تهران - ايرنا - كتاب «آزادي مترقي در انديشه شهيد بهشتي» به قلم «رحمت مهدوي» توسط انتشارات «نهادگرا» روانه بازار شد.

به گزارش گروه فرهنگي ايرنا، در اين كتاب نويسنده با تبيين مفاهيم «آزادي منفي» و «آزادي مثبت» از «آيزايا برلين» فيلسوف و نظريه پرداز سياسي انگليسي و نظريات «موريس كرنستون» منتقد معاصر، به بررسي مفهوم آزادي در انديشه شهيد بهشتي پرداخته است.
در پيشگفتارِ اين كتاب، نويسنده به طرح مساله، بيان سئوال ها و فرضيه هاي مورد بحث در كتاب پرداخته و در باب روش تحقيق خود سخن گفته است.
كتاب «آزادي مترقي در انديشه شهيد بهشتي» در 368 صفحه تدوين شده و مشتمل بر پنج فصل است و با مقدمه اي به قلم «عباس منوچهري» عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انتشار يافته است.
فصل اول به تعريف مفاهيم اساسي انديشه سياسي و نظريه سياسي اختصاص يافته است.
در ادامه با مشخص شدن تعريف انديشه سياسي، به مفهوم آزادي در انديشه سياسي متفكران غربي‌ ـ اسلامي پرداخته شده است.
همچنين، براي فهم بهتر مقوله آزادي، قبل از پرداختن به مفهوم آن در انديشه سياسي متفكران غربي‌ ـ اسلامي، معني لغوي آن و سير تاريخي تفكر آزادي بررسي شده است.
بعد از تعريف آزادي در قالب انديشه هاي سياسي، مفهوم آن در نظريه هاي سياسي مورد تامل قرار گرفته است؛ اين نظريه ها عبارت اند از: نظريه آزادي منفي و آزادي مثبت از آيزايا برلين و نظريه «جدل هاي سياسي» و «جدل هاي فلسفي» از كرنستون.
در فصل دوم، براي فهم بهتر انديشه سياسي شهيد بهشتي، ابتدا زندگي و زمانه وي بررسي شده و سپس به آثار و آراي شهيد بهشتي پرداخته شده است.
در فصل سوم نيز «جايگاه انسان» در انديشه شهيد بهشتي بررسي شده است. در اين فصل با استفاده از دسته بندي هانس ديركس در ارتباط با «چيستي انسان» به مفهوم «انسان» در آراي شهيد بهشتي پرداخته شده است.
در فصل چهارم، «خاستگاه آزادي» در انديشه شهيد بهشتي مورد تامل قرار گرفته است. همچنين، در اين فصل به مفهوم و مصداق هاي «آزادي» در انديشه وي پرداخته شده است.
در فصل پنجم، با توجه به مشخص شدن مفهوم انديشه سياسي و نظريه سياسي در فصل اول و همچنين مشخص شدن مفهوم آزادي در انديشه شهيد بهشتي در فصل چهارم به تبيين آن در چارچوب نظريه هاي آزادي مطرح شده در فصل اول پرداخته شده است.
مبحث نهايي نيز به جمع‌ بندي كلي اختصاص يافته است.
** گروه پژوهش و تحليل خبري
پژوهشم ** 9282 ** 1071