تهران- ایرنا- معاون راهبری تولید شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی از انجام تعمیرات اساسی، دوره ای و بازدید مسیر داغ همه نیروگاه های حرارتی كشور تا تاریخ 15 خردادماه گذشته خبر داد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «عبدالرسول پیشاهنگ» امروز (یكشنبه) در نخستین نشست خبری شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی افزود: شبكه برق ایران اسلامی با ظرفیت افزون بر 74 هزار مگاواتی، رتبه نخست واحدهای تولیدی در خاورمیانه و رتبه چهاردهم جهان را داراست كه 55 هزار و 718 مگاوات آن ها را واحدهای حرارتی تشكیل می دهند.
به گفته این مقام مسئول، 534 واحد نیروگاهی حرارتی در سراسر كشور، وظیفه تامین و تولید برق را بر عهده دارند كه 38 درصد آنها (204 واحد) دولتی و مابقی 62 درصد (330 واحد) آنها خصوصی است.
وی از انجام تعمیرات اساسی همه این تعداد نیروگاه حرارتی كشور تا 15 خرداد ماه گذشته خبر داد و بیان داشت: این تعمیرات شامل تعمیرات اساسی، تعمیرات دوره ای و بازدید مسیر داغ است كه تا ظرفیت 90 هزار مگاوات به انجام رسید.
پیشاهنگ ادامه داد: برخی واحدها به دلیل كاركرد زیاد، سالیانه چند بار باید مورد تعمیر قرار بگیرند و به همین دلیل و برای تامین امنیت برق شبكه كشور تعمیرات نیروگاه ها مطابق برنامه زمانبندی شده به انجام رسید.
وی خاطرنشان كرد: برای تحقق این مهم بیش از پنج هزار نفر ساعت نیروی كار از ابتدای سال تا تاریخ 15 خردادماه به كارگیری شدند و در مجموع چهار هزار نفر در شبانه روز بیدارند تا كشور با خاموشی مواجه نشود.
به گفته وی، در تعمیرات اساسی تمامی توربین باز شده و قطعات آن مورد بازبینی قرار گرفته و مجددا مونتاژ می شود، اما تعمیرات دوره ای پس از ساعت های معینی از كاركرد توربین در برخی نقاط آن انجام می شود.
معاون راهبری تولید شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی یادآور شد: در انجام تعمیرات، ابتدا تعداد ساعت های كاركرد واحد نیروگاهی محاسبه می شود و پس از آن، در صورت استفاده از سوخت مایع، ضریب تعمیرات نیروگاه تا 1.5 برابر افزایش می یابد.
پیشاهنگ خاطرنشان كرد: در صورتی كه مشكلاتی در تامین سوخت در كشور در فصل زمستان وجود داشته باشد، زمان انجام تعیمرات جا به جا می شود.

** هزینه 25 هزار میلیارد ریالی تعمیرات
وی بیان كرد: از ابتدای تابستان آینده، برنامه ریزی برای تعمیرات نیروگاه ها انجام و از آغاز شهریورماه برنامه های مربوطه به واحدهای نیروگاهی ابلاغ می شود و در نهایت با هماهنگی دیسپاچینگ (جمع آوری اطلاعات و كنترل) ملی به انجام این مهم مبادرت خواهد شد.
به گفته این مقام مسئول، سالیانه نزدیك به 25 هزار میلیارد ریال صرف هزینه تعمیرات نیروگاه ها می شود كه 20 درصد آن هزینه دستمزد و 80 درصد آن تامین قطعات است.

** بی نیازی صنعت نیروگاهی حرارتی به خارج
وی تحریم های اقتصادی دشمنان را فرصتی برای صنعت برق كشور برای خودساختگی و خودكفایی برشمرد و گفت: هم اینك 180 واحد از مجموع 534 واحد نیروگاهی حرارتی كشور ساخت داخل است و تعمیرات آنها حتی در زمان تحریم ها با همت مهندسان و متخصصان داخلی انجام شد.
پیشاهنگ تصریح كرد: امروز انجام خدمات فنی و مهندسی صنعت نیروگاهی كشور و تامین قطعات حتی در خارج از مرزهای كشور انجام می شود و محصولات و خدمات داخلی به كشورهای مختلف تا خاور دور صادر شده و تعمیرات نیروگاهی در كشورهای تركیه، عراق، سوریه، اندونزی و مالزی توسط متخصصان داخلی انجام می شود.
وی در پاسخ به پرسش ایرنا درباره سهم بخش های خصوصی و دولتی در انجام تعمیرات، تاكید كرد: بیش از 70 درصد تعمیرات نیروگاه های حرارتی توسط بخش خصوصی و مابقی توسط دولت انجام می شود.
معاون راهبری تولید شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی تصریح كرد: امروز صنعت نیروگاه حرارتی كشور در زمینه تامین قطعات، انجام سرویس و نگهداری و انجام بهره برداری از توانمندی خوبی برخوردار است و همین مساله سبب شده كه از انعقاد قرارداد یا تفاهم نامه با خارجی ها در این زمینه ها بی نیاز باشیم.
وی با اشاره به بازده 37.7 درصدی نیروگاه های حرارتی كشور گفت: هم اینك نیروگاه های حرارتی قدیمی و از رده خارج حتی با 55 سال قدمت در كشور مشغول به كارند و همین مساله بازدهی پایین آنها را به دنبال داشته است.
به گفته این مسئول، حدود سه هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاهی كشور نیاز فوری به از رده خارج شدن دارد، اما به دلیل بیشتر بودن نیاز مصرف از تولید، نمی توان نسبت به تعطیلی آنها اقدام كرد.
وی تصریح كرد: قیمت تولید برق در جهان بین پنج تا هفت سنت در هر كیلو وات ساعت (و یك تا دو سنت در ایران) است، اما هزینه جهانی خاموشی 1.5 دلار به ازای هر كیلووات ساعت است و به همین دلیل، خاموشی هزینه ها و خسارت های بسیار بالاتری برای كشور به دنبال دارد.
معاون راهبری تولید شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی خاطرنشان كرد: تبدیل نیروگاه های گازی به سیكل تركیبی می تواند بین پنج تا 6 درصد بازدهی نیروگاه های حرارتی را افزایش دهد و با وجود ظرفیت 17 هزار مگاواتی واحدهای گازی، قابلیت افزایش ظرفیت تا هشت هزار مگاوات از این طریق وجود دارد.
وی تصریح كرد: سال گذشته با وجود تحریم ها و فشارهای اقتصادی، شرایط دشوار مالی و كمبود قطعات مورد نیاز، 97 درصد نیروگاه های حرارتی كشور با آمادگی كامل در شبكه بودند كه ركوردی در جهان محسوب می شود.
پیشاهنگ اضافه كرد: كاهش نزدیك به چهار هزار مگاواتی مصرف داخلی نیروگاه ها از جمله اقدام های انجام شده برای صرفه جویی در مصرف بود.
وی ابراز امیدواری كرد كه امسال نزدیك به 43 هزار مگاوات از مجموع ظرفیت اسمی 55 هزار و 718 مگاوات ظرفیت نیروگاه های حرارتی كشور را در مدار داشته باشیم.

** لزوم صرفه جویی در مصرف برق
این مقام مسئول در ادامه گفت: براساس پیش بینی های انجام شده امسال نیاز مصرف برق به اندازه دو هزار مگاوات بیشتر از تولید خواهد بود و انتظار می رود صنایع انرژیِ بر، كشاورزان و آحاد جامعه با مدیریت مصرف بویژه در ساعات پیك (12 تا 16) به صنعت برق یاری برسانند.
وی با بیان اینكه 30 درصد برق كشور صرف سرمایش می شود، خواستار رعایت درجه حرارت رفاه (24 درجه سانتیگراد) توسط مردم شد و افزود: پوشاندن درزها، سرویس كولرها، استفاده از سایبان در كولرها، باز نكردن مستمر درب های یخچال و ... از جمله راهكارهای كاهش مصرف انرژی در این دسته از وسایل است.
به گفته این مسئول، عملیات تعمیر نیروگاه های حرارتی در دمای 70 درجه سانتیگرادی داخل كوره های مربوطه انجام می شود، به طوری كه متصدیان امر به ناچار بسته های یخ به خود بسته و وارد كوره ها می شوند و همه آنها بلا استثناء پس از انجام عملیات در بیمارستان بستری می شوند؛ بر این اساس از مردم انتظار داریم تا قدر نعمت روشنایی كه با این دشواری به دست می آید را دانسته و در مصرف برق صرفه جویی كنند.
به گزارش ایرنا، پیش تر مدیرعامل شركت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی از تكلیف چهار برنامه به این شركت برای تحقق اقتصاد مقاومتی خبر داد كه از جمله آنها ساخت 17 هزار مگاوات نیروگاه جدید است.
اقتصام ** 3065 **1561