روستاهای بیشه ، سنگ تراشان ، ونایی ، گوشه شهنشاه ، كمندان رباط نمكی ، گایكان ، دهكرد ، ولی عصر ، سراوند، چنار گریت و امامزاده قاسم از جمله روستاهایی هستند كه از سوی سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع روستایی به عنوان روستاهای هدف گردشگری در این استان مشخص شده اند.
هر كدام از روستاهای هدف گردشگری لرستان دارای جذابیتی خاص هستند از جمله روستای گایكان الیگودرز و دشت های پر گلش گرفته تا روستای كهمان و جاذبه هایی از جنس سادگی زندگی های عشایری و تالاب های روستای ولی عصر پلدختر همگی نمایی از ظرفیت گردشگری روستایی لرستان را نشان می دهند.
روستای بیشه بخاطر داشتن آبشارو روستایی دیگر همچون گوشه شهنشاه به دلیل طبیعت و باغ های سرسبز انار و آرامگاه یكی از اتابكان لر در شهرستان خرم آباد كه در مجاورت كاروانسرایی تاریخی واقع شده همواره مورد توجه گردشگران بوده اند.
همچنین روستای امام زاده قاسم شهرستان ازنا كه پوشیده از انواع گل ها و گیاهان بنفشه ، ختمی و گون است و با داشتن تنوع حیوانات و پرندگان شامل خرگوش، كبك و تیهو همراه با دشت سرسبزی كه این روستا در آن واقع شده و همچنین بناهای تاریخی امام زاده هایی كه قدمت بقعه آنها به قرن ششم هجری قمری می رسد نمونه دیگری از ظرفیت گردشگری روستایی لرستان است.
روستای سنگ تراشان نیز با چشم اندازهای بكر و شگفت انگیز و پوششی مملو از گل های زرد، بابونه، ختمی و آویشن كه مجموع این زیبایی ها با ارتفاعات كوه تاف و هشتاد پهلو محصور شده اند و همچنین آبشار وارك كه از دل این ارتفاعات می خروشد همراه با تنوع جانوری و پرندگانی همچون شاهین و كبك و تیهو نمونه دیگری از جاذبه های گردشگری روستایی لرستان به شمار می رود.
هر كدام از این روستاها كه با جذابیت های طبیعی منحصر بفرد همراه شده اند در كنار صنایع دستی هر منطقه شامل بافت انواع قالی ، گلیم و جاجیم و فرآورده های روستایی از قبیل دوغ ، كشك ، پنیر و غذاهای محلی می توانند در جذب بیشتر گردشگران مورد توجه قرار گیرند.
معاون گردشگری میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری لرستان در این زمینه می گوید: در این استان 12 روستا به عنوان روستای هدف گردشگری به تصویب سازمان میراث فرهنگی رسیده و تهیه طرح های مطالعاتی این روستاها هم اكنون در دست اقدام است.
مهدی بهاورند افزود: علاوه بر این تعداد 30 روستای دیگر در این استان به عنوان روستاهای مستعد گردشگری شناسایی شده اند كه شرایط لازم را برای قرار گرفتن در لیست روستاهای هدف گردشگری دارند.
وی كمبود اعتبار را یكی از عمده ترین مشكلات در اجرای توسعه طرح های گردشگری روستایی عنوان كرد و گفت: در سال 94 تنها مبلغ 150 میلیون ریال برای این منظور به استان اختصاص داده شد كه با این میزان اندك اعتبار عملا كار خاصی ار دارین روستاها نمی توان انجام داد.
به گفته وی برای توسعه صنعت گردشگری روستایی ، برنامه های آموزشی مرتبط با صنایع دستی برای ساكنین برخی روستاهای هدف گردشگری در دستور كار قرار گرفته است كه برگزاری این دوره های آموزشی بطور مستمر ادامه پیدا خواهند كرد.
بهاورند یادآور شد: با توجه به اینكه عمده تفرجگاه های طبیعی لرستان در مناطق خارج شهری و در مجاورت و یا در درون روستاها واقع شده اند صدور مجوز برای ایجاد اقامتگاه های روستایی در روستاهای هدف گردشگری می تواند به توسعه بیشتر این صنعت كمك كننده باشد.
مدیركل بنیاد مسكن لرستان نیز می گوید: حدود 40 روستا در این استان برای اجرای طرح های گردشگری روستایی در نظر گرفته شده اند كه در حال حاضر تهیه طرح برای چهار روستای بیشه خرم آباد ، ونایی بروجرد ، امام زاده قاسم ازنا و روستای ولی عصر پلدخترتهیه شده كه عملیات اجرایی طرح گردشگری بیشه تقریبا به پایان رسیده است.
وی اضافه كرد: در اجرای طرح های گردشگری این روستاها علاوه بر پروژه های اصلی ، برنامه هایی در قالب زیرپروژه ها در نظر گرفته شده كه با كمك بخش خصوصی اجرا می شوند.
وی همچنین اظهار كرد: با در نظر گرفتن تسهیلاتی به ساكنین و اهالی روستاهای مورد نظر به منظور ساختن مكان هایی بصورت مسافر كاشانه علاوه بر اینكه امكان اسكان دادن گردشگران روستایی را فراهم می كند زمینه ای برای درآمد زایی و اشتغال ساكنین بومی روستا را به دنبال دارد.
خاكی پور یادآور شد: بنیاد مسكن لرستان برای ارتقاء صنعت گردشگری در روستاها ، طرحی تهیه كرده كه در كنار هر خانه روستایی یك مهمانسرا ایجاد شود و سازمان میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی نیز آموزش های لازم برای پخت انواع غذاهای محلی به زنان روستایی ارائه دهد.
به گفته وی با توجه به اینكه درصد جمعیت روستایی لرستان در مقایسه با متوسط كشوری بالاتر است و با در نظر گرفتن ظرفیت روستاهای استان در صنعت گردشگری می توان بخش قابل توجهی از مشكلات مرتبط با اشتغال و بیكاری در این استان را با بهره گرفتن از این پتانسیل مرتفع ساخت.
وی همچنین گفت: در روستاهایی كه به عنوان روستاهای هدف گردشگری شناخته شده اند از مصالحی استفاده می شود كه خیلی بافت ظاهری روستا دستخوش تغییر و تحول نگردد و معماری قدیمی آنها حفظ شود.
درهر حال باتوجه به اینكه در نهمین نشست ستاد مركزی هماهنگی خدمات سفر، خرم آباد به عنوان یكی ازهفت شهر برتر گردشگری ایران انتخاب می شود و در ردیف شهرهایی همچون مشهد، اصفهان، ساری، نیشابور، مریوان و رامسر قرار می گیرد و بخش قابل توجهی از تفرجگاه ها در طبیعت بكر قرار دارند ، توسعه گردشگری روستایی به عنوان یك اصل محوری مورد توجه قرار گیرد.
در شرایطی كه گردشگری روستایی به عنوان یكی از راهبردهای توسعه به شمار می رود با برنامه ریزی های مدونی می توان آن را در لرستان به جایگاه مطلوبی رساند و به افق های روشن توسعه در استان امیدوار بود.
1920/6001/6060
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۶
خرم آباد - ایرنا - وجود دریاچه ها ، آبشارها ، دشت های حاصلخیز، تالاب ها و كوه های سر به فلك كشیده پوشیده از درخت و گیاهان در كنار روستاهای لرستان ، ضرورت توجه به گردشگری روستایی را در این منطقه فراهم كرده است.