سالهاست كه حتی در زمان اوج ورود مسافران به مشهد ظرفیت هتل های این كلانشهر به عنوان مراكز اقامتی لوكس تكمیل نمی شود.
مدتهاست كه دیگر زمان رزرو هتل در مشهد توسط مسافران داخلی و خارجی برای ماه های آینده به سر آمده و اغلب هتلداران برای همان روز و حداكثر برای روز آینده اقدام به ثبت نام مسافر می كنند و تعداد انگشت شماری از هتل ها مسافران سالانه خارجی دارند كه اقدام برای رزرو اتاق برای سال آینده می كنند.
این روند در حال تداوم است به طوری كه میلیاردها دلار سرمایه گذاری در این عرصه
بدون استفاده می ماند.
به گفته هتلداران خسارت وارد شده به آنها بابت خالی ماندن هر تخت، دیگر جبران پذیر نیست.
در این میان ارائه تخفیف در زمان های مختلف از جمله ماه مبارك رمضان، عدم افزایش نرخ اقامت، كاهش شمار كارگران با هدف كاهش هزینه ها و دیگر روش ها از جمله اقداماتی است كه برای جذب مسافر و كاهش خسارت وارد شده از سوی هتلداران انجام می شود.
درصد تكمیل ظرفیت 200 هتل مشهد در هنگام اوج مسافر بطور میانگین به 75 تا 85 درصد می رسد و این در حالی است كه 200 هتل دیگر نیز در این كلانشهر در مراحل مختلف ساخت قرار داشته و طی سه سال آینده به بهره برداری می رسند.
* شكست سرمایه گذاری نتیجه محتمل در پی ساخت بی رویه هتل
فعالان صنعت هتلداری و عرصه گردشگری معتقدند با توجه به فعالیت200 هتل در این شهر میلیاردها دلار سرمایه بخش خصوصی در این بخش هزینه شده و با توجه به گرایش مسافران و گردشگران خاص به این واحدها، تداوم سرمایه گذاری در این بخش به علت نبود مسافر برای پر شدن تخت های هتل نتیجه ای جز شكست سرمایه گذاری در پی نخواهد داشت.
به گفته آنان ساخت هتل آن هم در شهری كه حدود 80 درصد مسافران آن به گفته متولیان و فعالان عرصه گردشگری این شهر از طبقه متوسط و پایین هستند، به طور حتم آینده روشنی در بر ندارد.
در این میان ارائه مجوز ساخت هتل به سرمایه دارانی كه هیچ تجربه و سابقه ای در عرصه صنعت گردشگری و هتلداری ندارند، نكته سوال برانگیز است.
* صدور مجوز بدون انجام نیازسنجی
رئیس اتحادیه هتلداران استان خراسان رضوی گفت: در روند صدور مجوز ساخت هتل هیچ گونه نیازسنجی از سوی متولیان امر انجام نمی شود.
محمد قانعی افزود: علاوه بر آن در صدور این مجوزها نظرسنجی ، استعلام و مشورت با اتحادیه در زمینه نیاز یا عدم نیاز به هتل و حتی مكان ساخت هتل صورت نمی گیرد.
وی اظهار كرد: ساخت هر یك از انواع واحدهای اقامتی باید بر اساس شاخص هایی از جمله نیاز مسافر، كشش بازار، میزان ورود و اقامت مسافر و ایجاد تعادل در بازار باشد.
وی با اشاره به ساخت 200 هتل جدید در كلانشهر مشهد گفت: این حجم ساخت هتل به بهانه افق 1404 مشهد و ورود 40 میلیون مسافر انجام می شود در حالی كه هتل های فعال و خدمات دهنده فعلی در مشهد دچار مشكلات و تنگناهای متعدد و درصد اندك تكمیل ظرفیت هستند.
قانعی افزود: سرمایه گذاری میلیاردی برای هتل سازی در مشهد طی آینده نه چندان دور دچار شكست و موجب وارد آمدن خسارت جدی به صنعت هتلداری این كلانشهر می شود.
* سه برابر شدن شمار هتل ها طی هشت سال اخیر
رئیس اتحادیه هتلداران استان خراسان رضوی با ابراز نگرانی از روند صعودی ساخت هتل در مشهد اظهار كرد: بازار ساخت هتل در این كلانشهر اشباع شده و شمار هتل های مشهد طی هشت سال اخیر سه برابر شده است.
وی گفت: هشت سال قبل 75 هتل یك تا پنج ستاره در مشهد فعالیت داشت درحالی كه این تعداد امروز به 200 هتل رسیده است.
وی افزود: سرمایه های ملی باید در جایی هزینه شود كه بازگشت و توجیه اقتصادی داشته باشد حال آنكه هتل سازی در كلانشهری كه بیش از 50 درصد هتلهای كشور را در خود جای داده فاقد توجیه اقتصادی است.
قانعی با بیان اینكه سرمایه گذاری مورد نیاز در ساخت هر هتل با توجه به استانداردها، زمین و زیربنای هتل متفاوت است، اظهار كرد: ساخت هر هتل به طور میانگین 750 میلیارد ریال در بخش زمین، ساخت، تجهیز ، تامین نیروی انسانی و آموزش هزینه دارد.
وی گفت: به این ترتیب حجم بسیار سرمایه در این حوزه هزینه می شود كه نه تنها چشم انداز روشنی ندارد بلكه سرمایه گذاری سایر هتلها را نیز به خطر می اندازد.
وی افزود: ورود بخش های غیر مرتبط به بخش اقامت مسافران از جمله آموزش و پرورش، خانه های مسافر و زائرسراهای دولتی نیز موجب شده است فعالیت واحد های اقامتی رسمی تحت تاثیر قرار گیرد.
* تغییرات در واحدهای اقامتی بر مبنای ذائقه مسافر
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز در این زمینه گفت: واحدهای اقامتی به عنوان یكی از ظرفیت های اصلی و محورهای مهم خدمات دهی در حوزه گردشگری است.
حسین زارع صفت افزود: عدم تامین نیاز مسافران در بخش واحدهای اقامتی بر روند سفر، گردشگری و زیارت در شهری مانند مشهد اثرگذار است.
وی سرمایه گذاری در حوزه واحدهای اقامتی مشهد را ضروری دانست و اظهار كرد: خدمات دهی در بخش اقامت بر اساس ذائقه و سلیقه مسافران تغییر می كند.
وی گفت: آمارها نشان می دهد بیشترین ظرفیت هتلهای فعال كشور هتل های دو و سه ستاره هستند در حالی كه نیاز گردشگری خارجی به احداث هتلهای پنج ستاره است.
* آمادگی برای میزبانی از حدود 50 میلیون مسافر
زارع صفت افزود: هم اكنون مشهد سالانه میزبان 25 میلیون مسافر داخلی است كه پیش بینی می شود در افق 1404 این تعداد به 40 میلیون نفر برسد.
وی ادامه داد: همچنین شمار گردشگران و زائران خارجی در مشهد كه هم اكنون دو و نیم میلیون نفر در سال است پیش بینی می شود با سه تا چهار برابر افزایش به حدود 10 میلیون نفر در سال برسد.
وی با بیان اینكه از مجموع 200 هتل یك تا پنج ستاره ممتاز فعال در استان 181 باب در مشهد فعالیت دارند اظهار كرد: بررسی ها نشان می دهد حدود 42 درصد هتلهای مشهد 10 سال و 52 درصد كمتر از 10 سال سابقه فعالیت دارند كه نشان از اقبال و نیاز این حوزه به ورود و حضور سرمایه گذاران دارد.
زارع صفت گفت: این روند نشان می دهد نیاز و زمینه برای فعالیت در این حوزه كاملا مهیاست.
* ظرفیت سنجی با سرمایه گذار است
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: سرمایه گذار باید بررسی های لازم در زمینه كشش، ظرفیت بازار و سرمایه گذاری در این عرصه را انجام دهد.
وی بیان كرد: كار و تصمیم اصلی بر عهده سرمایه گذار است و اوست كه باید امكان سنجی، برآورد و برنامه ریزی در زمینه احداث واحد اقامتی و هتل را داشته باشد.
وی گفت: فردی كه اقدام به سرمایه می كند باید پیش بینی لازم برای جلوگیری از شكست سرمایه گذاری را داشته باشد و توجیه اقتصادی سرمایه گذاری خود را در نظر بگیرد.
زارع صفت افزود: پیش بینی در حوزه گردشگری حاكی از وجود مسیر مناسب برای توسعه گردشگری و حضور گردشگران خارجی در كشور ایران و كلانشهر مشهد است.
وی اظهار كرد: بیشترین گردشگران خارجی در مشهد اغلب گردشگرانی از كشورهای حاشیه خلیج فارس، لبنان، عراق، آذربایجان، پاكستان، هند، تركیه و حتی اروپا هستند كه در حال افزایش می باشند.
وی گفت: رخدادهای مثبت از جمله توافق هسته ای و برجام و نوع نگاه دولت به افزایش روابط با كشورهای خارجی، راه اندازی پرواز مستقیم عمان - مشهد و پیگیری پرواز مستقیم آذربایجان - مشهد، راه اندازی قطار سریع السیر و تسهیل در شرایط حمل و نقل حضور میلیونی زائران و مسافران داخلی و خارجی را برای مشهد نوید می دهد.
* سقفی برای هتل سازی نداریم
زارع صفت با بیان اینكه مطالعه كامل و جامعی در ارتباط با نیاز مشهد به هتل و مخاطبان هتل پنج ستاره صورت نگرفته است، افزود: سقف و محدودیتی برای احداث هتل در مشهد وجود ندارد و از حضور سرمایه گذاران در این عرصه استقبال می شود.
وی ادامه داد: در شهری مانند مشهد باید پاسخگوی همه سلایق و نیازهای مسافران باشیم و به همین دلیل تنوع در واحدهای اقامتی مورد پیگیری و استقبال است.
7496 / 6053/1772
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۲
مشهد- ایرنا- روند صعودی ساخت هتل در مشهد موجبات نگرانی سرمایه گذاران این بخش و مدیران هتلها را در این كلانشهر فراهم آورده است.