به گزارش روز دوشنبه روابط عمومي اداره كل حفاظت محيط زيست گيلان به ايرنا، مديركل حفاظت محيط زيست استان گفت: قله درفك به ارتفاع دو هزار و 703 متر با مساحت 260 هكتار با وضعيت خاص زمين شناختي منطقه (كاسه درفك) و وجود غاري پوشيده از يخ و برف (به طول يكصد متر و عرض 40 متر) در ضلع جنوب غربي كاسه از چشم اندازهاي منحصر بفرد كشور محسوب مي شود.
قربانعلي محمدپور با اشاره به اينكه سوسن چلچراغ، سرو يك هزار ساله هرزويل و چشمه دمكش بعنوان ديگر آثار طبيعي ملي گيلان هستند، اظهار كرد: غار درفك بعنوان نمونه اي كمياب از يخچال هاي طبيعي در كشور بوده كه در سراسر سال پوشيده از يخ است.
وي ادامه داد: يخ هاي موجود در غار درفك از جمله منابع اصلي تامين آب دامداران منطقه و باعث شكل گيري نوع خاصي از زندگي شباني و معيشتي در منطقه شده كه با حضور دامداران كوچ نشين (حداقل در بخشي از سال) در جريان است.
محمدپور تصريح كرد: اگرچه حمايت از فعاليت هاي گردشگري و همچنين پشتيباني از اين بافت سنتي و خرده فرهنگ نشات گرفته از مظاهر طبيعت، پراهميت است اما استفاده هاي سنتي بيش از حد و لجام گسيخته و همچنين هجوم بازديدكنندگان در ساليان اخير، باعث بروز برخي آثار مخرب در اين منطقه شده است.
مديركل حفاظت محيط زيست گيلان خاطرنشان كرد: بمنظور بهره برداري پايدار از طبيعت و منابع طبيعي و حفظ پويايي اين اكوسيستم بي بديل براي دستيابي به اهدافي همچون حفظ مستمر و تضمين بقاء سيماي طبيعي و كيفيت خاص و منحصربفرد منطقه، حمايت از جامعه سنتي و خرده فرهنگ شكل گرفته در منطقه ، فراهم آوري فرصت هاي لازم براي آموزش ، پژوهش و استفاده هاي عمومي متناسب با اهداف حفاظت و بهره برداري پايدار نسبت به معرفي اين منطقه بعنوان چهارمين اثر طبيعي ملي استان گيلان اقدام شده است.
محمدپور حذف و جلوگيري از هرگونه بهره برداري يا دخالت هاي انساني مخاطره آميز براي موجوديت منطقه، سهيم نمودن جوامع محلي در مديريت و حفاظت از منطقه متناسب با توسعه پايدار سازگار، حمايت و برنامه ريزي جهت انجام فعاليت هاي پايدار اكوتوريستي و ژئوتوريستي را از ديگر اين اهداف عنوان كرد.
ايران بر اساس معاهدات بين المللي و بعنوان يكي از كشورهاي عضو كنوانسيون تنوع زيستي در سال 2010 متعهد شد تا در راستاي بهبود وضعيت تنوع زيستي از طريق حفاظت از اكوسيستم، گونه و تنوع ژنتيكي، نسبت به افزايش حداقل 17 درصدي از مناطق خشكي و آب هاي داخلي و 10 درصدي از مناطق ساحلي و دريايي تا سال 2020 اقدام كند اين درحاليست كه تاكنون تنها حدود 11 درصد از كل مساحت كشور بعنوان مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست ، حفاظت شده اعلام شده اند.
گيلان يكي از استان هاي پيشرو در عرصه حفاظت از محيط زيست و تنوع زيستي است . اين استان با مساحت تقريبي 14 هزار و 711 كيلومتر مربع و دارا بودن اكوسيستم هاي متنوع دريايي، تالابي، رودخانه اي، جنگلي و مرتعي از تنوع زيستي بالايي برخوردار است.
صرف نظر از وجود بيش از يك هزار و 800 گونه گياهي ، استان گيلان حدود 45 درصد از گونه هاي جانوري كشور (500 گونه از يك هزار و 131 گونه مهره دار ايران ) شامل 78 گونه ماهي ، شش گونه دوزيست ، 42 گونه خزنده ، 326 گونه پرنده و 48 گونه پستاندار را داراست.
استان گيلان داراي پنج منطقه حفاظت شده، پنج پناهگاه حيات وحش، يك پارك ملي، شش منطقه شكار ممنوع و چهار اثر طبيعي ملي است كه اين ميزان حدود 15.1 درصد از مساحت استان و بيش از چهار درصد از ميانگين كل كشور است.
اداره كل حفاظت محيط زيست استان در راستاي نيل به اهداف سازماني در نظر دارد تا با افزايش سطح مناطق تحت مديريت خود، به انجام تعهدات بين المللي كشور عزيزمان ياري رساند.
كوه درفك از نظر تقسيمات كشوري در محدوده شهرستان رودبار و در 50 كيلومتري جنوب شرقي رشت و مقابل شهر رستم آباد از توابع شهرستان رودبار واقع شده است.
6030 / 2007
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۳
رشت - ايرنا - قله كوه درفك در شهرستان رودبار با وضعيت خاص زمين شناختي و چشم انداز منحصربفرد بعنوان چهارمين اثر طبيعي ملي استان گيلان به ثبت رسيد.