تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۴

كرمانشاه- ایرنا- رودوزی سنتی یكی از زیباترین هنرهای ایرانی است كه با آراستن منسوجات ساده، جلوه ای زیبا به آن می بخشد و هیچ محصول چینی توان رقابت با آن را ندارد ولی از نگاه هنرمندان و صنعتگران كرمانشاهی بازار فروش آن محدود است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پیشینه رودوزی در ایران به سده سوم پیش از میلاد بر می گردد، اصطلاح رودوزی یا روكاری، به هنری گفته می شود كه طی آن نقوش مختلف بر روی پارچه های بدون نقش از طریق دوختن یا كشیدن قسمتی از نخ های تار و پود پارچه به وجود می آید.
شهرزاد شاه ابراهیمی از صنعتگران صنایع دستی استان كرمانشاه است كه توانسته در شهرستان صحنه با استفاده از هنر اصیل صنایع دستی از جمله رودوزی سنتی و الحاقی برای بانوان دیار خود اشتغال زایی كند.
وی از مربیان صنایع دستی است كه در سال، چهار دوره آموزشی برای بانوان محلی عضو كمیته امداد و دیگر بانوان برگزار می كند، سایر مهارت های وی خیاطی، فرش بافی، گلیم بافی، تزیینات سفالی، چرم دوزی، نقاشی پشت شیشه و بافتنی، قلاب بافی و گیوه بافی می باشد.
وی معتقد است، هنر رودوزی نباید تنها به بازار داخلی محدود شود و در صورت حمایت مسئولان و ارگان های دولتی می تواند نه تنها در داخل بلكه در بازار جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد و با محصولات بی كیفیتی همچون چین رقابت كند و از آن پیشی بگیرد.
این كارآفرین كرمانشاهی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، در باره وضعیت بازار فروش صنعت رودوزی گفت: در صورتی كه ارگان های دولتی از صنعتگر و آثار صنایع دستی حمایت كنند بی شك بازار فروش این صنعت مطلوب می شود كه در آن صورت می توانیم با محصولات خارجی رقابت كنیم.

* صنایع دستی نمایشگاه ثابت می خواهد
شاه ابراهیمی به بی كیفیتی روبان دوزی و گلدوزی های چینی اشاره كرد و افزود: این در حالی است كه كیفیت و ارزش هنر ما در مقایسه با كشور چین به مراتب بهتر است.
وی با بیان اینكه بازار فروش وی و همكارانش تنها از طریق برگزاری نمایشگاه بوده گفت: برگزاری نمایشگاه در مناسبت های مختلف از طریق ارگان هایی همچون بسیج سازندگی، اداره كل میراث فرهنگی و یا فرمانداری شهرستان بوده است ولی باید گفت نیازمند مكان ثابت برای عرضه هنر و كار صنعتگران هستیم.
وی اظهار كرد: با همكاری یكی از دوستان فروشگاهی با هدف عرضه صنایع دستی در شهرستان صحنه را دایر كردم تا بانوان علاقه مند هنرهای خود را برای فروش در این فروشگاه بیاورند كه این امر تعاملی دو سویه است و 20 درصد از فروش محصول به ما تعلق می گیرد كه خوشبختانه استقبال خوبی از آن شده است.
وی در خصوص صادرات این هنر به كشورهای همسایه همانند عراق گفت: بیشتر محصولاتی كه برای عرضه و فروش به نمایشگاه های عراق ارسال كرده ام با سفال و سفال گری ارتباط داشته چرا كه برای عرضه محصولات رودوزی باید مقدماتی برای آشنایی مخاطبان و مشتریان در بازار مربوطه فراهم شود.
به گفته این صنعتگر كرمانشاهی، تاكنون نمایشگاه چندانی برای عرضه صنایع دستی همچون رودوزی در اربیل و سلیمانیه عراق برگزار نشده كه در صورت حمایت مسئولان دولتی و استانی می توانیم با صادرات و عرضه این تولیدات به سرعت رشد كرده و پیشرفت كنیم.

*مصرف صنایع دستی باید نهادینه شود
شاه ابراهیمی معتقد است، فرهنگ خرید صنایع دستی و استفاده از آن به عنوان هدایای تزیینی، باید از خودمان آغاز شود باید به این هنر بها دهیم كه شایسته است این فرهنگ در میان ارگان ها و مقامات دولتی نهادینه شود.
وی در خصوص زیرشاخه های هنر رودوزی سنتی گفت: رودوزی سنتی بر روی پارچه است كه دارای زیرشاخه های متعددی است كه می توان به رشتی دوزی، درویش دوزی، سرمه دوزی، پته دوزی و گل دوزی هایی به روش گذشته، اشاره كرد.
به گفته این كارآفرین كرمانشاهی، رودوزی الحاقی تركیبی از رودوزی سنتی و جدید است كه می توان به روبان دوزی، سنگ و منجق دوزی، گل دوزی های جدید و شفق دوزی اشاره كرد كه در نهایت بخش هایی را در بر می گیرد كه در سال های اخیر به هنر رودوزی اضافه شده است.
وی كه در كانون بانوان شهرستان صحنه به تدریس رودوزی سنتی و الحاقی اشتغال دارد، اظهار كرد: كارآموزان پس از گذراندن دوره های آموزشی با شركت در آزمون صنایع دستی در صورت اخذ امتیاز لازم، موفق به كسب مدرك می شوند.
شاه ابراهیمی افزود: كارآموزانی كه با معرفی كمیته امداد در آزمون صنایع دستی شركت كرده و مدرك كسب كنند می توانند برای ادامه كار، وام دریافت كنند و بخشی دیگر از كارآموزان در صورت تایید، تحت حمایت ما مشغول به كار می شوند.
زهره كریم زاده خبرنگار ایرنا مركز كرمانشاه
7460/8066