به گزارش ایرنا، در آستانه برگزاری همه پرسی در مورد ماندن یا نماندن انگلیس در اتحادیه اروپا، برررسی كم و كیف تاثیر خروج انگلیس از اتحادیه كه به «برگزیت» شهرت یافته، به چالشی جدی برای فرانسه تبدیل شده است. این تاثیر در بسیاری از زمینه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قابل بحث و بررسی است اما هنوز مشخص نیست كه این تاثیر به نفع فرانسه خواهد بود یا قرار است تبعات منفی قابل توجهی را برای این عضو اتحادیه به ارمغان بیاورد.
آن گونه كه روزنامه فرانسوی «لو فیگارو» می نویسد، خروج انگلیس، اتحادیه اروپا را به «سرزمین ناشناخته ای» خواهد كشاند و همین امر برآورد قطعی تبعات برگزیت را نا ممكن می سازد.
*** اقتصاد فرانسه در مواجهه با برگزیت
برگزیت در فضای اقتصادی فرانسه نگرانی ها و البته امیدهایی را ایجاد كرده است. برخی رسانه ها از برگزیت با عنوان پایان محوریت انگلیس بر بازارهای مالی و پولی یاد می كنند و با توجه به نشانه های بهبود رشد اقتصادی در فرانسه، به شكوفایی اقتصاد این كشور پس از برگزیت امیدوارند.
«فابریزیو كوریسلی» (Fabrizio Coricelli) استاد مدرسه اقتصاد پاریس، معتقد است: بی تردید هزینه اقتصادی برگزیت برای انگلیس بسیار بیشتر از هزینه ایست كه دیگر اعضای اتحادیه و از جمله فرانسه، متحمل آن خواهند شد چرا كه انگلیس از بزرگترین بازار جهانی خارج می شود.
وی همچنین تمركز توجه بر منافع فرانسه در تجارت و فعالیت های اقتصادی را كه امروز در لندن تمركز یافته، اشتباه خواند و افزود: بحران مالی كه ممكن است در صورت برگزیت رخ دهد، خطری بزرگ است كه در كوتاه مدت می تواند همه كشورهای عضور را متاثر كند و تبعات بلند مدتی بر اقتصاد آن ها تحمیل كند.
«كاترین ماتیو» (Catherine Mathieu) اقتصاددان و كارشناس اقتصادی انگلیس، به تاثیر برگزیت بر مساله داد و ستد تجاری میان انگلیس و فرانسه و دشوار شدن این روند، اشاره كرد و گفت: مقصد بیش از 40 درصد از صادرات انگلیس، اتحادیه اروپاست. همچنین 10 درصد از صادرات فرانسه وارد انگلیس می شود. به این ترتیب انگلیس و فرانسه تنها در صورتی كه بتوانند به توافق تبادل آزاد دست یابند، می توانند تاثیر منفی برگزیت را بر صادرات به حداقل برسانند.
«وینست جووینز» (Vincent Juvyns) كارشناس بورس، معتقد است: فرانسه از تبعات منفی برگزیت تاثیر می پذیرد اما این تاثیر نسبتا كمتر از تاثیر منفی آن بر همسایگانش خواهد بود.
وی افزود: صندوق بین المللی پول پیش بینی كرده است كه در صورت خروج انگلیس از اتحادیه، رشد اقتصادی فرانسه تا سال 2019 میلادی دو دهم تا چهار دهم درصد كاهش یابد. این میزان برای كشورهایی چون بلژیك، هلند و ایرلند پنج دهم درصد اعلام می شود.
بانك فرانسه دیروز (دوشنبه) در گزارشی، اعلام كرد: خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، تحرك مدل های كسب و كار بانكی در فرانسه را در میان مدت تهدید نمی كند.
در این گزارش آمده است: به رغم بهبود وضعیت اقتصادی فرانسه و حوزه یورو، برگزیت به دلیل «ضعف چشم انداز اقتصاد جهانی» همچنان تهدیدی برای اقتصاد كلان در این حوزه ها محسوب می شود.
روزنامه اقتصادی «لِزاِكو» فرانسه نیز در گزارشی همه پرسی در انگلیس را عامل بروز آشوب در مراكز مالی اروپایی خواند و به نقل از گزارش نهاد پولی فرانسه، افزود: با توجه به جایگاه لندن در نظام مالی، برگزیت مسلما بانك های فرانسه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همچنان كه فعالیت نهادهای مالی اتحادیه اروپا باید مجددا و در محلی جدید سازماندهی شود.
*** موضع دولت و مردم فرانسه در مقابل برگزیت
تازه ترین نظرسنجی صورت گرفته توسط موسسه «اودوكسا» به سفارش روزنامه «لو پاریزین» بیانگر آن است كه 63 درصد از فرانسوی ها مخالف خروج انگلیس از اتحادیه اروپا هستند. این میزان تا پیش از آغاز بازی های فوتبال جام ملت های اروپا، 72 درصد بود و به نظر می رسد كه درگیری های اخیر آشوبگران انگلیسی هوادار فوتبال در شهرهای فرانسه از میزان اقبال فرانسوی ها به مردم انگلیس كم كرده است.
نتیجه نظرسنجی اودوكسا همچنین در مورد تبعات برگزیت نشان می دهد كه 58 درصد فرانسوی ها، مردم انگلیس را بازنده اصلی خروج از اتحادیه می دانند. 42 درصد از مردم فرانسه نیز معتقدند كه سایر كشورهای عضو اتحادیه از برگزیت متاثر خواهند شد.
همچنین سه چهارم فرانسوی ها معتقدند كه خروج انگلیس از اتحادیه می تواند به ترغیب دیگر كشورها برای خروج از اتحادیه منجر شود.
«امانوئل ماكرون» وزیر اقتصاد فرانسه بارها در مورد خروج انگلیس از اتحادیه هشدار داده است. وی روز شنبه در مصاحبه با روزنامه فرانسوی «لو موند» گفت: یك روز پس از خروج از اتحادیه، گذرنامه مالی ویژه نهادهای انگلیسی دیگر وجود نخواهد داشت.
ماكرون افزود: اگر انگلیس خواهان معاهده تجاری دسترسی به بازار اروپائی باشد، باید همانند نروژ و سوئیس در تامین بودجه اروپا مشاركت داشته باشد.
وی در دوم مارس (12 اسفند) در مصاحبه با نشریه انگلیسی «فایننشال تایمز»، گفته بود: در صورت خروج انگلیس از اتحادیه، فرانسه به ممانعت از عبور مهاجرانی كه قصد ورود به آن كشور را دارند، پایان داده و بانكداران را نیز به خروج از انگلیس و استقرار در فرانسه تحریك خواهد كرد.
به اعتقاد وزیر اقتصاد فرانسه، خروج انگلیس از اتحادیه می تواند به توافق میان لندن و پاریس در مورد كنترل مرز مشترك، پایان دهد.
*** افزایش اروپاستیزی در فرانسه
تاثیر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در فضای سیاسی و اجتماعی فرانسه نیز بیم و امیدهایی را برانگیخته است.
روزنامه فرانسوی «سود اوئست» در تحلیل سه نظرسنجی متفاوتی كه از مردم فرانسه در مورد برگزیت صورت گرفته است، نوشت: هر چند كه بیشتر فرانسوی ها موافق باقی ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا هستند اما میزان قابل توجه 32 تا 41 درصدی از آنان با برگزیت موافق هستند.
تعداد فرانسوی های موافق برگزیت نسبت به سایر كشورهای عضو اتحادیه بیشتر است؛ به طور مثال درصد موافقان برگزیت در آلمان تنها 15درصد است. همین امر می تواند بازتاب افزایش احساس اروپاستیزی در جامعه فرانسه باشد.
«دومینیك مویزی» (Dominique Moïsi) از موسسه روابط بین الملل فرانسه، نزدیكی تاریخی دو كشور فرانسه و انگلیس به یكدیگر و ایجاد نوعی رقابت میانشان را از عوامل حمایت تعداد قابل توجهی از فرانسوی ها از برگزیت عنوان كرد.
در ورای این رابطه دو جانبه، افزایش احساسات ضد اروپایی، ملی گرایانه و راست افراطی در فرانسه را می توان دیگر دلیل تمایل گروه قابل توجهی از فرانسوی ها به برگزیت دانست.
«فرانسوآ لافوند» (François Lafond) استاد علوم سیاسی در پاریس، معتقد است: از منظر راستگرایان افراطی و هواداران اروپای فدرال، برگزیت آغازی برای پایان اتحادیه اروپاست. چرا كه دیگران هم می توانند خواسته مشابهی برای خروج از اتحادیه مطرح كنند.
به اعتقاد وی، نگاه دیگری نیز در جامعه فرانسه وجود دارد كه در تقابل با خواست راست افراطی قرار می گیرد.
لافوند معتقد است در میان فرانسوی ها این احساس نیز وجود دارد كه انگلیسی ها نقشی بازدارنده در روند تعمیق و تقویت اتحادیه اروپا ایفا می كنند. به اعتقاد این افراد، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، همكاری ها در این نهاد اروپایی را تقویت خواهد كرد.
اروپاستیزی مساله تازه ای در فرانسه نیست اما این پدیده در حال رشد است. پژوهشی از اندیشكده آمریكایی «پیو» نشان می دهد كه بیشترین میزان سقوط حمایت افكار عمومی از اتحادیه اروپا در یك سال به فرانسه تعلق دارد. میزان حمایت از نهاد اروپای واحد در یك سال از 17 درصد كاهش به 38 درصد رسیده است.
به هر روی فرانسه نیز همانند دیگر كشورهای عضو اتحادیه اروپا به همه پرسی 23 ژوئن (3 تیر) انگلیس چشم دوخته است. افزایش احساسات ملی گرایانه در فرانسه در سال های اخیر و نیز قدرت گرفتن حزب راستگرای «جبهه ملی» در سال های اخیر این سئوال را مطرح می كند كه آیا همه پرسی بعدی برای خروج از اتحادیه اروپا قرار است در فرانسه برگزار شود؟
گزارش از: فائزه طاهری
اروپام ** 9053**1572
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۱
تهران- ایرنا- فرانسه به عنوان یكی از كشورهای مهم و تاثیرگذار اتحادیه اروپا به طور حتم تحت تاثیر خروج احتمالی انگلیس از اتحادیه قرار خواهد گرفت؛ تاثیری كه هنوز قطعیتی در مورد نفع و ضرر آن بر فرانسه وجود ندارد.