بیرجند - ایرنا- محقق و پزشك طب اسلامی با تاكید بر اینكه روزه داری موجب پاكسازی بدن از سموم و مواد زاید بیماری زا می شود، گفت: روزه وقتی موجب سلامتی می شود كه در مصرف غذا و آب زیاده روی نشود.

مریم نواب زاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی با اشاره به فواید روزه داری، افزود: از گرسنگی و تشنگی واهمه نداشته باشید و به گفته امیرمومنان علی(ع) « گرسنگی مفیدترین داروهاست» یا «گرسنگی و بیماری یكجا جمع نمی شوند ».
وی ادامه داد: اگر اصول صحیح تغذیه رعایت شود، طبیعی است كه در پایان ماه مبارك رمضان حداقل چند كیلو وزن كاهش یابد در حالی كه شاهدیم عده زیادی از روزه داران به دلیل ترس و واهمه ای كه از گرسنگی و تشنگی دارند در فاصله افطار تا سحر پرخوری كرده و در پایان ماه رمضان اضافه وزن نیز پیدا می كنند.
وی با بیان اینكه متنوع ولی در هر وعده ساده غذا بخورید، یادآور شد: در این كه بدن نیاز به مواد غذایی متنوع دارد شكی نیست ولی نباید همه انواع غذاها را با هم مصرف كرد زیرا برخی غذاها مانند سوپ یا زرده تخم مرغ زود هضم و برخی از جمله حلیم، كله پاچه و آبگوشت دیر هضم هستند.
وی ادامه داد: خوردن انواع مواد غذایی به صورت هم زمان موجب سوء هاضمه و آسیب دیدن معده می شود پس تنوع غذایی را در وعده های مختلف نه در یك وعده اجرا كنید.
نواب زاده با بیان اینكه بین افطار و شام فاصله نیندازید، گفت: با توجه به فاصله كوتاه بین افطار و سحر، فاصله ایجاد كردن بین افطار و شام هم باعث پرخوری و هم موجب سوء هاضمه می شود.
این محقق و پزشك طب اسلامی با تاكید بر اینكه با معده پر از غذا نخوابید، افزود: یكی دیگر از خطرات فاصله ایجاد كردن بین افطار و شام، خوابیدن با معده پر از غذا است كه این نیز عوارض زیادی دارد لذا افراد باید بعد از سحری خوردن تا طلوع آفتاب نخوابند.
وی گفت: موقع افطار فقط در حد رفع نسبی عطش، آب بنوشید و از نوشیدن حجم زیاد مایعات كه موجب نفخ معده و سوء هاضمه می شود، بپرهیزید.
وی خوردن آب یخ موقع افطار را بسیار مضر دانست و یادآور شد: آب یخ برای كبد بسیار مضر است و عطش را بیشتر می كند.
وی با بیان اینكه آب را با حجم كم و به تدریج (جرعه جرعه) بنوشید، افزود: آب و سایر نوشیدنی های مورد نیاز بدن را یك ساعت بعد از خوردن افطار میل كنید و در این فاصله نیز آب مورد نیاز بدن توسط سوپ و آش و حتی همان نان و برنجی كه خورده می شود تامین می گردد و جای نگرانی نیست.
وی ادامه داد: در وعده سحر نیز مایعات مورد نیاز بدن را نیم تا یكساعت قبل از غذا مصرف كنید و بعد از خوردن سحری آب و چای نخورید.
به گفته وی، افراد مسن باید نوشیدنی شان ترجیحا گرم باشد مانند آب جوش، آب عسل، چای كم رنگ ایرانی، ولی جوانان كه گرم مزاج هستند و عطش زیادی دارند، مایعات خنك(نه یخ) میل كنند بویژه نوشیدنی هایی همچون خاكشیر و آبلیمو، سكنجبین، عرق كاسنی و شاهتره كه عطش را كم می كند.
وی بر خوردن وعده سحری در رمضان تاكید كرد و گفت: شام جای سحری را نمی گیرد و باید سحری را حتما میل كنید، اگر چه چند لقمه باشد، نخوردن سحری باعث تحلیل قوا در طول روز می شود.
وی تاكید كرد: در سحر از اغذیه تند و شور و شیرین بپرهیزید و همچنین غذاهایی مثل ماهی یا كباب یا سیر و پیاز زیاد نخورید تا دچار عطش نشوید.
پزشك طب اسلامی در ادامه اظهار كرد: در وعده سحر بیشتر نان سبوس دار مصرف شود نه برنج زیرا انرژی بیشتری ایجاد می كند.
وی با اشاره به اینكه زمان صحیح میوه خوردن بعد از هضم غذاست لذا از خوردن میوه بلافاصله بعد از افطار یا سحر بپرهیزید،گفت: خوردن آب بعد از میوه مضر و باعث سوء هاضمه و فساد است.
وی ادامه داد: از خوردن همزمان چند نوع میوه پرهیز كنید كه مضر است زیرا برخی میوه ها طبیعت گرم(خربزه، انبه، موز، انجیر و انگور) و برخی طبیعت سرد (هندوانه، خیار، آلبالو، كیوی) دارند و همچنین برخی زود هضم(خربزه) و برخی دیگر دیر هضم(موز و هلو) هستند.
نواب زاده گفت: با توجه به این كه گفته شد مایعات مورد نیاز بدن را یك ساعت بعد از افطار میل كنید و میوه را همراه با مایعات نخورید، زمان مناسب برای خوردن میوه، قبل از خواب یا یك ساعت قبل از سحری خوردن است.
وی افزود: غذاهای ناسازگار را هم زمان نخورید، برخی مواد غذایی وقتی هم زمان با برخی غذاهای دیگر خورده شوند ضرر می رسانند كه از جمله اینها خوردن ماست همراه گوشت، پنیر، ترشی و باقلا، شیر همراه با ماهی، مرغ، ترشی، خربزه و خوردن تخم مرغ همراه با ماهی است.
6054