تهران-ايرنا-پژوهشگران موفق به ذخيره‌سازي نور خورشيد به‌ صورت گرما شدند. شب هنگام كه تابش خورشيد وجود ندارد، اين گرما با استفاده از نانو لوله كربني دوباره به نور مرئي تبديل شده و توسط پيل خورشيدي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، محققان مؤسسه فناوري ماساچوست (MIT) موفق به انجام آزمايش جديدي روي پيل‌هاي خورشيدي شدند و در نهايت پيل جديدي ارائه كردند كه كارايي بالايي دارد.
شوكلي كويزر محدوديت بزرگي در مسير افزايش كارايي پيل‌هاي خورشيدي است. معمولاً 32 درصد از تابش نور خورشيد به انرژي الكتريكي تبديل مي‌شود و 70 درصد از آن به صورت گرما هدر مي‌رود.
يكي از راه‌هاي كاهش اتلاف انرژي، روي هم قرار دادن سلول‌هاي پيل است. در اين حالت نور خورشيد كه به گرما تبديل مي‌شود دوباره اين گرما به نور تبديل شده و پيل خورشيدي از اين تابش مجدد براي توليد انرژي استفاده مي‌كند.
پيل‌هاي خورشيدي درصورت تابش نور مرئي، بالاترين عملكرد را از خود به نمايش مي‌گذارند، در حالي كه نور مرئي تنها بخشي از كل طيف تابش نور خورشيد است. بنابراين، طول موج‌هاي كوتاه‌تر يا بلندتر از نور مرئي به گرما تبديل شده و هدر مي‌روند.
محققان مؤسسه فناوري ماساچوست ساختاري از جنس نانولوله كربني ارائه كردند كه مي‌تواند حد فاصل ميان سلول پيل خورشيدي و خورشيد عمل كند. اين نانولوله‌ها جذب بسيار بالايي دارند به طوري كه مي‌توانند تابش نور را به گرما تبديل كنند. ذخيره گرما بر خلاف نور، بسيار راحت است.
در واقع در طول روز، تابش نور خورشيد به‌صورت گرما جذب و ذخيره شده و در هنگام شب اين گرما مجدداً به نورتبديل مي‌شود. ايده بسيار جالبي است كه محققان آن را پياده‌سازي كرده‌اند. اين كار با استفاده از فناوري‌ نانو انجام شده‌است.
در حالت عادي گرما كاربردي در پيل خورشيدي نداشته و حتي موجب مشكلاتي در عملكرد پيل آن مي‌شود. اما نانولوله‌هاي كربني مي‌توانند گرماي ذخيره شده را مجدداً به نور مرئي تبديل كنند كه اين نور توسط پيل خورشيدي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
اين فناوري چشم‌اندازهاي روشني دارد اما هنوز بايد تحقيقات بيشتري روي آن انجام شود تا بتواند از محيط آزمايشگاه خارج شود.توليدكنندگان نانومواد بايد زمان و سرمايه زيادي در اين حوزه انجام دهند تا اين دستاورد عملي تجاري‌سازي شود.
علمي(1)**1023**1440