به گزارش ایرنا پیشینه نامگذاری قرص برنج در ایران به زمان جنگ ایران و عراق برمی گردد، كه مردم به دلیل انبار كردن برنج در خانه ها از این قرص برای جلوگیری از فساد برنج استفاده می كردند و از همان زمان این ماده سمی به قرص برنج معروف شد.
به گفته مسئولان ذیربط، سالانه 6 هزار نفر در سطح كشور به علت مصرف انواع مسمومیت ها از بین می روند كه به طور تقریبی 10 درصد از آن مربوط به قرص برنج است.
مسمومیت گروهی از زائران خارجی عرب با قرص برنج در خردادماه پارسال در یكی از مراكز اقامتی مشهد، با بازتاب های مختلفی در این زمینه روبه رو شد.
این در حالی است كه قرص برنج به دلیل مسمومیت بالا نباید در دسترس عموم قرار داشته باشد و گفته می شود كه تنها در چند كشور آسیایی از جمله ایران این ماده سمی براحتی در دسترس مردم قرار دارد.
همچنین مسئولان بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی مشهد قرص برنج را كالای قاچاق دانسته و فروش آن را ممنوع اعلام كرده اند، اما همچنان برخی از عطاری ها این دارو را در اختیار مشتریان و متقاضیان قرار می دهند.
به گفته یك منبع آگاه در پزشكی قانونی خراسان رضوی، بیشترین مسمومیت با قرص برنج و مرگ و میر ناشی از آن به دنبال انتخاب آن برای خودكشی رخ می دهد.
*مرگ 19 نفر بر اثر مصرف قرص برنج در خراسان رضوی
مدیركل پزشكی قانونی خراسان رضوی گفت: سال 94 قرص برنج 19 نفر را در این استان به كام مرگ كشاند كه 9 نفر از این قربانیان زن بوده اند.
دكتر آریا حجازی، آمار مرگ با قرص برنج در خراسان رضوی در سال 93 را 12 نفر شامل پنج زن و هفت مرد عنوان كرد.
* قرص برنج مهلك و كشنده است
مشاور سم شناسی بالینی سازمان جهانی بهداشت گفت: فسفید آلومینیوم یا قرص برنج سمی بسیار مهلك و كشنده است كه پادزهر ندارد، لذا مسمومیت با آن اغلب منجر به مرگ می شود.
دكتر مهدی بلالی افزود: متصاعد شدن گاز سمی در هنگام ضدعفونی محیط، كاربرد این قرص برای آفت زدگی غلات و مصرف قرص با هدف خودكشی از دلایل مسمومیت و مرگ با قرص برنج است.
وی بیان كرد: هم اكنون قرص برنج یا فسفید آلومینیوم تنها در سه كشور بنگلادش، هند و ایران در دسترس عموم قرار دارد و این در حالی است كه این قرص به دلیل مسمومیت بالا نباید در دسترس مردم قرار داشته باشد.
پزشك فوق تخصص مسمومیتهای دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: بلعیدن و یا حتی استشمام بوی قرص برنج ظرف مدت سه تا چهار ساعت دستگاه تنفسی و قلب را دچار اختلال كرده و فرد را در روندی دردناك به كام مرگ می كشد.
بلالی ادامه داد: یك عدد قرص برنج برای دوره زمانی یك و دو سال كافی است تا از فساد مقدار زیادی برنج پیشگیری كند.
وی بیان كرد: دسترسی به قرص برنج تنها باید در انحصار سیلوهای غلات، حبوبات و برنج باشد اما به رغم هشدارها برای محدود كردن دسترسی به قرص برنج، هم اكنون برنامه ریزی جامعی برای كنترل اینگونه سموم در ایران نداریم.
*قرص برنج یك كالای قاچاق است
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: مرگ و میر ناشی از قرص برنج افزون بر 10 درصد از كل مسمومیت های خراسان رضوی و كشور را شامل می شود كه رقم بالایی است.
دكتر محمدرضا صابری، قرص برنج را كالای قاچاق و فروش آنرا ممنوع خواند و افزود: در سالهای اخیر قرص برنج از تمامی داروخانه های مشهد و دیگر شهرهای استان جمع آوری شده اما همچنان در برخی عطاری ها این قرص موجود است.
وی از مردم خواست در صورت مشاهده عرضه قرص برنج در هر واحد صنفی، موضوع را با شماره تلفن 1490 اطلاع رسانی كنند كه بلافاصله موضوع پیگیری و با متخلفان برخورد جدی خواهد شد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی مشهد ادامه داد: از سال 1390 ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز خراسان رضوی اقدامات گسترده ای برای مقابله با فروشندگان و عرضه كنندگان قرص برنج در حال اجرا دارد.
*برخورد قانونی با عطاری های فروشنده قرص برنج
رئیس اتحادیه گیاهان دارویی مشهد گفت: عطاری ها اجازه فروش قرص برنج را ندارند و با واحدهایی كه اقدام به این كار می كنند، برخورد قانونی می شود.
سیدحسن بخارایی افزود: هم اكنون فروش قرص برنج در مشهد به علت عوارض بالا و كشندگی آن غیرمجاز است.
وی بیان كرد: هم اكنون یك هزار و 200 عطاری در شهر مشهد دایر است كه حدود یك هزار مورد آن مجوز داشته و مابقی مراحل صدور مجوز را می گذرانند.
وی خاطرنشان كرد: قرص برنج برای پیشگیری از آفت زدگی كاربرد دارد كه سیر و نمك هم به این منظور كاربرد دارد.
وی تاكید كرد: هرگونه تخلف عرضه قرص برنج در عطاری ها از طریق تماس با شماره 8417490 به سرعت پیگیری می شود و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
مسئول روابط عمومی پزشكی قانونی خراسان رضوی نیز در این خصوص گفت: اگرچه فروش قرص برنج غیرمجاز و ممنوع است اما اكنون این قرص در برخی از عطاری ها به فروش می رسد.
شادی شهودی فر افزود: این در حالی است كه برچسب ها و هشدارهای لازم بر روی قوطی این قرص كه كشنده و خطرناك است به میزان لازم نوشته نشده است.
به گفته وی، اكنون در برخی از مسافرخانه ها و مراكز اقامتی از این قرص برای ضدعفونی كردن محیط و از بین بردن حشرات موذی استفاده می شود.
3027/5132
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۰
مشهد- ایرنا- آلومینیوم فسفید به 'قرص برنج' معروف است كه از آن برای ضدعفونی و جلوگیری از آفت زدگی غلات استفاده می شود و مسمومیت با این قرص تاكنون افراد زیادی را در خراسان رضوی و كشور به كام مرگ كشانده است.