معاون سلامت دامپزشكی خراسان شمالی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: از آن جایی كه جانوران حیات وحش در بعضی موارد می توانند به عنوان مخزن بیماری دام های اهلی عمل كنند و البته عكس این موضوع هم صادق است، هر سال تلاش می شود با واكسیناسیون دام های اهلی كه در مراتع حاشیه پارك های ملی و داخل مناطق حفاظت شده تردد دارند، از سرایت بیماری به حیات وحش یا انتقال عوامل بیماریزا از وحوش به جمعیت دامی جلوگیری شود.
دكتر حمید رمضانی مهم ترین بیماری هایی را كه بین دام های اهلی و حیوانات حیات وحش مشترك است و قابلیت سرایت متقابل بین این جیوانات را دارد، شامل طاعون نشخواركنندگان كوچك (PPR)، آبله، شاربن (سیاه زخم)، تب برفكی، هاری و بروسلوز برشمرد و خاطرنشان كرد: در این راستا، سال گذشته 369 هزار و 782 رأس دام سبك (گوسفند و بز) در مناطق مختلف استان كه در حاشیه و اطراف زیستگاه های حیات وحش تردد داشتند، علیه 6 بیماری یادشده مایه كوبی شدند.
وی افزود: در 2 ماه ابتدایی سال جاری نیز برای 91 هزار و 448 رأس دام سبك در مناطق یادشده، واكسن های آبله، شاربن، طاعون نشخواركنندگان كوچك، تب برفكی و هاری تزریق شد تا از سرایت بیماری به حیات وحش یا انتقال بیماری از جمعیت وحوش به دام های اهلی پیشگیری شود.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكی خاطرنشان كرد: در ماه جاری نیز برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به دامداران عشایر و روستاییان ساكن در مناطق پیرامونی زیستگاه های حیات وحش استان، اطلاعیه های آموزشی و توجیهی در این مناطق توزیع شد كه در آن ها، اهمیت انجام به موقع واكسیناسیون و اتخاذ تدابیر قرنطینه ای-بهداشتی یادآوری شده است.
رمضانی تصریح كرد: در این اطلاعیه ها كه با هماهنگی دو اداره كل دامپزشكی و حفاظت محیط زیست استان تهیه و پخش شد، مهم ترین راهكارهای صیانت از سرمایه دام اهلی و حیوانات وحشی، یعنی به كارگیری اقدام های پیشگیرانه و كاهش تماس این حیوانات با یكدیگر و نیز مایه كوبی به هنگام و كامل گله های دام مورد تأكید قرار گرفته است.
وی تاكید كرد: با تدابیر فنی و بهداشتی به كار گرفته شده و همكاری تنگاتنگ این دو اداره كل، طی سال های اخیر شیوع بیماری های واگیر و با تلفات بالا را در جمعیت حیات وحش این استان شاهد نبوده ایم.
وی در عین حال به دامداران توصیه كرد: با مشاهده علائم بیماری یا بروز تلفات در دام ها و وحوش و نیز پرندگان اهلی و وحشی، ضمن خودداری از تماس با لاشه حیوانات و پرندگان تلف شده، در اسرع وقت موضوع را با شماره تلفن 1512 به اداره كل دامپزشكی و یا با شماره 1540 به اداره كل حفاظت محیط زیست اعلام كنند.
رمضانی با اشاره به تفاهم نامه دو سازمان دامپزشكی و حفاظت محیط زیست خاطرنشان كرد: از جمله تعهدات دامپزشكی در این تفاهم نامه، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی شامل واكسیناسیون، سمپاشی و ضدعفونی برای دام های اهلی روستایی و عشایری داخل یا مجاور مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست، فراهم كردن تسهیلات لازم درخصوص تأمین واكسن، دارو و كیت های تشخیصی موردنیاز جانوران وحشی، تجهیز آزمایشگاه ها و درمانگاه های مرجع برای تشخیص بیماری های وحوش و همكاری در پیشگیری و كنترل بیماری های شایع در حیات وحش است.
وی ادامه داد: اطلاع رسانی مستمر درباره وضعیت بیماری های دامی و همكاری در برگزاری دوره ها و كارگاه های آموزشی برای كارشناسان دامپزشكی و محیط بانان از دیگر مفاد تفاهم نامه یادشده است.
وی با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی در اداره كل دامپزشكی برای محیط بانان استان، به مواردی از ارجاع حیوانات حیات وحش به دامپزشكی برای تشخیص و مداوای بیماری آنان هم اشاره كرد.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكی افزود: به جز این قبیل كمك های موردی، دامپزشكی استان با پایش تالاب ها و آبگیرها برای شناسایی موارد احتمالی آنفلوانزای پرندگان و رصد مرگ و میر ماهیان و ارائه راهكارهای كارشناسی در این خصوص، نقش خود را در كنترل، نظارت و پیشگیری از بیماری های حیات وحش ایفا می كند؛ هر چند كه بررسی، مبارزه، گزارش دهی و درمان حیوانات حیات وحش استان باید با نظم بیشتر و به شكل سیستماتیك انجام پذیرد.
به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی در شمال شرقی كشور با دارابودن پارك های ملی سالوك و ساریگل و مناطق حفاظت شده پیرامونی در اسفراین به همراه پارك ملی ضامن آهو در جاجرم و بخشی از پارك ملی گلستان، هم چنین مناطق حفاظت شده گلیل و سرانی در شیروان، قرخود در مانه و سملقان و نیز پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم كه درمجموع افزون بر 194 هزار هكتار وسعت دارد، گونه های جانوری متنوعی را در خود جای داده است.
برابر آمار، از 197 گونه پستاندار موجود در كشور 65 گونه در خراسان شمالی زیست می كنند. از گونه های شاخص زیستگاه های این استان می توان به یوزپلنگ آسیایی، قوچ و میش اوریال، كل و بز وحشی، آهو و مرال، پلنگ، گرگ، خرس قهوه ای و نیز طیف گسترده ای از پرندگان بومی و مهاجر آبزی، كنارآبزی و خشكزی اشاره كرد كه شماری از آن ها در زمره گونه های كمیاب و در معرض خطر انقراض دسته بندی شده اند.
این استان هم چنین قریب 2 میلیون و یكصد هزار رأس دام سبك (گوسفند و بز) و افزون بر 55 هزار رأس دام سنگین (گاو و گوساله) دارد.
به گفته علی تیموری، مدیركل حفاظت و مدیریت شكار و صید سازمان محیط زیست كشور، سال گذشته كمتر از هزار رأس از وحوش ساكن در زیستگاه های استان های تهران، مركزی، زنجان، البرز و قزوین در اثر ابتلا به بیماری طاعون نشخواركنندگان كوچك تلف شدند؛ اما امسال تاكنون موردی از تلفات ناشی از این بیماری در جمعیت وحوش كشور مشاهده نشده است. لازم به ذكر است، این بیماری جزو بیماری های مشترك و قابل انتقال به انسان نیست./
7184 /1744
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۳
بجنورد- ایرنا- دامپزشكی خراسان شمالی به منظور حفظ سلامت جمعیت وحوش ساكن در زیستگاه های طبیعی این استان همه ساله تدابیر خاصی به كار می بندد كه از آن جمله می توان به واكسیناسیون دام های داخل یا حاشیه زیستگاه ها و برنامه های ترویجی و اطلاع رسانی اشاره كرد.