وجود بيش از چهار هزار موسسه قرآني مردمي در سطح كشور نشان از گستردگي فعاليت هاي قرآني از سوي موسسات مردم نهادي دارد كه تقريبا نيمي از آنها زير نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعاليت مي كنند و نيمي ديگر مجوزهاي خود را از سازمان دارالقرآن الكريم گرفته اند.
ارائه آماري از فعاليت هاي اين موسسات بويژه برخي موسساتي كه در سطح استاني و ملي تلاش مي كنند، نيازمند فرصتي قابل توجه است اما شايد نمايشگاه قرآن بهترين فرصتي باشد كه مردم بتوانند از ظرفيت هاي موسسات قرآني آگاهي پيدا كنند.
حسن محمدي مديرعامل تشكل هاي قرآن و عترت كشور در گفت وگو با خبرنگار ايرنا تصريح كرد: با توجه به اينكه برخي از اين موسسات زير نظر وزارت ارشاد و سازمان دارالقرآن هستند، مي توان گفت در حدود پنج هزار موسسه به ثبت رسيده كه اين آمار، خانه هاي قرآني را كه در شهرها و روستاها فعاليت مي كنند، دربرنمي گيرد.
** فقط 32 غرفه در نمايشگاه قرآن
امسال سهم موسسات قرآني در نمايشگاه قرآن فقط 32 غرفه است كه به گفته مدير كميته موسسات مردم نهاد قرآني بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم اين غرفه ها در اختيار موسساتي قرار مي گيرد كه فعاليت هاي چشمگيري در سطح كشوري داشته اند.
محمدي با اشاره به محدوديت هايي كه براي اختصاص غرفه به موسسات وجود دارد، افزود: موسسه هاي بيت الاحزان حضرت زهرا(س) با كار ملي در حوزه حفظ، مكتب القران ثارالله، بشاگرد، بيت الزهرا(س)، اعتكاف، موسسه قرآني تسنيم و برخي ديگر از موسسات قرآني فعال در سطح ملي فعاليت هاي خود را در غرفه هايي به نمايش گذاشته اند.
برنامه هاي بخش موسسات به اندازه اي فشرده است كه به گفته محمدي، 50 كارگاه آموزشي در دو هفته نمايشگاه برپا مي شود كه به عبارتي ديگر هر روز سه يك كارگاه تخصصي برگزار مي شود.
مديرعامل اتحاديه تشكل هاي قرآن و عترت كشور گفت: اين كارگاه هاي آموزشي در حوزههاي مختلف قرآني مانند سبك زندگي، حفظ قرآن و شبهات قرآني در بخش موسسات نمايشگاه امسال برگزار مي شود و براي بازديدكنندگان برنامه هايي همچون مسابقه، مشاوره و كتابت قرآن داريم.
هرچند موسسات مستقر در 32 غرفه نمايشگاه قرآن به عنوان نمايندگاني از دو هزار موسسه قرآني(وابسته به وزارت ارشاد) در اين نمايشگاه شركت مي كنند اما حجتالاسلام سيدحسين كوششي مديرعامل اتحاديه موسسات قرآني مردمي كشور از حضور نيافتن نيمي ديگر از اين موسسات(زيرنظر سازمان دارالقرآن الكريم) در چند سال گذشته در نمايشگاه قرآن انتقاد كرد.
** توان نمايشگاه قرآن به اندازه معرفي ظرفيت هاي استان تهران نيست
برخي معتقدند با توجه به محدوديت هاي موجود در نمايشگاه قرآن كه در سال هاي گذشته نيز وجود داشته، امكان معرفي ظرفيت هاي تمام موسسات قرآني وجود ندارد و حتي برخي نمايشگاه قرآن را براي معرفي ظرفيت هاي موسسات قرآني استان تهران كافي نمي دانند.
مدير امور استانها و موسسات سازمان دارالقرآن الكريم به خبرنگار ايرنا گفت: برپايي نمايشگاه قرآن و معرفي فعاليت هاي موسسات در واقع نوعي حمايت از اين موسسات و انعكاس فعاليت هاي آنهاست اما ظرفيت هاي موسسات به اندازه اي است كه از توان نمايشگاه قرآن كافي است.
حسين بهبودي با انتقاد از حاكميت نگاه سليقه اي طي سال هاي گذشته در نمايشگاه قرآن گفت: اين نگاه هاي سليقه اي باعث شده تا اشتياق لازم براي حضور يكسان موسسات قرآني فراهم نشود اما ظرفيت نمايشگاه قرآن نيز بگونه اي نيست كه گنجايش انعكاس فعاليت هاي قرآني موسسات مردمي را داشته باشد.
وي كه در سال هاي گذشته مديريت بخش هايي از نمايشگاه قرآن را به عهده داشته، در يك جمع بندي افزود: به نظر مي رسد هنوز نمايشگاه قرآن به شكل تخصصي منعكس كننده ظرفيت هاي قرآني نظام در ابعاد مختلف مانند انتشارات، مطبوعات، هنر قرآني و بويژه موسسات مردمي و ظرفيت هاي موجود در اين موسسات نيست.
وي دليل اين مشكل را محدوديت هاي موجود در نمايشگاه قرآن دانست و گفت: نمايشگاه قرآن بايد بتواند حداقل ظرفيت هاي قرآني و دستاوردهاي نظام را در معرض ديد جهان قرار دهد اما در نمايشگاه قرآن حتي نمي توان ظرفيت هاي قرآني استان تهران و فعاليت هاي موسسات قرآني اين استان را به نمايش گذاشت.
بهبودي تاكيد كرد: البته دستاوردهاي ارزشمندي در موسسات قرآني رخ مي دهد كه حتي در رسانه ها و مطبوعات منعكس نمي شود از اين رو نمايشگاه قرآن را مي توان بهترين عرصه براي عرضه اين فعاليت ها دانست.
** خداحافظي نمايشگاه قرآن با موسسات كنوني
مدت ها بود كه جامعه قرآني در انتظار سياست هاي يكنواخت براي اداره موسسات قرآني مردمي بودند كه در سوم بهمن سال 1394 با حكم حجت الاسلام محمدرضا حشمتي معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مهدي قره شيخلو رئيس سازمان دارالقرآن الكريم به مدت دو سال به عنوان دبير هيات رسيدگي به امور فرهنگي قرآن و عترت منصوب شد.
يكي از اهداف ادغام اتحاديه تشكل هاي قرآني و موسسات قرآني، جلوگيري از سوءاستفاده هايي است كه به دليل دريافت مجوزهاي متعدد از دستگاه هاي مختلف بوجود مي آمد و برخي نابساماني هايي كه در اين امر وجود داشت، باعث شد تا بحث ادغام اين دو اتحاديه در شوراي توسعه فرهنگي قرآني مطرح شود.
بر اساس اين حكم كه با استناد به تبصره يك ماده 2 آئين نامه تشكيل هيات رسيدگي به امور موسسات فرهنگي قرآن و عترت صادر شد، مجوز فعاليت همه موسسات فرهنگي قرآن و عترت با امضاي مشترك رئيس هيات (معاون قرآن و عترت) و بالاترين مقام مسئول فعاليت هاي قرآني سازمان تبليغات اسلامي، با الگوي مشترك وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي صادر مي شود.
اساسنامه اتحاديه موسسات مردمي و تشكل هاي قرآن و عترت كشور اول آذر سال 1394 در هيات رسيدگي به موسسات فرهنگي قرآن و عترت به تصويب رسيد و در آن جلسه نظرات گروه كارشناسي درباره نحوه ساماندهي صدور مجوز و نظارت موسسات مورد بررسي قرار گرفت و اين اساسنامه با اعمال نظرات مورد توافق نماينده اتحاديه تشكل هاي قرآني و نماينده سازمان تبليغات اسلامي به تصويب رسيد.
بر اساس اين آيين نامه، صدور مجوز هرگونه موسسه با موضوع فعاليت يا عنوان قرآن و عترت فقط توسط اين هيات انجام مي شود و تمامي وظايف و اختيارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي در عرصه صدور مجوز و نظارت بر فعاليت موسسات قرآن و عترت و تعيين ضوابط و نحوه حمايت از اين موسسات به اين هيات واگذار مي شود.
مهدي قره شيخلو رئيس سازمان دارالقرآن الكريم از روشن شدن تكليف اتحاديه هاي قرآني تا پايان سال خبر داد و حتي اعلام كرد كه سامانه جديد ثبت درخواست متقاضيان موسسات در بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي قرآن رونمايي مي شود.
قره شيخلو گفت: با توجه به مذاكرات انجام شده با حجت الاسلام حشمتي معاون قرآن و عترت، كارهاي اين اتحاديه با سرعت خوبي به پيش مي رود و هر دو اتحاديه همكاري خوبي با هم دارند.
پيشرفت هاي خوبي كه در روند تشكيل هيات رسيدگي به امور موسسات فرهنگي قرآن و عترت صورت گرفته باعث شد تا بهبودي با اطمينان از خداحافظي نمايشگاه قرآن با موسسات قرآني و مردمي سخن بگويد.
مدير امور استانها و موسسات سازمان دارالقرآن الكريم گفت: صدور مجوز و توليت موسسات قرآني، متمركز شده و در دست بررسي است و به نظر مي رسد بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي قرآن آخرين نمايشگاهي باشد كه موسسات قرآني به شكل تفكيكي با مجوز وزارت ارشاد و سازمان دارالقرآن الكريم در آن حضور دارند و حتي اتحاديه منفك هم نخواهيم داشت.
بيست وچهارمين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم با شعار «به سوي فهم قرآن» از 24 خرداد تا هشتم تير ماه از ساعت 18 تا 23 و 30 دقيقه ميزبان روزه داران و مشتاقان كتاب الهي است.
فراهنگ ** 1003 ** 1071
تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۶
تهران - ايرنا - مدير امور استانها و موسسات سازمان دارالقرآن الكريم معتقد است، محدوديت هاي موجود در نمايشگاه بين المللي قرآن از يك طرف و گستردگي موسسات مردمي قرآني باعث شده تا ظرفيت هاي اين موسسات آنگونه كه بايد منعكس نشود.