محمد علی نبی پور روز پنجشنبه به مناسبت روز جهانی صنایع دستی و در دیدار با تولید كنندگان سفال 'مند' گناباد افزود: نبود طرحهای جدید و توجه نداشتن تولید كنندگان به تولیدات مبتنی بر نیاز بازار مصرف و سبك زندگی مردم باعث شده است تولید این سفال با وجود سابقه بسیار كهن نتواند با تولیدات دیگر مناطق رقابت كند.
وی اظهار كرد: تولید كنندگان این بخش بیشتر به صورت سنتی و بر اساس تجارب انتقال یافته از بزرگترها و نسل قدیم فعالیت می كنند در صورتی كه این دیدگاه نمی تواند موجب تجاری سازی تولیدات و موفقیت آنان در عرصه رقابت با دیگر تولیدات شود.
وی گفت: به همین دلیل تولید كنندگان سفال مند در كنار تولیدات خود برای جذب مشتری تولیداتی از سفال لالجین همدان عرضه می كنند كه این یك ضعف مهم برای صنایع دستی كهن و ریشه دار گناباد محسوب می شود.
فرماندار گناباد افزود: باید با تلاش مسئولان و دست اندركاران ذیربط و تولید سفالهایی متناسب با نیاز روز، سفال مند گناباد به یك برند مهم گردشگری مطرح شود.
وی تشكیل بازارچه و شهرك صنایع دستی را برای معرفی صنایع دستی و جذب گردشگر در این شهرستان ضروری دانست و اظهار كرد: اقدام هایی توسط دست اندركاران در این زمینه در حال انجام است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد هم گفت: آموزش تولید كنندگان صنایع دستی و از جمله سفال مند گناباد برای تولیداتی مبتنی بر نیاز مصرف مورد توجه خاص قرار گرفته و با اقدامهای حمایتی مانند سازماندهی، صدور كارت شناسایی هنرمندان و بیمه آنان به دنبال افزایش انگیزه در تولید كنندگان این بخش هستیم.
امان الله نوروزی افزود: با همكاری شهرداری گناباد ایجاد بازارچه ویژه تولیدات صنایع دستی و سفال مند در محل روستای مند این شهرستان و مسیر تردد زائران و مسافران در دستور كار قرار گرفته كه در آینده نزدیك شاهد افتتاح آن خواهیم بود.
172 هنرمند در رشته های مختلف صنایع دستی مانند سفال گری، پارچه بافی، گلیم باقی، معرق و منبت كاری، سبد باقی، نمد مالی، چاقو سازی و آهنگری در 15 كارگاه شهرستان گناباد فعالیت می كنند.
سفال مند گناباد از پنج هزار سال قبل در روستایی با همین نام (مند) در گناباد تولید می شود و از نظر نوع مواد تشكیل دهند به دو گروه جسمی و چینی تقسیم می شوند.
مهم ترین مشخصه سفال مند عناصر تزیینی بر گرفته از طبیعت و در چهار گروه انسانی، حیوانی، گیاهی و هندسی است.
نقش ماهی كه زینت بخش اكثر سفال مند گناباد است جایگاه والایی در روایات اسطوره ای دارد.
نقوش دیگر زینت بخش سفال مند كه هر یك به مقتضای حضور آن در قلمرو اسطوره و فرهنگ كهن ایران قابل تعبیر و تفسیر میباشند، خورشید، پرنده، پروانه، بته جقه، گل و مرغ، گل و پروانه، گل و برگ، گل كدو، كتیبه، ابر و گل، گنجی، اسلیمی، گل گرد و خونه كشی است.
بیستم خرداد ماه روز جهانی صنایع دستی نامگذاری شده است.
شهرستان گناباد در 287 كیلومتری مشهد و جنوبی ترین نقطه استان خراسان رضوی قرار دارد.
2095/7545/ 6053/1662/
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۳
مشهد- ایرنا- فرماندار گناباد گفت: سفال 'مند' این شهرستان به رغم سابقه كهن پنج هزار ساله به دلیل نبود تنوع، دیدگاه سنتی و فناوری غیر مطلوب در تولید از رقابت در بازارهای داخلی و خارجی بازمانده است.