نوشهر – ایرنا – بازگشایی كارخانه چای روستای 'شعیب كلایه' از توابع شهرستان تنكابن پس از 13 سال نشان از عزم جدی مدیران دستگاه های اجرایی برای تحقق بخشیدن به اقتصاد مقاومتی و ایجاد اشتغال در كشور است.

رونق چای خارجی ، عدم بسته بندی شكیل و نبود بازاریابی خوب و واردات بی رویه باعث شده تا چای تولید داخل برغم كیفیت مطلوب و طعم طبیعی چندان مورد استقبال بازار نباشد و لذا در سالهای اخیر برخی از اراضی چای كاری شمال كشور به علت عدم سرمایه گذاری مناسب از رده خارج یا تغییر كاربری داده شد.
همپای تولید در مزارع ، صنعت چای ایران برغم قدمت دیرینه ، به قهقرا رفته و در سالهای گذشته بسیاری از واحدهای تولید چای تعطیل شده یا به صورت نیمه تعطیل اداره می شوند.
با روی كار آمدن دولت تدبیر و امید ، نگاه ها به این صنعت تغییر كرد و تلاش شد تا رونق و شكوفایی از دست رفته سال های گذشته بار دیگر به این صنعت بازگردد.
كارخانه چای روستای شعیب كلایه در سال 1317 با زیربنای دو هزار و 400 متر مربع به منظور تأمین نیاز باغداران چای منطقه و ایجاد اشتغال در سه طبقه احداث شد. از آنجاییكه غرب مازندران و شرق گیلان از اقلیم مناسبی برای تولید چای برخوردار است و بسیاری از باغداران منطقه به تولید این محصول اشتغال داشتند ، احداث چنین كارخانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
فعالیت این كارخانه كه بعد از انقلاب زیر نظر سازمان چای كشور اداره می شد ادامه یافت تا اینكه در سال 1382 به دلیل برخی مشكلات ناشی از سوء مدیریت تعطیل و در سال 1386 به سازمان تعاون و روستایی كشور واگذار شد.
تعطیلی این كارخانه 13 سال به طول انجامید تا اینكه در سال 1395 این كارخانه در كارگروه توسعه بخش كشاورزی استان مازندران به اتحادیه تعاون و روستایی شهرستان رامسر به صورت اجاره 20 ساله واگذار شد.
از ابتدای سال جاری كه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی آن را اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل نامگذاری كردند ، مراحل بهینه سازی این كارخانه آغاز شد و در مدت 35 روز به اتمام رسید و در نیمه اول اردیبهشت 95 به بهره برداری مجدد رسید.
بازگشایی این كارخانه خون تازه ای در رگ های مردم زحمتكش این منطقه جاری كرد و موجبات شادمانی و سرور اهالی روستای شعیب كلایه و حومه را فراهم كرد.
یكی از چایكاران روستای شعیب كلایه در این باره گفت : بسیاری از چایكاران این منطقه در زمان تعطیلی این كارخانه ، برگ سبز چای خود را به كارخانه های شهرهای همجوار می بردند و هزینه سنگینی را بابت كرایه حمل و نقل متحمل می شدند و اصلا مقرون به صرفه نبود.
محمد حسن میرزایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود : بسیاری از چایكاران از ادامه این روند ناراضی بودند و قصد داشتند تا باغ های چای خود را به كیوی و مركبات تغییر دهند اما با بازگشایی این كارخانه ، روحیه كار و تلاش در میان آنها زنده شد و بسیاری از آنها هم اكنون به دنبال افزایش كمی و كیفی برگ سبز چای خود هستند.
این چایكار احداث كارخانه های جدید و یا بازگشایی صنایع تبدیلی نیمه تعطیل و یا تعطیل شده این شهرستان را خواستار شد و اظهار داشت : با راه اندازی این كارخانه ها كه مواد اولیه آن از قبیل چای ، كیوی و مركبات در منطقه تولید می شود ، موجبات اشتغال بسیاری از جوانان خواهد شد و شاهد كاهش بزهكاری ها و ناهنجاری های اجتماعی در منطقه خواهیم بود.
وی خاطر نشان كرد : امروز ایران اسلامی به چنین كارخانه هایی نیاز دارد و باید تلاش كرد تا آنها یكی پس از دیگری بازگشایی شوند تا زمینه رشد و شكوفایی منطقه و كشور فراهم شود.
مدیر كارخانه چای شعیب كلایه نیز در این باره گفت : این كارخانه با ظرفیت 25 تن فعالیت خود را از سر گرفت و هم اكنون 40 كارگر به طور مستقیم و 600 كارگر نیز به طور غیر مستقیم در این بخش فعالیت می كنند.
یزدان نیاستی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود : برای بهسازی این كارخانه پنج میلیارد ریال تسهیلات در نظر گرفته شد اما تا این لحظه این مبلغ را دریافت نكرده ایم و همچنان در انتظار تخصیص آن هستیم.
وی با بیان اینكه این كارخانه نیازمند تجهیزات جدید بویژه در بخش بسته بندی است ، اظهار داشت : با راه اندازی خطوط بسته بندی 20 نفر بر تعداد كارگران این كارخانه افزوده خواهد شد و در زمینه اشتغالزایی به موفقیت های بیشتری دست خواهیم یافت.
نیاستی خاطر نشان كرد : این صنعت سودآوری خوبی دارد به شرط آنكه در زمینه برند سازی ، بسته بندی ، بازار مصرف و جلوگیری از واردات چای خارجی به كشور اقدامات جدی صورت گیرد .
این كارآفرین به تغییر ذائقه مردم در مصرف چای اشاره كرد و بیان داشت : متاسفانه ذائقه ایرانی چای خارجی دارای اسانس و رنگ را به چای داخلی ارگانیك و به دور از افزودنی های مجاز و غیر مجاز ترجیح می دهد و برگرداندن ان بسیار زمانبر خواهد بود.
مدیر كارخانه چای شعیب كلایه به فروش دو تن چای تولیدی این كارخانه اشاره كرد و یادآور شد : تاكنون چای تولیدی این كارخانه به صورت فله ای به فروش رفت و با راه اندازی خطوط بسته بندی در سایه حمایت مسئولان می توانیم تولیدات خود را با نام و برند مشخص و در بسته بندی های مشتری پسند به بازار عرضه نماییم.
رییس سازمان تعاون روستایی كشور پیش از این در آیین راه اندازی این كارخانه ، گفت كه در دهه 40 و 50 در این منطقه بیش از 55 هزار تن چای تولید می شد اما اكنون این رقم به 20 هزار تن رسیده و باید تلاش كنیم تا با راه اندازی كارخانه های تعطیل شده، بهبود كیفیت چای و كاهش واردات نیاز كشور را كه حدود 120 هزار تن است ، برطرف نماییم.
حسین صفایی افزود : هم اكنون سرانه مصرف چای در دنیا نیم كیلوگرم و در ایران 1.5 كیلوگرم است و با توجه به نیاز كشور و این كه غرب مازندران و شرق گیلان تنها نقاط مستعد برای تولید چای است، باید كارخانه های تعطیل شده در این مناطق بار دیگر راه اندازی شود.
وی بر ضرورت توسعه صنایع پائین دستی و بالا دستی كشاورزی تأكید كرد و اظهار داشت : باید در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی ، ظرفیت های بزرگ اقتصادی در كشور ایجاد شود تا با كوچك ترین تنش های بیرونی، اقتصاد كشور با چالش جدی مواجه نشود.
صفایی خاطر نشان كرد : چای تولید داخل به دلیل استفاده نكردن از سموم، كودهای شیمیایی و اسانس، كاملاً ارگانیك است و می توانیم آن را با قیمت های بالا به كشور های دیگر صادر كنیم و ارزآوری خوبی برای كشور در این زمینه داشته باشیم.
قیمت برگ سبز چای در سه سال اخیر در دولت تدبیر و امید نزدیك به 100 درصد افزایش یافته كه این امر انگیزه‌ای برای باغداران چای كشور در جهت تقویت تولید و نیز كیفیت این محصول ایجاد كرده است.
نماینده مردم تنكابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت : متأسفانه در حوزه چای، سیاست های غلطی در كشور اعمال و ترویج ناشیانه چایكاری در دولت های گذشته، سبب نابودی این سرمایه ملی شد.
شمس الله شریعت نژاد افزود: با اعمال این سیاست ها در گذشته بود كه میزان تولید چای در كشور به 70 هزار تن رسید اما به جای آن كه این تولیدات به بازار عرضه شود، در انبارها ماند و نابود شد و در نتیجه، سازمان چای منحل و كارخانه های دولتی فروخته شد.
وی، قاچاق را سمی برای اقتصاد كشور دانست و اظهار كرد : باید جلوی كالاهای قاچاق بویژه چای به داخل كشور گرفته شود.
شریعت نژاد ادامه داد: بزرگ ترین لطف انقلاب و نظام برای مردم منطقه، راه اندازی مجدد این كارخانه بود و باید مورد حمایت قرار گیرد تا چراغ آن برای همیشه روشن بماند.
بر اساس مصوبه شورای اقتصاد ، در سال 95 قیمت خرید برگ سبز چای درجه یك با افزایش 12 درصد به قیمت حدود 2 هزار و 440 تومان و درجه دو با افزایش 13 درصد به هزار و 367 تومان افزایش یافته است.
شهرستان 162 هزار نفری تنكابن در غرب مازندران واقع است.
/7513/ 1602/1899