كرمانشاه- ايرنا- فاصله و تعامل اندك ناشران، نارسايي در شبكه توزيع كتاب، سرانه اندك مطالعه و پايين بودن استقبال عمومي جامعه به مقوله نشر به منزله چرخ هايي است كه صنعت نوپاي نشر كتاب در استان كرمانشاه را با مشكل مواجه كرده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، ناشران با مديريت مطالب و به كارگيري اصول و اقدامات فني و تخصصي واسطه بين نويسندگان و كتاب دوستان هستند كه وجود مشكلاتي موجب شده نتوانند به رسالت خود به خوبي عمل كنند.
اين موانع و معضلات تنها به كم توجهي برخي از ارگان هاي مربوطه اشاره ندارد بلكه بي انگيزگي برخي ناشران به مقوله توزيع كتاب و ارتباط اندك با ناشران كشوري و از سوي ديگر آگاهي كم جامعه از نحوه و مراحل چاپ كتاب در اين امر نيز دخيل است.
مشكلات نشر و آرزوهايي كه ناشران استان در دل دارند بسيار است كه در اين گزارش به پاره اي از مطالبات آنها اشاره شده است.

*بيگانگي جامعه با وظيفه اصلي ناشران
مديراجرايي نشر فحوا كرمانشاه در گفت و گو با خبرگار ايرنا اظهار كرد: اين انتشارات از سال 93، به عنوان ناشر تخصصي ادبيات در كرمانشاه با هدف تكريم نو قلمان آغاز به كار كرد.
رضا مرادي ادامه داد: همانطور كه واضح است حلقه هاي ابتدايي و انتهايي زنجيره كتاب خواني، نويسنده و كتاب خوان هستند و ناشر در اين بين نقش واسطه اي دارد.
به گفته وي، جز عده اي معدود، بسياري از عموم مردم بعد از گذشت چندين دهه از صنعت نشر و چاپ كتاب، به معناي امروزي در كشور، هنوز عملكرد و كارايي نشر را ندانسته و بر اين گمان اند كه نويسنده، نوشته هايش را به چاپخانه مي فرستد تا كتاب چاپ شود.
اين فعال فرهنگي تصريح كرد: در اين ميان همه زحمات و پيگيري هاي ناشر از اختصاص شابك، ارسال به فيپا و طرح جلد و مجوز ارشاد و انتخاب جنس كاغذ و رايزني با چاپخانه و تامين منبع مالي گرفته تا چاپ كتاب و پس از آن مساله مهم فروش، ارسال به كتاب فروشي ها، قرارداد با شركت هاي پخش از چشم ها پوشيده مي ماند.
مرادي از كاهش كتابخواني و مشكلات پخش و توزيع به عنوان يكي ديگر از معضلات ناشران استان ياد كرد.
وي با طرح اين سوال كه چرا كلمه و شغل ناشر به گوش عموم، ناشناس است و براي برخي مترادف با كار چاپخانه است ادامه داد: شايسته است از سوي دولت و دست اندركاران امر، برنامه اي منظم تر و پيش رونده در خصوص نهادينه كردن فرهنگ كتاب خواني در نظر گرفته شود.

*ضرورت ايجاد اتحاديه ناشران در استان
در ادامه مدير انتشارات 'قلم كرد' با بيان اينكه ناشران غرب كشور به پشتوانه اي براي پخش كتاب نيازمندند گفت: وجود اين پشتوانه موجب مي شود تا كتاب به آساني به دست مخاطب برسد و از سوي ديگر در انبارها خاك نمي خورد.
محمد آشنا عباسي منش با تاكيد براينكه وجود چنين پشتوانه اي در صنعت نشر غرب كشور و به ويژه كرمانشاه تاثيرگذار است، ادامه داد: متاسفانه ناشران در استان كرمانشاه از داشتن يك اتحاديه براي همفكري و رصد بهتر امور محروم هستند.
وي افزود: با اين وجود در سال هاي اخير در زمينه خريد كتاب حمايت هاي دولتي ديده شد چنانچه در سال گذشته اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان چندين عنوان كتاب را از ما خريداري كرد و يا با همكاري ديگر ارگان ها همچون حوزه هنري به برگزاري آيين هايي در ارتباط با رونمايي كتاب اقدام كرديم.

* صنعت نشر در استان كرمانشاه كم سن و سال است
عباسي منش با تاكيد براينكه صنعت نشر در منطقه غرب كشور و به ويژه در كرمانشاه ضعيف و نوپاست اظهار كرد: با وجود قدمت و سابقه بالا در چاپ، هنوز در حوزه نشر نوجوان هستيم.
وي يادآور شد، نوپا بودن صنعت چاپ در استان، حمايت بيشتر دولت و اداره كل فرهنگ و ارشاد استان را مي طلبد تا ناشران با فراغ فكر بيشتري، به چاپ آثار بپردازند و حضور جدي تري در نمايشگاه هاي كشوري داشته باشند.
به گفته وي، انتشارات قلم كرد برنامه هاي زيادي براي پيشرفت و جهش در سر دارد كه تلاش براي محوريت پخش در غرب كشور و فعاليت در زمينه ادبيات كردي نمونه اي از آن است.

*انتشار 126 عنوان كتاب در كرمانشاه
در همين راستا مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، از وجود 45 انتشارات در استان خبر داد و گفت: ناشران استان در سال گذشته 126 عنوان كتاب را منتشر كردند كه كل تيراژهاي كشور در سالي كه گذشت 14 هزار و 435 عدد بوده است.
ابراهيم رحيمي زنگنه يادآور شد، اين رقم در سه ماه نخست امسال با 33 عنوان و 23 هزار و 500 تيراژ مي باشد.

*مشكلات نشر و سهم ناچيز كتاب در سبد اقتصادي خانوار
رحيمي زنگنه از كمبود نيروي فني و تخصصي در برخي از انتشارات و چاپخانه ها به عنوان يكي از معضلات اين حرفه در استان ياد كرد و افزود: ناشران استان با مشكلاتي همچون كمبود سرمايه مادي، مشاركت نكردن بانك ها، سازمان ها و افراد سرمايه گذار در امر كتاب و نشر مواجه اند.
اين مسئول از نبود اتحاديه يا تعاوني ناشران به عنوان مشكل ديگر ياد كرد و ادامه داد: ناشران استان با كمبود و گراني مواد و مصالح چاپ و نشر از جمله كاغذ، فيلم و غيره مواجه اند و سهم كتاب در سبد اقتصادي خانوارها بسيار ناچيز است.
رحيمي زنگنه با اشاره به برخي از نارسايي هاي شبكه پخش و توزيع كتاب، در خصوص ديگر مشكلات چاپ و نشر در استان اظهار كرد: فرسودگي دستگاه ها، ماشين آلات چاپ و به روز نبودن آنها، ناهماهنگي ناشران در تشخيص ذائقه و نياز مخاطبان و نيز تاثير گراني و مشكلات مالي در تنزل كيفيت و كميت كتاب تاثيرگذار است.
وي از بي انگيزگي برخي ناشران براي شركت در نمايشگاه هاي كتاب به عنوان مشكلي ديگر ياد كرد و افزود: معرفي كتاب نيازمند تبليغات بهتر و اطلاع رساني بيشتر است كه در اين صورت مخاطبان از نحوه و مراحل چاپ كتاب مطلع مي شوند چنانچه از سال هاي اخير تبليغات و اطلاع رساني با برگزاري مراسم هاي متعدد در ارتباط با كتاب از سوي اين ارگان و مسئولان مربوطه انجام شده است.

* نقش راه اندازي شركت هاي تعاوني در كاهش مشكلات نشر
در پايان معاون اداره فرهنگي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، با بيان اينكه با تشكيل اتحاديه ناشران در استان موافقيم گفت: با اين وجود راه اندازي اتحاديه، سازوكار مي خواهد كه به قانون صنفي ارتباط دارد.
پيمان جسري افزود: شايد به دليل اندك بودن تعداد ناشران، شرايط لازم براي تشكيل اتحاديه فراهم نباشد به همين دليل پيشنهاد كرديم همانند ديگر استان ها شركت تعاوني ناشران جايگزين ايجاد اتحاديه در استان شود.
به گفته وي، شركت تعاوني ناشران همان كاركرد اتحاديه را دارد با اين تفاوت كه برخي از قوانين آن با اداره كل كار، تعاون و رفاه اجتماعي در ارتباط است.
وي معتقد است، ايجاد شركت تعاوني ناشران موجب مي شود تا برخي از مناقشات ناشر و نويسنده در مورد قراردادها و يا مشكلاتي در زمينه يكسان سازي تعرفه چاپ اثر با ورود شركت تعاوني حل و فصل شود.
جسري يادآور شد، براي رسيدن به اين هدف، اقدام ها و حركاتي از سوي ناشران انجام شده ولي هنوز به نتيجه نرسيده كه در صورت داوطلب شدن آنان، بي شك از اين قشر فرهيخته حمايت مي كنيم.
بديهي است كه ناشران استان مي توانند با حمايت مسئولان استاني و دولتي به برگزاري جلسات هم انديشي اقدام كرده و با جديت داشتن نسبت به مقوله توزيع، با ناشران كشوري ارتباط گرفته و با شركت در نمايشگاه هاي كشوري، به معرفي بهتر كتب و آثار ناشران استان بپردازند.
زهره كريم زاده خبرنگار ايرنا مركز كرمانشاه
7460/8066