تهران- ایرنا- سفر 'جان كری' وزیر امور خارجه آمریكا به بروكسل و لندن، تنها چند روز پس از همه پرسی خروج بریتانیا و با هدف پشتیبانی از انگلیس در مقابل حملات بروكسل و تعامل با ناتو در دوران پساخروج، انجام شد.

به گزارش ایرنا، روز شنبه پنجم تیرماه (25 ژوئن) و تنها یك روز پس از اعلام نتایج همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، وزیران خارجه شش كشور بنیانگذار این اتحادیه در برلین گردهم آمدند تا درباره روابط آینده اروپا با لندن رایزنی كنند.
وزیران خارجه آلمان، فرانسه، هلند، ایتالیا، بلژیك و لوكزامبورگ، در نشست رسانه ایِ پس از این دیدار تاكید كردند كه لندن باید هرچه زودتر مذاكره برای خروج از اتحادیه اروپا را 'با استفاده از بند 50 منشور اتحادیه' آغاز كند.
'فرانك والتر اشتاین مایر' وزیر خارجه آلمان، با ادبیاتی طعنه آمیز گفت درك می كنیم كه 'بریتانیای كبیر' از این پس می خواهد به 'بریتانیای كبیر' تمركز كند، اما این كار باید هرچه سریعتر انجام شود.
حتی 'ژان آسلبورن' رئیس دستگاه دیپلماسی لوكزامبورگ هرگونه درنگ بریتانیا در فرآیند خروج را به 'بازی موش و گربه' تشبیه كرد و گفت از نظر ما انگلیس پس از جدایی از اتحادیه اروپا، 'یك كشور سوم' است.
وزیر خارجه فرانسه نیز گفت برای خروج بریتانیا از اروپا عجله داریم.
جدایی بریتانیا به عنوان اقتصاد دوم اتحادیه اروپا از این اتحادیه، طبیعی است كه خشم دیگر اعضا را به دنبال داشته باشد. عجله اروپایی ها هم با توجه به نوسان بازار و تحولات سیاسی در شرایط خلاء، قابل درك است. اما 'ماده 50' چیست كه شش كشور بنیانگذار اتحادیه بر آن تاكید داشتند؟

** بحرانِ ماده 50
بند پنجاهم از پیمان لیسبون قید می كند كه هر عضوی كه خواهان جدایی باشد، باید درخواستش را به شورای اروپا بدهد و دو طرف موظفند تا حداكثر دو سال به توافقی برای روابط آینده میان خود دست یابند.
بر اساس همین بند، اگر توافق در مدت دو سال به دست نیاید، طرفِ خارج شونده، بی هیچ مزایایی از اتحادیه اخراج خواهد شد؛ مگر اینكه تك تك اعضای اتحادیه به تمدید مذاكره رای مثبت دهند.
بدیهی است 'دیوید كامرون' كه مخالف سرسخت جدایی از اتحادیه اروپا بود، تمایل ندارد نامش به عنوان نخست وزیری ثبت شود كه درخواست رسمی جدایی از اروپا را ارایه كرده است. از سوی دیگر، محافظه كاران رقیب 'كامرون' كه برای پیروزی در همه پرسی بسیار كوشیده اند، نمی خواهند توافق آینده میان بریتانیا و اروپا را 'دیوید كامرون' تنظیم كند. بنابراین، هیچ یك از طرف های سیاسی در لندن عجله ای برای توسل به ماده 50 ندارند.

** عزیمت جان كری، یك سفر با دو هدف
1 – پشتیبانی از لندن
'جان كری' روز دوشنبه به بروكسل و لندن رفت تا با مقام های اروپایی و انگلیسی دیدار و گفت و گو كند. كری ظهر دیروز ( 7 تیر- 27 ژوئن) با 'فدریكا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و 'ژان كلود یونكر' رئیس كمیسیون اروپا دیدار كرد و پس از آن، پیام خود را به روشنی به خبرنگاران نیز گفت: 'اتحادیه اروپا نباید با بریتانیا انتقام جویانه رفتار كند.'
كری خطاب به اروپاییان افزود: خشم هیچ یك از مسایل اساسیِ مربوط به برگزیت را حل نخواهد كرد.
یكی دو ساعت بعد، 'دیوید كامرون' با اطمینان خاطر، اعلام كرد لندن برای توسل به ماده 50 و اعلام رسمی درخواست خروج، عجله ای ندارد.
ساعاتی پس از آن هم 'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان، گزارش دیدار خود با 'فرانسوا اولاند' رئیس جمهوری فرانسه و 'ماتئو رنتزی' نخست وزیر ایتالیا را به خبرنگاران ارایه كرد و گفت 'ما توافق كردیم كه تا وقتی بریتانیا عطف به ماده 50 درخواست رسمی نداده است، هیچ مذاكره رسمی و غیررسمی درباره خروج با لندن نداشته باشیم'.
این سخن مركل، اگرچه تكرار موضع پیشین اروپا است، اما همچنین بیانگر عقب نشینی اتحادیه درباره 'عجله' برای خروج بریتانیا هست.
سران آلمان، ایتالیا و فرانسه با انتشار بیانیه ای، اعلام كردند كه روز سه شنبه از اعضای اتحادیه خواهند خواست برنامه های مورد نظر خود را برای رایزنی با لندن آماده كنند. در این بیانیه همچنین گفته شده است كه سران 27 كشور اتحادیه (كل اعضا، به استثنای انگلیس) باید ماه سپتامبر بار دیگر گردهم آیند تا اولویت هایشان را برای مذاكره با انگلیس هماهنگ كنند.

2 – تعامل با ناتو
دیدار جان كری با 'ینس استولتنبرگ' دبیركل ناتو، دوستانه تر از ملاقات هایش با سران اروپا و بریتانیا به نظر می رسید. وزیر امور خارجه آمریكا پس از این دیدار گفت پس از جدایی بریتانیا، نقش ناتو حتی مهمتر از گذشته خواهد شد.
استولتنبرگ نیز عینا همین سخنان را تكرار كرد و گفت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، نقش ناتو را برای هماهنگی های دفاعی و امنیتی در اروپا پر رنگتر می كند.
دو طرف همچنین تاكید كردند كه نشست سران ناتو طبق برنامه قبلی، روزهای 8 و 9 ژوئیه در ورشو برگزار خواهد شد.
دلیل این همفكری كاملا روشن است. اگر تا دیروز روسیه برای چانه زنی و چالش با اروپا، با چتری به گستردگی 28 كشور به نام اتحادیه اروپا رو به رو می شد، از این پس با دو بازیگر (27+1) رو به رو خواهد بود كه این می تواند بازی را به نفع مسكو تغییر دهد. بنابراین ایالات متحده و اتحادیه اروپا تمایل دارند ناتو به عنوان چتر فراگیر و طرف مقابل روسیه، نقش پررنگتری ایفا كند.
زمان رضاخانی
اروپام**9163**1485