تهران - ایرنا - كارشناسان نظامی وتحلیلگران سیاسی معتقدند كه امكانات وتجهیزات نیروهای روسیه دركنار نیروهای ارتش سوریه، حزب الله ودیگر متحدان سوریه وهماهنگی آنها با هم در جنگ علیه تروریست ها، معادلات نبرد درسوریه را به نفع جبهه مقاومت اسلامی تغییر داد واین موضوع را پس ازآغاز بمباران مواضع گروه های تروریستی توسط بمب افكن های روسی ازهشتم مهرماه 94 ودرادامه حملات زمینی ارتش سوریه ومتحدانش شاهد هستیم.

هشتم مهرماه 94 بود كه به یكباره خبر بمباران شدید مواضع گروه های تروریستی در سوریه توسط بمب افكن های روسی منتشر شد و جهان را درشوك خبری فرو برد، چراكه كشورهای غربی با آن همه ماهواره وسیستم های جاسوسی اطلاع دقیقی ازمیزان تجهیزات روسیه در سوریه نداشتند.
شدت بمباران مواضع تروریست ها در سوریه توسط جنگنده - بمب افكن های روسی باعث نگرانی تروریست ها وهمچنین حامیان آنها ازجمله آمریكا، عربستان، قطر، تركیه و رژیم صهیونیستی شد.
حضور گسترده نظامیان روس به همراه تجهیزاتشان در سوریه كه با هماهنگی كامل دولت این كشور انجام شد، تا 24 اسفند ماه 94 ادامه داشت كه در آن زمان 'ولادیمیر پوتین' رئیس جمهوری سوریه به یكباره اتمام عملیات نیروی هوایی روسیه در سوریه را اعلام كرد.

*** تجهیزات روسیه در سوریه
اوایل مهرماه سال 94 بود كه مقام های آمریكایی اعلام كردند كه اولین مجموعه 28 فروندی از هواپیماهای روسیه در پوشش هواپیماهای ترابری بزرگی كه بر فراز آنها پرواز می كردند، با استتار كامل و به دور از چشم رادارها وارد سوریه شدند.
تصاویر ماهواره های آمریكا در همان زمان نشان داد كه حداقل 28 جنگنده روسیه از جمله 12 سوخوی 24، 12 فروند سوخوی 25، چهار فروند سوخوی سو 30 و یك فروند جنگنده چند منظوره وارد فروردگاه حمیمیم لاذقیه شده اند.
در همان زمان منابع انگلیسی نیز ادعا كردند كه شماری از هواپیماهایی كه در پایگاه هوایی روسیه در سوریه شناسایی شده اند برای درگیری هوایی طراحی شده اند. شمار دیگری از آنها نیز مختص كمك زمینی هستند كه این امر نشان می دهد ممكن است اهداف عملیات نظامی روسیه در سوریه فقط جنگ با داعش نباشد، زیرا این گروه فاقد هرگونه هواپیماست تا با آنها درگیری هوایی صورت گیرد.
به گفته این منابع، نیروی هوایی روسیه در پایگاه هوایی حمیمیم، حداقل 32 جنگنده در اختیار دارد كه از آن جمله 12 سوخوی 24 (ویژه حملات زمینی- هوایی)، 12 فروند سوخوی 25 (ویژه حملات زمینی)، چهار فروند سوخوی سو 30 (چند منظوره) و چند هواپیمای بدن سرنشین شناسایی و هواپیماهای باری و و یك فروند جنگنده چند منظوره و هواپیمای MI-24 كه برای حمله به بالگردهایی كه در ارتفاع پایین پرواز می كنند، كاربرد دارد.
براساس اطلاعات مخابره شده ازسوی رسانه های روس حدود 40 فروند بالگرد تهاجمی و چندین فروند بالگرد تداركاتی و لجستیك نیز به سوریه ارسال كرده اند.
در كنار تجهیزات نظامی اشاره شده، استقرار سیستم های پدافند ضدهوایی «S300» و «S400» روس ها در سوریه نكته مهمی در پشتیبانی نظامی روس ها از سوریه است؛ این موضوع باعث شده كه پس از استقرار سامانه ضدهوایی و ضدموشكی، دیگر جنگنده - بمب افكن های تركیه ای و رژیم صهیونیستی هوس حضور در فضای سوریه را نكنند.
اما میزان تجهیزات و نیروی اعزامی روس ها به سوریه برای مقابله با تروریست های حمایت شده از سوی كشورهای غربی - عربی به همین جا ختم نشد.
مسكو برای نخستین بار به صورت رسمی تعداد نظامیان و كارمندان غیرنظامی خود را كه از آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه مشاركت داشته‌اند، اعلام كرد.
در همین راستا، 'آناتولی آنتونوف' معاون وزیر دفاع روسیه چند روز پیش اعلام كرد كه به 25 هزار نیروی روسی كه تاكنون در پایگاه‌های روسیه در سوریه و در جریان عملیات حضور داشته اند، بر اساس قانون 'كهنه سرباز'، امتیازهای اجتماعی تعلق می‌گیرد.(البته این بدان معنا نیست كه روسیه 25 هزار نیرو در سوریه مستقر كرده است، بلكه یعنی 25 هزار نیروی روسی طی حدود 5/5 ماه در سوریه در رفت و آمد بوده و در نبرد این كشور شركت كرده اند)
نیروهای روسیه از30 سپتامبر 2015 (مهرماه) درجنگ علیه تروریست‌ها درسوریه با نیروهای هوایی وزمینی خود مشاركت دارند و در راستای عملیات خود از فرودگاهی نظامی در 'حمیمیم' لاذقیه و پایگاهی دریایی در طرطوس استفاده می‌كنند.
مسكو همچنین اذعان كرده كه گروه‌های ویژه‌ای درخاك سوریه حضور دارند كه به جنگنده‌های روسی برای تعیین اهداف حملات كمك می‌كنند.

*** اهداف روس ها ازحضور درجنگ سوریه
پس از آن كه دراواخر اسفند سال 94 ولادیمیر پوتین رئییس جمهوری روسیه دستور خروج بخش زیادی از تجهیزات و بمب افكن های روسی را به این دلیل كه ماموریت نیروهای روسی در سوریه خاتمه یافته ازسوریه صادر كرد، ولی همانند گذشته دو پایگاه حمیمیم وطرطوس كه در اختیار روس ها قرار داشت، بازهم در اختیار روسیه باقی ماند ولی حجم عملیات هوایی آنها نسبت به چند ماه قبل ازآن علیه مواضع تروریست ها كاهش یافت.
در طول حضور جنگنده - بمب افكن های روسی و عملیات زمینی نیروهای سوری و متحدین آن در سوریه، تروریست ها ضربات سنگینی متحمل شدند و مواضع بسیاری را از دست دادند ولی با خروج تعداد زیادی از جنگنده - بمب افكن های روسی از سوریه عملیات پیشروی نیروهای سوری و متحدین آن در شمال سوریه (استان حلب) نه تنها متوقف شد بلكه در مواضعی همچون خان طومان نیروهای سوری و متحدین آن عقب نشینی نیز كردند، ولی در یكی دیگر از جبهه های اصلی سوریه یعنی غوطه شرقی در استان ریف دمشق نیروهای سوری و متحدین این كشور پیشروی های خوبی داشته اند.
بندر 'طرطوس' در غرب سوریه (در كنار دریای مدیترانه) در دوران اتحاد جماهیر شوروی سابق به پایگاهی برای كشتی‌های این كشور در دریای مدیترانه بدل شد و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، وزارت فدراسیون روسیه اعلام كرد كه این پایگاه، در جهت تعمیر اساسی ناوهای روسیه كاربری خود را حفظ كرده و به كار خود ادامه می‌دهد.
این پایگاه به یك پادگان، ساختمان های انبار، اسكله های شناور، قایق برای تعمیرات مجهز است و ده ها ملوان روس در آن حضور دارند؛ این مكان تنها مركز نظامی 'مسكو' در دریای مدیترانه به شمار می رود كه براساس توافقنامه سال 1971 میان دمشق - مسكو و اعزام ناوگان دریایی روسیه در مدیترانه شكل گرفت. این ناوگان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 از بین رفت، اما همچنان روسیه موقعیت خود را در این پایگاه دریایی حفظ كرده است.
پس از فروپاشی شوروی سابق و تشكیل كشورهای مشترك المنافع درسال 1991، در حالیكه مدیریت جهانی به سمت تك قطبی حركت می كرد ، روسیه نتوانست اقتدار شوروی سابق را داشته باشد و پایگاه های این كشور در جهان یكی پس از دیگری تعطیل شد؛ جنگ سوریه نقطه عطفی در تاریخ روسیه بشمار می رود، چرا كه مسكو توانست با حضور قدرتمندانه در این جنگ با تروریست ها ضربات سنگینی به آنها وارد كند و این در حالی است كه روس ها كمترین تلفات را با توجه به حجم نیرو و تجهیزات در زمان حضور نیروهای خود در جنگ مستقیم با تروریست ها داشتند.
روس ها با توجه به شكست در جنگ افغانستان این بار به گونه ای دیگر در جنگ سوریه وارد شدند و با عبرت از آن فقط از بمب افكن ها و موشك های دوربرد و شمار محدودی از نظامیان خود علیه هدف قرار دادن مواضع تروریست ها استفاده كردند كه این امر هم آزمایش خوبی برای سلاح های روسی در عرصه نبرد بود و هم تاییدی بر قدرت روسیه برای شركت در مناقشات جهانی و بین المللی با تلفات بسیار ناچیز بود.
یكی از نتایج حضور روسیه در جنگ سوریه برای مسكو، تعامل روسیه و آمریكا در بحث جنگ سوریه بود؛ تحلیگران معتقدند میان مسكو و واشنگتن تعاملات پشت پرده ای درباره سوریه انجام شده و این دو قدرت جهانی در خصوص این موضوع با هم اشتراك نظر پیدا كرده اند كه این امر می تواند، مسكو - واشنگتن را در پرونده های دیگر هم مسیر كند.
یكی دیگر از دستاوردهای مسكو از حضور گسترده در جنگ سوریه از هنگام آغاز عملیات نظامی روسیه در سوریه، توجه خریداران سلاح به تسلیحات روسی است.
كارشناسان معتقدند كه مشاركت روسیه درجنگ علیه تروریسم درسوریه، یك فرصت طلایی برای افزایش صادرات تسلیحات ساخت این كشور می باشد.
روزنامه 'دیر استاندارت' دراین باره نوشت: روسیه درحال عقد قراردادهایی به مبلغ 48 میلیارد دلار برای صادرات سلاح است.
مسئولان روس تأیید كرده اند كه استقبال از تسلیحات ساخت روسیه پس از حضور قوی روس ها در سوریه افزایش یافته است. آنان به نمایش در آمدن توانایی های تسلیحات روسی درمیدان جنگ علیه تروریسم را دلیل این مسأله دانسته اند.

*** پیامد حضور ارتش روسیه در سوریه
كارشناسان نظامی و تحلیلگران سیاسی معتقدند كه امكانات و تجهیزات نیروی هوایی روسیه در كنار نیروهای ارتش سوریه، نیروهای حزب الله و دیگر متحدان سوریه وهماهنگی آنها با هم در جنگ علیه تروریست ها، معادلات نبرد در سوریه را به نفع جبهه مقاومت اسلامی تغییر داد واین موضوع را پس ازآغاز بمباران مواضع گروه های تروریستی در سوریه توسط بمب افكن های روسی از تاریخ هشتم مهرماه 94 و در ادامه حملات زمینی ارتش سوریه و متحدان آن شاهد هستیم.
اقدام روسیه ازهمان ابتدا با واكنش منفی به وجود آورندگان و حامیان گروه های تروریستی همانند آمریكا، عربستان، تركیه، قطر و رژیم صهیونیستی مواجه شد، چرا كه این كشورها حدود شش سال است كه با تمام توان به تروریست ها برای نابودی كشور و دولت سوریه كمك كرده اند ولی به نتیجه دلخواه خود نرسیده اند.
با خروج قسمتی از نیروها و تجهیزات روس ها از سوریه در اواخر اسفند ماه 94 قدرت دفاعی ارتش سوریه و متحدین آن هم در مناطق شمالی به ویژه حلب كاهش یافته و ما در دو ماه گذشته شاهد بودیم كه تروریست های جیش الفتح قسمتی از جنوب و شرق استان حلب را به اشغال خود درآورده اند، اما در منطقه غوطه شرقی (استان ریف دمشق) كه یكی از مهم ترین پایگاه های تروریست ها به شمار می رود، نیروهای سوری و متحدان آن پیشرفت های خیلی خوبی در داشته و ضربات سنگینی به تروریست ها وارد كرده اند.
بر اساس اخبار منتشر شده، روسیه هم اكنون قسمتی از نیروها و تجهیزات خود را در سوریه حفظ كرده و در كنار دیگر متحدان سوریه و ارتش این كشور به مقابله با گروه های تروریستی ادامه می دهد.
گزارش از مجید جعفری
خاورم/1275/1859