به گزارش خبرنگار ایرنا با تشكیل ستاد نجات بخشی دریاچه زریبار كارهای زیادی از جمله احداث مسیرهای فاضلاب برای انتقال فاضلاب روستاهای اطراف دریاچه صورت گرفته است كه تاثیر مهمی در كاهش حجم مواد آلی آب دریاچه و میزان آلودگی آن دارد.
دكتر نبی احسنی كارشناس محیط زیست بر این باور است كه اكنون چندین ارگان و سازمان با همكاری یكدیگر برای حفظ و نجات دریاچه همكاری می كنند كه این امر موجب نتایج مهمی شده است.
وی با بیان اینكه اكنون یك نگاه اكوسیستمی به دریاچه زریبار می شود، افزود: در مدیریت اكوسیستمی تمامی صاحب نفعان، دست اندركاران بخش دولتی و غیر دولتی، كشاورزان، تشكل های محیط زیستی، نیروهای نظامی و انتظامی، شورای روحانیت و مردم ساكن در منطقه در تصمیم گیری ها دخالت داده می شوند.
احسنی اظهار كرد: در مدیریت اكوسیستمی تمامی فاكتورهای طبیعی و انسانی دخیل در موجودیت اكوسیستم دریاچه شامل چرخه مواد از جمله كربن، فسفات، اكسیژن، رسوبات، آب و سایر موارد دیده می شود.
وی با بیان اینكه اگر از دید اكوسیستمی منابع طبیعی را نبینیم آن را از بین می بریم، تاكید كرد: اگر زریوار را تنها با دید حفظ آب و گردشگری ببینیم كاری از پیش نمی بریم.
وی یادآور شد: ارزش ها و كاركردهای اكولوژیكی و زیست محیطی دریاچه زریبار را نباید در حد تامین آب كشاورزی و گردشگری دید.
این كارشناس محیط زیست با اشاره به اینكه كارهای مثبت زیادی برای حفظ زریبار انجام شده است، اظهار كرد: در راستای مدیریت اكوسیستمی پنج كارگاه آموزشی برای اقشار مختلف مردم و كاركنان دستگاه های مختلف در راستای حفظ زریوار برگزار شده است.
برای نجات دریاچه زریباردر مریوان ستاد نجات بخشی تشكیل شد و كمیته های تخصصی در این ستاد شكل گرفت كه مسوولیت هر كدام از آنها بر عهده اعضای هیات علمی دانشگاه كردستان است.
این ستاد نجات بخشی در دولت تدبیر و امید به دستور استاندار كردستان و با هماهنگی رییس سازمان حفاظت از محیط زیست تشكیل شد این ستاد از دو كارگروه ویژه فنی و اجرایی و علمی و پژوهشی تشكیل شده است.
مسوولیت كارگروه فنی و اقتصادی بر عهده معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار كردستان و مسوولیت كارگروه علمی و پژوهشی نیز بر عهده دكتر امین صادقی از اعضای هیات علمی دانشگاه كردستان است.
ستاد نجات بخشی زریوار زیر نظر استانداری فعالیت می كند و همین امر پشتوانه ای قانونی برای اجرای برنامه ریزی ها شده است.
چاه های غیرمجاز و مجاز اطراف تالاب زریبار در كاهش حقابه تالاب نقش ویژه دارند كه گشت و بازرسی شركت آب منطقه ای در حال شناسایی و پلمپ این چاه ها است.
فرماندار مریوان در رابطه با فعالیت هایی كه برای محافظت از زریبار انجام شده است گفت: ورود دادستانی به گشت مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز مریوان، برخورد قاطع با ساخت و سازها در اطراف زریبار را هم آسان كرد.
محمد فلاحی افزود: هیچ خدماتی به ساختمان هایی كه به صورت غیرمجاز در هر نقطه از شهر ساخته شوند داده نمی شود.
وی نجات دریاچه زریبار را نیازمند یك همت جمعی دانست كه از توان شهرستان خارج است و گفت: خلایی در رابطه با زریبار وجود داشت كه با تشكیل ستاد نجات بخشی این خلا پر شد.
او بیان كرد: غیر از بهره برداری های غیرمجاز كشاورزی، مصرف آب كشاورزی زیادی نداشته ایم.
وی گفت: از ورود آب های كشاورزی به دریاچه جلوگیری شده است و از شیوه های آبیاری نوین بهره گرفته می شود.
ورود فاضلاب روستاهای اطراف به این تالاب یكی از مشكلات اصلی است كه طرح انتقال فاضلاب روستاهای ضلع غربی تقریبا به اتمام رسیده است و طرح انتقال فاضلاب روستاهای ضلع شرقی تالاب هم چهار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد كه از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبری به كردستان تامین می شود.
فاضلاب روستاهای شرقی در فصل تابستان به دلیل خشك شدن رودخانه وارد زریبار نمی شود ولی در سایر فصول فاضلاب این مناطق هم به اضافه فاضلاب دو محله از شهر وارد زریبار می شود.
با توجه به تاثیر فاضلاب در پرغذایی آب دریاچه و افزایش نیزارهای آن اكنون با انتقال فاضلاب روستاهای ضلع غربی دریاچه به تصفیه خانه مریوان، بخش زیادی از ورود فاضلاب به زریوار كنترل شده است و با كنترل كامل ورود فاضلاب و رسوبات دریاچه، تا حد زیادی مشكلات این دریاچه حل می شود.
6108/1904
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۱
سنندج- ایرنا- مشكلات دریاچه زریبار مریوان همیشه در محافل مختلف زیست محیطی كردستان مطرح بوده و گاهی نیز به یك موضوع زیست محیطی كشوری تبدیل شده است، موضوعی كه چنان اهمیتی پیدا كرد كه با دستور استاندار ستاد نجات بخشی برای آن تشكیل شد.