بیروت – ایرنا - « اكرم شهیب » وزیر كشاورزی لبنان با اتخاذ تصمیمی ناگهانی كه «سیاسی » ارزیابی شده است، دستورداد تا جلوی واردات محصولات كشاورزی سوریه به لبنان گرفته شود.

به گزارش ایرنا، دمشق نیز در واكنشی سریع هشدار داد كه اگر بیروت این تصمیم را لغو نكند، با پاسخی مناسب و شدید تلافی خواهد كرد.
روزنامه لبنانی السفیردر این رابطه نوشت: درچند ساعت گذشته ابرهای بحرانی جدید درآسمان روابط لبنان و سوریه پدیدار شده است كه بی ارتباط با پیچیدگی های موجود در مناسبات سیاسی و اقتصادی دو كشور و صف بندی های داخلی لبنان بین طرفداران «بشار الاسد» رئیس جمهوری سوریه و دشمنان او نیست.
اكرم شهیب از نزدیكان « ولید جنبلاط» رئیس حزب دروزی سوسیالیست ترقی خواه لبنان است.
جنبلاط از سرسخت ترین دشمنان لبنانی رئیس جمهوری سوریه است كه از گروه های تروریستی تكفیری فعال در سوریه مانند جبهه النصره به عنوان انقلابی یاد می كند.
وزیر كشاورزی لبنان علت مخالفت ناگهانی خود با ادامه واردات میوه و سبزیجات سوریه به لبنان را كه واكنش های منفی زیادی در پی داشته، حمایت از كشاورزان لبنانی و محصولات تولیدی آنها اعلام كرده است.
السفیر به نقل از منابع آگاه نوشت: دمشق این تصمیم شهیب را در چارچوب جنگ همه جانبه علیه سوریه تلقی كرده است.
این روزنامه لبنانی افزود: این احتمال وجود دارد دمشق از امروز اقدام های تلافی جویانه خود را شروع كند و در نتیجه باید منتظر بدتر شدن روابط بین دو كشور بود.
اكرم شهیب كه در مسكو به سر می برد، در گفت وگوبا السفیر مدعی شد : برای حمایت از كشاورزان لبنانی و محصولات تولیدی آنها به ویژه در ماه رمضان این تصمیم را گرفتم.
وزیر كشاورزی لبنان افزود: درچند روز گذشته شاهد افزایش صادرات محصولات كشاورزی سوریه به لبنان بودیم.
وی با اشاره به ممنوع شدن ورود محصولات كشاورزی لبنان به بازارهای برخی كشورهای عربی مانند حوزه خلیج فارس و ركود در بازار لبنان، اضافه كرد: با این تصمیم اكنون فرصتی برای كشاورزان لبنانی فراهم شده است تا محصولات خود را در بازارهای داخلی به فروش برسانند.
شهیب گفت:هرگونه مقابله به مثل سوریه و جلوگیری از ورود محصولات لبنان به این كشور تاثیری نخواهد داشت چون بیشتر تولیدات كشاورزی لبنان به استثنای موز و مركبات از طریق دریا صادر می شود.
وزیر كشاورزی لبنان افزود:ما به هرگونه واكنش منفی سوریه كه به منافع لبنان ضرر بزند ، پاسخ خواهیم داد.
وی خاطرنشان كرد: سوری ها برای صادرات كالاهای خود از فرودگاه بین المللی بیروت استفاده وهرهفته چند هواپیمای حامل كالاهای سوری از این فرودگاه پرواز می كنند، بنابراین امیدواریم طرف سوری به اقداماتی دست نزند كه ما را وادار به مقابله به مثل و قطع این شریان كند.

** موضع سوریه
السفیر به نقل از «علی عبدالكریم علی» سفیر سوریه در لبنان نوشت: تصمیم اخیر وزیر كشاورزی لبنان نیازمند بازنگری فوری با درنظر گرفتن منافع لبنان و سوریه است.
وی تاكید كرد: این تصمیم شهیب كه به نفع سوریه و لبنان نیست، در شرایط حساس كنونی پیامدهای منفی زیادی دارد.
السفیر به نقل از منابع دولتی سوریه هم خاطرنشان كرد: اقدام وزیر كشاورزی لبنان بی پاسخ نخواهد ماند و در صورتی كه بیروت عقب نشینی نكند دمشق با آن مقابله به مثل خواهد كرد.
این روزنامه لبنانی به نقل از منابع سوری خود نوشت: مقامات سوریه در حال بررسی گزینه های مختلفی هستند تا پاسخ مناسبی را برای تلافی انتخاب كنند.
منابع سوری السفیر گفته اند كه پاسخ دمشق مرحله ای خواهد بود و با بررسی دقیق مدارك كامیون های حامل كالاها و تولیدات لبنان درگذرگاه های مرزی سوریه شروع می شود و در مرحله بعد از ورود این كامیون ها به خاك سوریه جلوگیری خواهد شد.
این منابع تاكید كرده اند، « در صورتی كه لبنان این اقدام اشتباه را متوقف نكند، سوریه حق دارد سقف تدابیر خود برای پاسخ گوئی را بالاتر ببرد».
السفیر به نقل از منابع سوری نوشت: مقامات سوریه بر خلاف قوانین و بدون دریافت عوارض گمركی، اجازه دادند موزهای تولیدی لبنان از طریق سوریه به اكوادور صادر شود و درست در پایان مهلت زمانی این توافق، وزیر كشاورزی لبنان تصمیم گرفت مانع از ورود محصولات كشاورزی سوریه به لبنان شود، آیا این مزد همكاری سوریه است؟
منابع سوری خاطرنشان كرده اند، «تصمیم اكرم شهیب كه بیش از همه به مصرف كنندگان لبنانی ضررخواهد زد، ناشی از كینه های شخصی و رفتاری خصمانه و فاقد هرگونه معیار اخلاقی و اقتصادی است».
السفیر به نقل از منابع خود نوشت: دمشق خواستار حفظ منافع مشترك لبنان و سوریه و تقویت روابط برادرانه است و از گفت وگو و حل منطقی و قانونی این مشكل برپایه توافق ها و تفاهم های دوجانبه استقبال می كند.
منابع سوری این روزنامه لبنانی خاطرنشان كردند: اكرم شهیب پیشتر هم مرتكب اقدام های مشابهی شده و دمشق را وادار به مقابله به مثل كرده بود اما هربار از تصمیم خود عقب نشست، حال معلوم نیست تكرار این سناریو چه سودی برای او در این مرحله حساس دارد؟
خاورم ** 390** 1324