مسكو- ایرنا- نور سلطان نظربایف رییس جمهوری قزاقستان اعلام كرد كه عملی شدن برنامه پیش بینی شده عضویت ایران در سازمان همكاری شانگهای یك ضرورت توسعه ای برای این سازمان است.

به گزارش ایرنا، رییس جمهوری قزاقستان امروز (پنجشنبه) اظهار كرد: سازمان همكاری شانگهای كه در نشست سران تاشكند عضویت رسمی هند و پاكستان را اعلام خواهد كرد، عضویت ایران را نیز در نظر گرفته است كه این برنامه ها مرحله مهمی در گسترش فضای اقتصادی اوراسیایی خواهد بود.
نظربایف در مصاحبه با خبرگزاری روسی ایتارتاس گفت: اكنون سازمان همكاری شانگهای در فضای اوراسیا جایگاه بسیار مهمی یافته است و برای پاسخگویی به چالش ها و نیازهای معاصر نیز موضوع رسمی شدن عضویت ایران را بررسی خواهیم كرد.
نظربایف همچنین اظهار كرد كه با توجه به اقدام های آمریكا برای ایجاد محدوده های آزاد تجاری در منطقه اقیانوس آرام و دوسوی اقیانوس اطلس، تشكیل یك بلوك اقتصادی از كشورهای پهنه اورآسیا یك ضرورت بشمار می رود.
رییس جمهوری قزاقستان جمعه گذشته نیز اعلام كرده بود كه هند و پاكستان در نشست سران سازمان همكاری‌های شانگهای در ازبكستان به عنوان عضو رسمی حضور خواهند یافت و ایران نیز در مرحله بعدی به این سازمان خواهد پیوست.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز از مذاكره سران كشورهای سازمان همكاری شانگهای با موضوع بررسی پذیرش رسمی اعضای جدید در نشست این تشكل منطقه ای خبر داد و براساس برنامه اعلام شده در این زمینه قرار است در آینده ای نزدیك نیز عضویت ناظر ایران به رسمی تبدیل شود.
پوتین اظهار كرد: سازمان همكاری شانگهای برای نیازهای منطقه ای بسیار مهم می باشد و اكنون از دیدگاه خیلی از كشورها منطقه جذاب شده است كه برای پیوستن به آن اعلام آمادگی كرده اند.
تاشكند پایتخت ازبكستان امروز (پنجشنبه) میزبان نشست سران كشورهای عضو و ناظر سازمان همكاری شانگهای است كه براساس برنامه اعلام شده محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در این اجلاس حضور می یابد.
سران كشورهای ازبكستان، روسیه، قزاقستان، چین، قرقیزستان و تاجیكستان به عنوان اعضای قدیمی و نخست وزیران هند و پاكستان دو عضو جدید در این نشست شركت دارند و رییس جمهوری افغانستان نیز به عنوان عضو ناظر حضور خواهد داشت و رییس جمهوری تركمنستان هم میهمان ویژه اجلاس تاشكند خواهد بود.
براساس گزارش های انتشار یافته، بیش از 1000 نفر از مقام های كشورهای عضو رسمی و ناظر سازمان همكاری شانگهای، سازمان های بین المللی و خبرنگاران در نشست دو روزه تاشكند حضور دارند.
سازمان همكاری شانگهای كه یك سازمان بین دولتی منطقه ای برای همكاری های چند جانبه امنیتی و اقتصادی است، سال 1385 تاسیس شد كه شامل چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیكستان و ازبكستان در برگیرنده معادل 30 میلیون و 189 هزار كیلومتر مربع مساحت، سه پنجم گستره آسیا و حدود یك میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت (نزدیك 25 درصد جمعیت كره زمین) است.
با توجه به عضویت هند و پاكستان و سپس در آینده ای نزدیك پیوستن ایران، این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار كیلومتر مربع به یكی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای در جهان تبدیل می شود كه منافع دو جانبه و چند جانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شركای اقتصادی غیر عضو دارد.
با رسمی شدن عضویت هند و پاكستان، ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان منطقه ای هستند.
اروپام 391 ** 1516