شود زمانی كه نیاز به منبع و مرجعی برای مطالعه داشته باشم، آنها را برای بهره برداری امانت بگیرم كه این بسیار خوب است.
یكی از فارغ التحصیلان كارشناسی ارشد رشته علوم انسانی نیز با بیان اینكه دوران دانشجویی همواره از تالار مطالعه كتابخانه ملی برای درس خواند استفاده می كرده، می گوید: چنین محیط هایی برای مطالعه مناسب و قابل قبول است.
ماهرو مقتدایی می افزاید: تمركز بر كتابها و جزوه های درسی یك اصل است بنابراین وجود تابلو و دكورهای منزل مانع از این تمركز و جمع بودن حواس است در حالیكه سالن مطالعه كتابخانه محیطی مناسب از این حیث است.
** كتابخانه محیطی تاثیرگذار در موفقیت كنكوری ها
یك مشاور كنكور به خبرنگار ایرنا می گوید: از جمله عواملی كه در موفقیت دانش آموزان در كنكور تاثیرگذار است، محیطی است كه آنها در آن درس می خوانند یعنی این محیط باید از جنبه های مختلف نظیر دما و سر وصدا استانداردهایی را دارا باشد.
محمد پورحیدری می افزاید: باید كتابخانه هایی برای درس خواندن فرزندان انتخاب شوند كه دوستان و همكلاسی های آنها در آنجا رفت و آمد نداشته باشند زیرا این مكان ممكن است به مكانی برای بحث و تبادل نظر غیر درسی و خاطره گویی افراد تبدیل شود.
وی كه اعتقادی به مطالعه گروهی ندارد، ادامه می دهد: در بسیاری از كشورها این روش قابلیت اجرا دارد اما در ایران شاید هنوز زود باشد كه قدم در راه فعالیت گروهی برای مطالعه و آن هم در زمان حساسی مثل كنكور بگذاریم.
به گفته پورحیدری، دانش آموزی كه برای درس خواندن به كتابخانه مراجعه كرده، وقتی افراد شبیه خود را در این مكان می بیند، به دلیل تحریك حس رقابت، به نوعی ترغیب به مطالعه می شود كه این مساله احتمال موفقیت وی را در رقابتی دیگر نظیر كنكور افزایش می دهد.
به هر روی، مطالعه و كتابخوانی در یك فضای پر از محرك های تاثیرگذار در ذهن، یادگیری را مختل خواهد ساخت و خروجی ذهن را با مشكل مواجه می كند.
مكان های مطالعه باید عاری از هرگونه كنش های بیرونی باشد، تا ذهن با كسب آموخته ها، ضمن پردازش، بستری را برای انتقال آنها فراهم سازد.
فراهنگ ** 1880 ** 1071
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۸
تهران - ایرنا - با نزدیك شدن به فصل امتحانات مدارس، دانشگاه ها و كنكور، كتابخانه های كشور میزبان افرادی است كه بدنبال مكان و مامنی برای مطالعه می گردند.