تهران-ايرنا-محققان با استفاده از نانوذرات طلا موفق به ساخت نانوماشيني به نام مورچه 'ANT' شدند كه با استفاده از تابش ليزر مي‌توان نيروي لازم براي به حركت در آوردن آن را تامين كرد.

به گزارش روز پنجشنبه از سايت فناوري هاي همگرا ستاد نانو، ساختار بدن موجودات زنده بهترين آموزگار براي فناوري‌نانو است و تا كنون بيشترين تاثير روي اين فناوري با تقليد از طبيعت صورت گرفته است.
در حال حاضر DNA، پروتئين و آنزيم به عنوان ماشين‌هاي نانومقياس شناخته مي‌شوند، محققان تلاش دارند تا از DNA به عنوان ميكروپروانه در ساخت ماشين‌ها استفاده كنند، اين رشته‌ها را مي‌توان به يكديگر دوخت يا تا زد و در نهايت اوريگامي DNA ايجاد كرد.
اخيرا محققان موفق به ساخت نانوموتوري شده‌اند كه مي‌تواند با استفاده از پرتو نور كار كند، اين نانوموتور از جنس نانوذرات طلا بوده كه با استفاده از يك ماده شيميايي حساس به گرما به هم متصل شده‌اند، اين نانوموتور مستحكم بوده و بسيار سريع كار مي‌كند و در عين حال ساختار ساده‌اي دارد.
يكي از مشكلات اصلي در تعامل با فناوري‌هاي بسيار كوچك اين است كه نياز به نيروي زيادي در مقياس نانومتري وجود دارد.
تصور كنيد بخواهيد در آب شنا كنيد به راحتي در آب مي‌توانيد به حركت در آييد، اما اگر ابعاد شما كاهش يابد حس خواهيد كرد كه آب ويسكوزيته بالايي دارد، بنابراين در مقياس نانو نياز به نيروي زيادي براي شنا كردن وجود دارد، مورچه‌اي را تصور كنيد كه بخواهد در آب شنا كند، با الهام از اين مثال محققان اين دستاورد خود را مورچه يا ANT نامگذاري كردند.
اين نانوماشين كه از جنس نانوذرات طلا تشكيل شده در دماي اتاق، مواد سازنده آن از هم فاصله داشته و آب مي‌تواند در ميان آن قرار گيرد، با تابش ليزر و بالا رفتن چند درجه‌اي دما، بخش‌هاي تشكيل دهنده به هم نزديك شده و فضاي داخلي محدود شده و آب خارج مي‌شود، اين فرآيند نيروي لازم براي حركت نانوماشين را تامين مي‌كند.
عامل كليدي در توسعه اين نانوماشين، استفاده از نور ليزر است، با انتخاب طول موج مناسب و متناسب با اندازه نانوذرات، مي‌توان گرم كردن را سريع‌تر انجام داد و سرعت حركت نانوماشين را كنترل كرد.
از اين نانوماشين مي‌توان براي ساخت پمپ روي تراشه‌هاي ميكروسيالي استفاده كرد، در واقع با اين نانوماشين مي‌توان ساختارهاي ميكروسيالي پيچيده‌تر توليد كرد.
علمي (1)** 9340**1440