تهران- ايرنا- پايگاه اينترنتي اويل پرايس نوشت: بدنبال انعقاد توافق هسته‌اي بين ايران و قدرت‌هاي جهاني، سرمايه‌گذاران بين‌المللي براي ورود مجدد به بازار اين كشور نفت خيز خاورميانه صف كشيده‌اند و هند نيز براي سرمايه گذاري در چابهار به جاي بندر گوادر پاكستان تمايل زيادي نشان داده است.

به گزارش ايرنا از پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، هند جديدترين كشوري است كه قصد سرمايه گذاري در ايران را دارد و بدين منظور ماه گذشته اعلام كرد به دنبال انجام سرمايه گذاري در بندرچابهار ايران است و و به نظر مي رسد موافقتنامه چابهار براي هر دو كشور از نقطه نظر اقتصاد داخلي، اقتصاد منطقه اي و روابط بين كشورهاي هند و پاكستان، تاثيرات و تبعاتي خواهد داشت.
اين پايگاه خبري افزود: به سه دليل اقبال هند به بندر چابهار ايران به جاي بندرگوادر پاكستان براي دسترسي به بازار آسياي مركزي مهم است زيرا بندر گوادر در منطقه بي ثبات بلوچستان پاكستان واقع شده كه ريسك‌هاي امنيتي در آن بالاست.
براي ايران، اين موافقتنامه خبر خوبي محسوب مي‌شود؛ ايران در مسيرالحاق مجدد به اقتصاد جهاني، قراردادهاي تجاري را با كشورهاي فرانسه، ايتاليا، چين و كره جنوبي امضا كرده و قرارداد جديد، يك قرارداد قابل توجه ديگر در اين مسير تلقي مي‌شود.
اين قرارداد همچنين بخشي از برنامه «نارندرا مودي» براي ارتقاي روابط اقتصادي و استراتژيك هند در عرصه بين‌المللي است. اين قرارداد به هند اجازه خواهد داد تا يك مسير ترانزيتي به افغانستان و آسياي ميانه بگشايد و علاوه بر صدور كالاهاي هندي، گاز مورد نياز هند نيز از اين طريق تامين شود.
اين موفقتنامه يك پيشرفت قابل توجه نه تنها براي هند بلكه براي منطقه به شمار مي‌آيد. همانگونه كه «نيتين گادكاري» وزير حمل و نقل هند ارزيابي كرده، توسعه اين بندر موجب توسعه تجارت هند نه تنها با ايران بلكه با افغانستان، كشورهاي آسياي ميانه و روسيه خواهد شد.
ارسال كالاهاي هندي به ايران و از آنجا به افغانستان و روسيه يكي از عناصر كليدي اين طرح است و بندر چابهار امكان دسترسي هند به افغانستان را فراهم مي كند.
اما اين موافقتنامه ممكن است با مخالفت هايي از جانب چين مواجه شود. پكن پيش از اين قول داده كه تا سال 2025 ميلادي 70 ميليارد دلار سرمايه‌گذاري مستقيم خارجي وارد بخش پتروشيمي ايران كند و به شكلي محتاطانه به روابط نزديك تر بين دهلي نو و كابل نگاه خواهد كرد.
هند و چين رقباي اقتصادي هم هستند و موفقيت‌هاي اقتصادي سال‌هاي اخير چين، روابط اين دو كشور را دستخوش تنش‌هاي بيشتري ساخته است. با توجه به اين واقعيت، قراردادهاي مهم ايران با هند و چين احتمالا موجب بروز اختلافاتي بين اين دو رقيب آسيايي خواهد شد و تهران احتمالا بايد براي برقراري موازنه بين اين دو كشور به شكلي ظريف و حساب شده عمل كند.
ديگر همسايه مهمي كه احتمالا اين موافقتنامه بر آن تاثير خواهد گذاشت، پاكستان، دشمن ديرين هند است؛ در واقع يكي از انگيزه‌هاي اصلي هند براي انعقاد اين موافقتنامه دور زدن بندر گوادر پاكستان و كريدورهاي ترانزيتي متصل به آن بوده است.
سه دليل عمده براي دور زدن گوادرپاكستان وجود دارد: نخست آنكه، چين سرمايه گذاري سنگيني در بندر گوادر انجام داده؛ دوم، بندرگوادر در منطقه بي ثبات بلوچستان پاكستان واقع شده كه ريسك هاي امنيتي در آن بالاست و سوم آنكه، هر راهي براي خودداري از دادن پول به پاكستان و درعين حال تداوم پيگيري اهداف اقتصادي ترانزيتي از نظر رهبران هند، يك اقدام داراي منفعت است.
بنابراين اين موافقتنامه به هند كمك خواهد كرد تا بدون باج دادن به پاكستان و چين، روابط خود با افغانستان را ارتقا بخشد. از چند نظر اين يك پيروزي مهم براي هند محسوب مي شود.
در واقع، مشخص است كه موافقتنامه چابهار بين ايران و هند براي هر دو كشور از نظر تجاري بسيار پرمنفعت است و موجب افزايش روابط تعدادي از كشورهاي منطقه خواهد شد اما از نظر ثبات منطقه‌اي، اين موافقتنامه ممكن است موجب بروز تنش هايي شود و حسادت برخي كشورها را بيشتر كند.
اقتصام**1108 ** 2023