تهران- ايرنا- محققان دانشگاه صنعتي بابل با انجام يك پژوهش آزمايشگاهي موفق به سنتز غشاي نانوساختاري شدند كه مي توان با آن فرايند شيرين سازي آب را تسهيل كرد.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، كاهش ميزان آب، جهان مدرن را با مشكلات جدي روبه‌رو كرده است. يكي از راه‌هاي توليد آب آشاميدني، شيرين كردن آب دريا از طريق نمك‌زدايي است و از فرايندهاي متداول نمك‌زدايي، نمك‌زدايي گرمايي است.
مهمترين محدوديت فرايند نمك‌زدايي گرمايي، نياز به مصرف بالاي انرژي در مرحله‌ تبخير است. بنابراين با توجه به تلاش كشور در راستاي كاهش مصرف انرژي و موضوع گرمايش زمين، استفاده از روش‌هاي سنتي شيرين سازي آب درياها توجيه چنداني نخواهد داشت. از اين‌رو محققان هميشه به دنبال ارائه و معرفي روش‌هاي جديد و بهينه‌ شيرين سازي آب بوده‌اند.
مهندس زهير دباغيان محقق دانشگاه صنعتي بابل گفت: در حال حاضر تكنولوژي غشايي اسمز معكوس رايج‌ترين نوع نمك‌زدايي غشايي است. اما مصرف بالاي انرژي در اين روش به ‌واسطه‌ نياز به اعمال فشار بالا و همچنين مساله‌ گرفتگي بيولوژيكي غشاها، استفاده از اين روش را با محدوديت جدي مواجه كرده است.
وي افزود: از اين‌رو فرايند اسمز مستقيم در توسعه‌ فناوري‌هاي غشايي مورد توجه واقع شده است. با اين حال، قطبش غلظتي كه در واقع پديده‌اي است كه به علت تجمع ذرات نمك بر روي سطح غشا به وجود مي آيد، مهمترين مشكل غشاي اسمز مستقيم است؛ از اين رو هدف از انجام اين تحقيق سنتز يك غشاي ايده‌آل با هدف بهينه كردن فرايند اسمز مستقيم در نمك‌زدايي آب دريا است.
به گفته وي استفاده از غشاي سنتز شده در اين طرح منجر به افزايش بازدهي فرايند نمك ‌زدايي از آب دريا شده و كاهش هزينه‌ آن را در پي دارد.
اين تحقيقات حاصل تلاش‌ دكتر احمد رحيم‌پور و پروفسور محسن جهانشاهي از اعضاي هيأت علمي دانشگاه صنعتي بابل و زهير دباغيان دانش‌آموخته مقطع كارشناسي ارشد اين دانشگاه است.
نتايج اين تحقيق در نشريه Desalination به چاپ رسيده است.
علمي(1)**1023**1834