به گزارش خبرنگار ايرنا آيين نامه اجرايي ماده (2) قانون جامع حمايت از حقوق معلولان كه سال 84 از سوي دولت ابلاغ شده بر مناسب سازي معابر تاكيد دارد در اين بند در مورد مناسب سازي آمده است: اصلاح محيط و تدارك وسايل حمل و نقل بايد طوري باشد كه افراد معلول قادر باشند تا آزادانه و بدون خطر در محيط پيرامون خود اعم از اماكن عمومي، معابر، محيط شهري و بين شهري و ساختمان هاي عمومي حركت كنند و از تسهيلات محيطي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي با حفظ استقلال فردي لازم بهرهمند شوند.
براساس اين آيين نامه تمام وزارتخانهها، سازمان ها، مؤسسات و شركت هاي دولتي و نهادهاي عمومي و انقلابي مشمول اجراي آن هستند.
همچنين در ماده 2 اين آيين نامه آمده است: شهرداري هاي سراسر كشور موظفند از صدور پروانه احداث و پايان كار براي ساختمان ها و اماكن عمومي و معابري كه ضوابط و مقررات شهرسازي و معماري براي معلولان را رعايت نكرده باشند، خودداري نمايند.
با وجود اين آيين نامه كه 11سال از ابلاغ آن مي گذرد اما در جلسات استاني كميته مناسب سازي همچنان از بي توجهي دستگاه هاي دولتي به مقوله مناسب سازي گلايه مي شود و به نظر مي رسد نمايندگان برخي از دستگاه هاي اجرايي در جلسات هم تنها به توجيه كم كاري ها و نواقص مي پردازند.
اولين جلسه كميته مناسب سازي استان كردستان با حضور معاون هماهنگي امور عمراني استاندار و اعضا با دو دستور كار بررسي موردي وضعيت مناسب سازي دفاتر پيشخوان دولت و عابر بانك ها و تحليل پروژه و بررسي وضعيت مناسب سازي سازمان ها و ادارات استان در سال 94در سنندج برگزار شد.
دبيري كميته مناسب سازي با سازمان بهزيستي است كه مديركل آن به بي توجهي برخي از دستگاه هاي اجرايي به مصوبات اين كميته گلايه داشت و تاكيد كرد دستگاه هاي كم كار را به استاندار معرفي مي كنيم.
سيد صباح قريشي مناسب سازي معابر را نيازمند اهتمام تمام دستگاه هاي دولتي و نظارتي دانست و افزود: معلولان هم مانند ساير افراد جامعه حق اجتماعي و بهره مندي از فضاي شهري را دارند.
نامناسب بودن دسترسي به دستگاه هاي عابر بانك و دفاتر پيشخوان يكي از مواردي بود كه در اين جلسه مورد تاكيد قرار گرفت كه نماينده بانك هاي استان در جلسه اين مورد را رد كرد و اظهار كرد: بانك ها به سمت ايجاد شعبه هاي شهاب ملي مي روند كه تمام موارد مربوط به مناسب سازي در اين شعبه ها ديده شده است.
مديرعامل انجمن نابينايان سنندج نيز در اين جلسه از اينكه موضوع مناسب سازي معابر مورد توجه قرار نمي گيرد انتقاد كرد و گفت: مشكل ما تنها پله و رمپ نيست بلكه كفپوش پياده روهاي شهر نيز مناسب تردد معلولان نيست.
شجاع شيخله همچنين بر مناسب سازي سيستم هاي عابر بانك و مجهز كردن آن به سطح دسترسي مناسب و گويا كردن اين سيستم ها تاكيد كرد.
او گفت: نابينايان استان تنها انتظار رعايت قانون را دارند و چيزي فراتر از اين موضوع را از مسوولان درخواست نمي كنند.
معاون توانبخشي بهزيستي كردستان هم از اينكه سازمان هاي دولتي به مكاتبات بهزيستي در مورد مناسب سازي پاسخ نمي دهند انتقاد كرد و گفت: مصوبات كميته مناسب سازي لازم الاجرا است و دستگاه هاي دولتي بايد اين مصوبات را اجرا و نتيجه را به سازمان بهزيستي اعلام كنند.
صادق حسين زاده به نمايندگي از انجمن معلولان شهرستان قروه نيز خواستار تشكيل جلسات كميته مناسب سازي در شهرستان هاي استان شد و گفت: اين جلسات بايد با حضور فرماندار و با جديت برگزار شود.
او پيشنهاد كرد در ارزيابي مديران دستگاه هاي اجرايي مناسب سازي معابر مدنظر قرار گيرد.
معاون هماهنگي امور عمراني استاندار كردستان نيز در جمع بندي اين جلسه از مسوولان سازمان بهزيستي به عنوان دبير كميته استاني مناسب سازي خواست وضعيت شهر سنندج را به عنوان پايلوت اجراي طرح استان از نظر مناسب سازي معابر در جلسه بعدي كميته استان ارايه نمايند.
امير قادري از همه دستگاه هاي اجرايي نيز خواست مصوبات كميته مناسب سازي را اجرا كنند و نتيجه اقدامات را در جلسه هاي بعدي گزارش كنند.
وي افزود: همه افراد جامعه بايد قادر باشند آزادانه و بدون خطر در محيط اطراف خود اعم از ساختمان ها و اماكن عمومي و شهري تردد كنند و از تمام حقوق اجتماعي بهره مند باشند.
استان كردستان حدود 156 هزار معلول دارد كه از اين تعداد 30 هزار و 288 نفر زير پوشش بهزيستي و سه هزار و 413 نفر نيز پشت نوبتي هستند.
براساس آمار سازمان بهزيستي كردستان تعداد معلولان شناسايي شده در طرح CBR (طرح جامع شناسايي معلولان در روستاهاي محروم براي حمايت از آنان است) 13هزار و 603 نفر است كه اين تعداد زيرپوشش بهزيستي قرار دارند.
همچنين تعداد معلولان خدمات گيرنده از مراكز روزانه بهزيستي كردستان 500 نفر، معلولين خدمت گيرنده از مراكز حرفه آموزي 76 نفر، معلولان زير پوشش خدمات توان بخشي در منزل 235 نفر و سالمندان زير پوشش چهار هزار و 252 نفر هستند.
وي همچنين تعداد معلولان ورزشكار زير پوشش بهزيستي را نيز 650 نفر، معلولان نخبه را 43نفر، معلولان دانشجو را 270 نفر و معلولان دانش آموز زير پوشش بهزيستي را 970 نفر ذكر كرد.
3033/1904
گزارش از فرزاد نويدي
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۳:۱۶
سنندج- ايرنا- برخي از معابر و ساختمان ها را طوري مي سازند كه نه تنها معلولان بلكه آدم هاي سالم هم به سختي توان عبور از آن را دارند كه البته در شهر سنندج هم بايد وضعيت نامناسب پياده روها از لحاظ كفپوش و همچنين وجود دستفروشان را هم در نظر گرفت و آن وقت سختي كار را سنجيد.